Inför V75: Tarzan helnöjd med Friction!

207

friction_vass

Stefan ”Tarzan” Melander selar ut sina stjärnor Friction och Iceland.
På lördag ska de försöka kvala in till Olympiatravet via delfinalen på Mantorp.
– Båda har varit rostiga och har ingen toppform. Men de kommer att vara förbättrade och nu kör vi barfota runt om. Då blir de ännu vassare, säger Tarzan.

Solvalla-tränaren har fått upp ångan på sina hästar rejält den senaste tiden.
Bara den senaste veckan har det blivit elva segrar till stallet och stjärnhästarna gör nu årsdebut på löpande band.
– Jag tycker alltid att mina hästar är svårbedömda när de kommer ut efter ett uppehåll. Vi har tränat, tränat och tränat i vinter och sedan får de starta igång. De brukar nästan alltid behöva ett par lopp i kroppen för att hitta toppformen, säger Stefan Melander.

”Synd att de får möta varandra innan Elitloppet”

Friction genomgick i fjol en metamorfos i sin utveckling och hade en sagolik säsong. Han vann elva lopp på 21 starter, varav tio segrar i V75 och sprang in 3,4 miljoner kronor. Hästen vann Jubileumspokalen och var innan dess inte långt ifrån att komma med i Elitloppet. Det är något som tränare Tarzan siktar på att göra i år.
– Det blev ett jättefint lopp i Mantorp, det klart bästa Olympiatravsförsöket hittills, och det är såklart på ett sätt kul för publiken att få se många fina hästar när det börjar bli fint väder och fina banor.
– Fast egentligen hade jag helst velat starta i vanliga lopp men det finns nästan inga snabblopp alls i Sverige just nu. Det är tråkigt när vi ska matcha hästarna fram till Elitloppet och det är tråkigt att de ska möta varandra innan Elitloppet.
– Eller jag vet ju inte om Friction och Iceland kommer att duga där. De har båda två varit rostiga hittills men de kommer att vara bättre på lördag så får vi se hur långt det räcker, säger Melander.

”Kändes fin för att vara Friction”

Friction blev tvåa i årsdebuten nyligen. Vad säger du om hans insats?
– Han hade ett dåligt spår bakom bilen och jag visste nästan att jag skulle hamna dåligt på det. Jag visste även att Åke Lindblom hade en väldigt bra häst i I Saw You som säkert kommer att tjäna mycket pengar i år. Han fick ledningen och min häst tredje par utvändigt. Jag var tvungen att köra fram men förstod redan varvet kvar att det skulle bli svårt att slå hans häst om den inte var sjuk.
– Friction kändes jättefin men var rostig och kommer att vara klart förbättrad med loppet i kroppen. Fast han behöver fler lopp i sig och någon toppform till på lördag har han inte.
Är det någon skillnad på Friction i år mot i fjol?
– Det är helt andra förutsättningar i år. I fjol tävlade han i princip hela vintern och var igång medan han nu hade tagit det lugnt och inte startat sedan mitten av november i fjol. Han hade många lopp i sig i fjol och nu får han tävla igång istället. Men hästen känns stark och lika fin som förra året.
– Fast det är också en speciell häst. Han är absolut ingen jätteglänsare men ändå tycker jag att han kändes fin i Eskilstuna senast för att vara Friction.

”Ibland är han jättesnabb ut”

Hur ser du på uppgiften i V75-3? Är han redo för vinst?
– Det blev ett väldigt tufft lopp och han är som sagt inte på topp även om han har kapacitet för att exempelvis vara med i Elitloppet. Men han måste få gå lite lopp först innan man vet mer.
– Han är snabb ut beroende på hur han kommer i steget i starten. Ibland är han jättesnabb ut och vi får se hur det känns när bilen släpper om vi kör för ledningen eller ej.
– Han kommer i alla fall att gå utan skor på alla fyra hovarna nu och då blir han vassare. Men jag tror att Maharajah har fått en otrolig hårdhet efter vintermeetinget i Paris och ”Handlar’n” hade aldrig tagit ut honom ifall han inte hade varit på topp. Så han kommer att bli hyperfarlig även om han inte fick det bästa spåret. Sedan säger ju Ludde att Joke Face aldrig har varit bättre, menar Stefan Melander.

”Iceland blir giftig framöver”

Hur är läget med Iceland som nu har fått två lopp i kroppen (oplacerad båda gångerna) efter långt uppehåll?
– Iceland (V75-3) har också varit rostig men han känns jättefin och har varit mycket bra i jobben efter senaste starten. Han kommer att gå mycket framåt och blir giftig framöver. Han är fortfarande lite svårbedömd och inte på topp men nu kör vi i alla fall barfota runt om för första gången i år. Det blir däremot fortsatt öppet huvudlag. Vi väntar med det helstängda till dess att hästen har kommit i toppform längre fram.

Du har ytterligare två hästar inom V75. Kommentar om dessa?
– Manstone’s Classic (V75-1) hade inte startat på länge inför senaste loppet och han hoppade över en skugga då och galopperade. Han kändes fin och kan bli kraftigt förbättrad med loppet men sedan hur långt det räcker vet man inte. Han har i alla fall ett väldigt bra spår och är snabb ut så förutsättningarna är bra.
– Disco A.E. (V75-6) var ungefär som Friction och Iceland väldigt rostig i sin årsdebut men kommer precis som dem att gå framåt. Det är en jättefin häst som har ett perfekt läge och han kan öppna bra. Men han har heller ingen toppform och behöver fler lopp i kroppen. Fast han har å andra sidan känts väldigt bra i jobben så man vet ju aldrig.

Michael Carlsson

SPELA V75 & V86 MED OSS!
SPELGUIDEN AB som har levererat grymma tips till Spelbutiker i över 30 år
samt innehavaren av VINSTREKORDET på V86 (22,6 miljoner):
https://www.atg.se/cigarrmagasinet
Föregående artikelV86 Solvalla 3 April 2013
Nästa artikelDagens Dubbel Solvalla 3/4-2013

KOMMENTERA ARTIKELN

Please enter your comment!
Please enter your name here

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.