Inför V75: Svanstedt om hetaste chanserna

202

svanstedt

Stall Svanstedt har börjat röra på sig igen.
Dubbelseger på V75 två veckor i rad och inför lördagen ser det intressant ut i Eskilstuna.
Här berättar Åke Svanstedt om inledningen av året, kommande säsongen och om V75-chanserna med Clear Sign i spetsen i delfinalen till Olympiatravet.
– Vi har flera hästar med som har lite vinstchans. Clear Sign möter inte lika hårt motstånd som i Norge, säger Svanstedt.

De senaste årens tränardominant inledde det nya året med en månads semester. Tillsammans med familjen tillbringade han januari på sin nya gård Vero Beach i Florida. Hästarna har tävlat sparsamt och efter en relativt lugn inledning av året börjar nu segrarna att komma mer frekvent.
– Stallformen är klart på väg uppåt. Vi körde för fullt december ut för att försöka slå rekordet med inkörda pengar. Därför fick hästarna vintervila lite senare och därmed kommer de också ut lite senare och gör årsdebut. Det går inte att tävla året runt med dem, säger Åke Svanstedt.
– Jag tycker att hästarna måste få vila helt om de har haft en tuff sommarsäsong. Sedan är det ogynnsamt att tävla på hårda banor och med hakar. Därför ligger vi alltid lågt i januari och i februari. De flesta hästarna är inne i en träningsperiod då men nu börjar de komma igång och är på väg ut för att starta.

Ingen risk att bli arbetslös
På Bjertorp finns det plats för 200 hästar och alla boxar är upptagna. Lägg därtill stall Palemas hästar, som finns några kilometer därifrån, så är det närmare 230 hästar i Svanstedts träning.
– Det är fortsatt bra tryck och det kommer in nya hästar hela tiden. Det är ingen risk att man blir arbetslös, säger Svanstedt med ett skratt.
– Vi har förfrågningar varje dag ifrån folk som vill lämna häst i träning. Just nu är det väntelista men det hade vi under hela fjolåret också.

Du blev historisk i fjol när stallets hästar sprang in 45,4 miljoner och vann 385 lopp. Bara i V75 blev det 59 tränarsegrar. Slår ni det i år?
– Det blir väldigt svårt att slå de siffrorna för det var ett extremt bra år. Allting flöt på jättebra så länge, framförallt i V75. Jag tror att de kommer att stå sig ett tag innan någon når upp i de siffrorna. Men visst, rekord är till för att slås så givetvis ska vi göra ett försök.
Hur ser du på stallet inför resten av 2012?
– Det ser bra ut och vi har mellan 25-30 tvååringar och lika många treåringar. Det som skiljer mot tidigare år är att vi inte har så många i högsta klassen. De senaste åren har vi inte bara haft Torvald Palema utan även ett par hästar till som har gått bra och tjänat fina pengar i gulddivisionen. Det har man blivit lite bortskämd med.
– Nu har vi bara Wishing Stone och det är såklart spännande i sig. Men jag hade gärna sett att vi hade haft ett par till eftersom det finns så många miljonlopp och så mycket pengar att köra om för hästarna i den högsta klassen. De behövs om man ska nå upp till rekordsiffrorna.
– Däremot har vi många spännande nyförvärv som inte har startat för oss ännu men som tränar bra och de kommer ut nu en efter en.

Wishing Stone mot Olympiatravet
Apropå Wishing Stone så gjorde han årsdebut förra lördagen i Momarken. Han galopperade i starten men kom sedan tillbaka bra till en femteplats.
Vad är feelingen för Wishing Stone inför säsongen?
– Jag tycker att han har utvecklats och känns starkare nu efter en rejäl vinterträning. Han har varit lite besvärlig och lite vild av sig men det kan vara så att han har haft för mycket överskottsenergi. För hästen känns lugnare nu efter loppet i Norge, säger Svanstedt.
– Det var mitt fel att han galopperade där då jag manade på honom i starten för att försöka få ledningen. Han kan ju öppna snabbt ändå så med facit i hand hade jag inte behövt köra på honom så mycket. Hästen gick bra efter galoppen och går säkert framåt med loppet i kroppen. Nästa start blir i Olympiatravsuttagningen antingen på Jägersro nästa lördag eller på Romme veckan efter. Det vore kul om han lyckades kvala in till finalen.

