Inför V75: Superlördag på hemmaplan

131

inför v75® superlördag på hemmaplan

Hemmaplan och dubbla E3-finalister.
Jörgen S Eriksson har en spännande lördag att se fram emot.
– Det är som en dröm, säger Eskilstunatränaren.

Sundbyholmstravet dukar upp till somrig travfest. Toppsport med finaler i Svenska Travligan samt årets första E3-finaler för treåringar står på programmet, och då vädersiarna utlovar fortsatt värmebölja i Södermanland väntas storpublik till banan. I centrum för händelserna står Jörgen S Eriksson, som lyckats kvala in en finalist i vardera E3-final.
– Hemmaplan och mycket ägare och så där på plats, det är fantastiskt kul och det man jobbar för, säger Jörgen S Eriksson i podden V75® – lördag hela veckan.

”Det har gått spikrakt”
En miljon kronor väntar på vinnaren i respektive E3-final, det dubbla för dem som är med i Premiechansen, och på pappret har Jörgen S Eriksson sin bästa segerchans i stoavdelningen. 2 Lillian Young (V75-3) ståtar efter sex starter med fyra segrar och två andraplatser.
– Det är en fruktansvärt fin häst. Det har gått spikrakt för henne hela tiden. Jag kvalade henne tidigt som tvååring och kände att det här kanske kan vara något för något bättre lopp som treåring, och det har visat sig också. Jag är jättenöjd med hur det har fallit ut hittills.
I E3-försöket övertog Lillian Young ledningen efter ett halvvarv och därifrån stack hon undan till säker seger för starkt avslutande storfavoriten Dea Grif.
– Hon blev lite ensam där. Kim (Eriksson) ryckte undan 200 kvar och sedan kom den där Grif-kusen (Dea Grif) långt ut. Det är långt upplopp när man står på sidan men hon hade koll på det där och det fixade sig.

Barfota och rycktussar
Än så länge har Lillian Young tävlat med skor på samtliga hovar och fast bomull i öronen. Men när det nu är dags för en stor årgångsfinal ska hon utrustas med nya växlar.
– Jag har haft henne ganska tungt balanserad. De första fyra starterna gick hon med PG-skor och grejer och i Guldstoet när hon blev lite rullig från bakspår hade jag bara satt lätta järnskor fram. Senast hade vi tyngt tillbaka med ett par boots så att hon inte skulle fela när hon hade spår så långt ut på vingen. Men nu när vi har det här läget, man kanske inte får en sådan här chans igen liksom, hänger jag nog dit ett par rycktussar och så ska vi rycka bakskorna.
– Jag vill att det ska ge en extra kick så klart. Beträffande startsnabbheten har jag väl inte ”lagt något lass” än så länge. Hon har varit medel ut hittills men jag känner att det kan bli en bilföljare i framtiden.
Trots sitt fina facit får Lillian Young stå tillbaka lite i spelexperternas tidiga tips, men Jörgen S Eriksson tror att hon kan vara med långt framme.
– Det känns som att vi har en bra chans att vara bland de tre i alla fall. Jag vet att det är några riktigt fina ston med och det kommer bli riktigt, riktigt tufft, men det ska bli jättekul.

Första gången med jänkarvagn
I grabbarnas E3-final står Jörgen S Erikssons hopp till 7 Frazze (V75-6). Han överraskade senast såväl spelarkåren som sin tränare när han via en kraftfull avslutning bärgade en finalbiljett som trea.
– Just då kanske det kändes lite överraskande, när vi redan hade kvalat in en och det kändes nästan orimligt att kvala in två, men vi hade prickat rätt med något där.
Inför loppet hade Frazze fått ett kortare tävlingsuppehåll och det hade bevisligen gjort honom gott.
– Han kändes bara finare och finare hemma och när vi var ute och testade bakom bilen där på Bergsåker kändes han riktigt stabil och fin. Vi hade ändrat lite i balansen och när jag åkte in efteråt sa jag till skötaren att vi måste ge honom chansen nu när vi har kvalat in den första, så vi hängde dit ett par rycktussar till andra värmningen och det svarade han jättebra på. Det finns lite under huven på den där hästen.
Den här gången blir det ännu en ändringar på treåringen, som vid seger skulle får utdelningen på V75 att skjuta i höjden.
– Det är svårt att säga om han kan höja sig ytterligare men vi ska hänga dit en jänkarvagn i alla fall. Sedan måste det flyta liksom. Man måste ha tur för fina placeringar i travlopp och vi hoppas på fru fortuna eller att stjärnorna står rätt.

Skrällbud i långloppet
E3000 över tre varv och med 400 000 kronor till vinnaren avslutar V75 och där har Jörgen S Eriksson två skrällbud till start.
– 8 G.R.J.’s Wolverine (V75-7) har gjort fina lopp i skymundan. Senast i Åmål gick det sakta och när jag gick med i spåren tyckte jag att han gick ursinnigt, att han sprang för livet, men det tog ju ingenting. Men han visade att han är formstark och han trivs fantastiskt bra barfota runt om. Nu ska han smyga i det längsta och vi hoppas på tempo.
– 11 Dollar Doc (V75-7) har haft det jobbigt med volt och det får inte bli några omstarter. Jag hade tränat honom ganska tungt inför senaste loppet och jag kände att det inte slog rätt ut. Vi gick igenom honom och vi hittade inga fel, men han var lite muskeltrött. Nu har vi styrt om det lite och lättat upp träningen lite mer, och han ska bara gå lite lätt den här veckan. Jag hoppas att han kan göra ett bra lopp.

Föregående artikelInför V75: Spännande lördag för Stenströmer
Nästa artikelInför V75®: En stekhet och tre skrällbud

KOMMENTERA ARTIKELN

Please enter your comment!
Please enter your name here

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.