Inför V75: Tarzans nya stjärna – ”Det är en kanon”

145

Inför V75: Tarzans nya stjärna – ”Det är en kanon”

Han är jättetalangen och vinnarhästen som har potential att slå sig in i eliten framöver.
Digital Summit glänste vid segern i comebacken och har ett toppläge i V75® på Mantorp.
– Det är en kanon. Jag vill inte blåsa upp honom för mycket men det är faktiskt en riktigt bra häst, säger Tarzan.

Solvalla-tränaren har under många år uttalat att han ska minska ner sin rörelse och det senaste åren har han gjort slag i saken. Stefan ”Tarzan” Melander säljer både unghästar, fölston och starthästar på löpande band och antalet sjunker sakta men säkert i stallet. Många av hästarna har sålts på auktion men även flera vid sidan av. Bland annat så köpte den finska storhästägaren Reima Kuisla nyligen gulddivisionshästen Evaluate.
– När Nuncio slutade tävla sa jag ju att jag också skulle lägga av. Men nu har jag verkligen gått in för det och tagit tag i försäljningen. Det står att jag har 62 hästar på träningslistan men det är färre än så. Det är 60 nu och jag ska ner till 25 hästar så det är 35 kvar att sälja, säger Melander.
Men Tarzan har heller inte kunnat hålla sig för att ta in nya hästar i träning och köpa lite nya hästar. Han har fyllt på med fyra intressanta nyförvärv från USA och dessa är fyraåringarna Chestnut Hill, Capricornus, Maesteraemon och Hollywood Story (femma i Hambletonian i fjol). Av dessa miljontravare så är det Chestunut Hill som har de bästa meriterna med drygt 5,2 miljoner kronor insprunget. Det är också Chestnut Hill som Tarzan har köpt och äger själv.
– Det är fyra jättefina hästar som jag tror ska ha en del att hämta här framöver. Det blir spännande och vi får se om någon av dem kommer ut och börjar starta i april, säger han.

”Opererad för lösa benbitar – haft långt uppehåll”
Disco Volante har vi sett vinna flera lopp i gulddivisionen i vinter och på onsdag årsdebuterar Milligan’s School i V86 på Solvalla. Men där bakom finns flera topphästar i vardande som är på väg att klättra upp mot stjärnorna i Tarzans stall. En av dem som har potential för att slå sig in i eliten framöver är Digital Summit. Hästen hittade stilen på allvar under hösten som treåring och radade upp fina framgångar. Han fortsatte vinna även under fyraåringssäsongen men gjorde då bara fyra starter innan problemen började. Hästen tvingades till ett långt uppehåll men har visat vid sina sju segrar på 19 starter och 1,1 miljoner kronor inkört att det är något extra till häst.
– 2 Digital Summit (V75-6) småkrånglade det lite för under treåringssäsongen och jag vet inte varför det strulade där i början egentligen. Men sedan under fyraåringssäsongen kom han bort helt och hållet tyvärr. Han ”tog lite töm” som man säger och hängde och krånglade till och från. Vi fick för oss att vi skulle röntga hästen och då hittade man något som heter lösa benbitar på honom. Han blev opererad för det och man plockade bort benbitarna i båda hasorna. Det tog längre tid än vi trodde, säger Stefan Melander.
Och fortsätter:
– Vi provade att få honom i ordning till derbyt för jag vill så gärna vinna derbyt. Men det blev för ont om tid och jag har hellre än häst som jag vet är bra och som man då kan ge alla chanser att få komma tillbaka i lugn och ro istället. Sedan ville jag inte starta honom på hakar och därför fick han träna på under vintern.

”Hade känts otroligt fin i jobben – Örjan jättenöjd”
Digital Summit gjorde nyligen comeback efter en tio månader lång frånvaro på tävlingsbanan. Det blev seger direkt i ett lunchlopp på Solvalla där han spurtade ner konkurrenterna i elegant stil efter en fin resa.
– Mina hästar brukar behöva ett par lopp i kroppen innan de har toppform men han hade känts otroligt fin i jobben innan och var riktigt bra som kunde vinna direkt. Örjan var jättenöjd med honom. Visst, det var ett lunchlopp, men han avslutade bra och kommer säkert att gå framåt mycket med den genomköraren som han fick. Han har tagit loppet bra och gått två lugna jobb efteråt. Senast var i lördags han tränade och då var han jättefin, säger Tarzan.

Hur bra är Digital Summit? Kan du beskriva hästen?
– Det är en kanon. Jag vill egentligen inte blåsa upp honom men han är faktiskt en riktigt bra häst. Han är klassig och sprang fort som tvåa bakom Hail Mary några gånger i fjol. Han är även rätt så bra iväg från början. En väldigt förnuftig häst som sällan galopperar. Han är både snabb och stark.
– Om Örjan Kihlström tycker att det är en fin häst då är det en fin häst.

Vill inte dra på för mycket – anmäld barfota men blir skor”
På lördag blir Digital Summit klar favorit i V75-6 på Mantorp. Det är ett försök i Silverdivisionen och han har lottats till ett perfekt läge med spår två bakom bilen. I sulkyn sitter Örjan Kihlström igen och tränare Melander tror på bra chans, även om han baissar lite med bara ett lopp i kroppen.
– Det är inte så jäkla lätt att kliva ut i V75 med bara ett lopp i sig på nästan ett år. Men han har inte så mycket andra lopp att gå i och därför får han starta här. Läget är bra men jag vill inte dra på för mycket innan han har gjort några starter. Hästen känns i alla fall kanonfin och kommer säert att göra ett bra lopp.
Du har anmält honom barfota runt om, blir det så?
– Det var mest en säkerhetsgrej men jag tror faktiskt att det blir skor runt om precis som senast. Vi gör nog inga ändringar på något, säger Stefan Melander.
Du har ytterligare två hästar till start i V75. Chanserna där?
– Union Forces (V75-3) 
har varit jättefin på slutet och känns kanonbra i jobben. Men han möter för tuffa hästar i guld och är han trea, fyra så är jag nöjd. Han går barfota runt om och med helstängt huvudlag.
– Rotate (V75-5) har jag alltid trott att det varit en kanonhäst men det kan ha varit så att kastreringen har tagit längre tid än det brukar göra innan han har börjat gå bra. Han har vunnit två montélopp på slutet och näst senast gick han jäkligt bra i skymundan när Örjan körde honom som trea. Det är synd att han fick så dåligt spår nu med sjunde bakom bilen över kort distans. Skor runt om och öppet huvudlag.

SPELA V75 & V86 MED OSS!
SPELGUIDEN AB som har levererat grymma tips till Spelbutiker i över 30 år
samt innehavaren av VINSTREKORDET på V86 (22,6 miljoner):
https://www.atg.se/cigarrmagasinet
Föregående artikelInför V75: Brindeborg hoppas på följetong på V75
Nästa artikelV75 – Lite vägledning från TIPSAREN/SPELGUIDEN

KOMMENTERA ARTIKELN

Please enter your comment!
Please enter your name here

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.