Ingen som man bara åker ut och vinner med
Trots den lugna inledningen och att stallet har gått på halvfart i början av året så har det redan blivit sex V75-segrar till stallet. Det märks framförallt de senaste veckorna att hästarna är ordentligt på gång. Dubbelseger två veckor i rad och Svanstedt kan mycket väl gå upp i ledningen av tränarligan i V75 efter lördagens omgång. Stallet har sju hästar till start och på förhand några riktigt spännande chanser.
– Jag tycker att det är flera av dem som har lite halvchanser. Det är ingen som man bara åker ut och vinner med men flera av dem bör räknas tidigt, säger han.

Vill köra i spets med Clear Sign

I den första delfinalen av Olympiatravet startar Clear Sign från innerspåret. Hur mycket tror du på honom?
Clear Sign (V75-3) känns bra och har fin form. Det blev ju inget lopp i Norge senast när alla la sig på rad och han låg i sjätte invändigt. Sedan gick det under 1.10 sista sexhundra metrarna och då var det inte så lätt att ta något. Erik sa att han snubblade sig i galopp men det var nog en engångsföreteelse för normalt är hästen helt travsäker.
– Motståndet nu är inte lika tufft som i Norge och han är mycket snabb från början så jag kör vad som går i starten. Kommer vi till ledningen kör jag där och senast som hästen gick i ledningen vann han i V75. Jag tycker att han ska ha lite chans och det blir optimal balans barfota runt om.

Är med där framme och slåss direkt

Vad säger du om dina övriga V75-hästar? Vilka är de hetaste chanserna?
Merger Blue Chip (V75-1) avslutade fjolåret jättebra med flera V75-segrar. Det var starkt gjort att som fyraåring kunna vinna på det sättet i Stoeliten mot äldre hästar. Hon har tränat på bra inför årsdebuten och är väl förberedd. Hon har även gått två rundbanejobb och känns jättefin. Trots att det är tufft motstånd känns hon så pass bra att jag tror att hon är med där framme och slåss direkt. Det blir barfota runt om som vanligt.
Allaballakaitoz (V75-2) var fin vid segern senast och hade krafter kvar i mål. Formen är fortsatt bra av träningen att döma. Nu är det lite tuffare motstånd den här gången och hästen måste vara ännu bättre om han ska vinna igen. Han är snabb ut bakom bilen och går barfota runt om.

Är lugn och harmonisk numera
Global Manhattan (V75-6) har verkligen hittat stilen och vann lätt senast. I sista sväng satt jag bara och åkte samtidigt som Johnny körde för fullt på ledaren. Hästen var väldigt het tidigare men i de två senaste starterna har han varit lugn och fin och uppfört sig exemplariskt. Det har nog inte bara att göra med att vi kör med öppet huvudlag numera utan hästen mår mycket bättre också. Jag kände redan i värmningen inför loppet senast att han var lugn och harmonisk. Han har varit lite ojämn tidigare men han känns fortsatt bra i träningen. Nu är det tråkigt startspår men det är i alla fall lång distans och då har spåret inte lika stor betydelse som när det är kort distans. Jag tror att det blir barfota fram igen och lite chans kan han nog ha om det klaffar.
Conrads Linsan (V75-1), Lets Go Face (V75-4) och Com Z. (V75-5) har dåliga lägen och får svårt att vinna, säger Åke Svanstedt.

Michael Carlsson

SPELA V75 & V86 MED OSS!
250.000 i nettovinst för TIPSAREN 2020!
Inbjudan till andelslaget hittar du HÄR:
https://www.atg.se/cigarrmagasinet

Kommentera artikeln

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.