Inför V75: Tino Ärling hoppas på ny succé

244

image-2

Senast körde han som ett proffs, skrällde rejält och tog sitt livs skönaste seger.
På lördag kan Tino Ärling och Kaiser Broline återigen göra succé i V75.
– Jag blir inte förvånad om han vinner igen, säger den 27-årige lärlingen.
Tino Ärling jobbar hos Roger Walmann och går mot sitt klart bästa år som kusk. Han har tredubblat siffrorna gentemot tidigare år och kört in närmare en miljon kronor. För snart tre veckor sedan fick han chansen att köra Kaiser Broline i V75-finalen på Solvalla. Han satte proffsen på plats och skrällde till nästan 40 gånger pengarna med familjehästen. Detta efter en styrning som var som hämtad ur instruktionsboken.
– Det var häftigt och det är alltid väldigt kul att få vinna med pappas hästar. Det var min första V75-seger och det kändes jättestort, säger Tino Ärling.

”Krafter kvar – full späns över mål”
Att han var fältets minst rutinerade kusk syntes inte det minsta. Efter en pangstart till ledningen, släppte han täten och när luckan kom vid upploppets början så avgjorde Kaiser Broline i snygg stil.
– Det blev precis så som jag hade tänkt mig och ett sådant lopp som hästen ska ha. Rygg på ledaren i hårt tempo och det blev enkelt till slut. Han hade krafter kvar i mål och gick med en ryckhuva som jag aldrig behövde rycka. Hästen var jättebra.
– Han var uppfräschad och behandlad i sina framknän inför den starten och kändes väldigt fin. Han hade haft en liten vila och en träningspaus efter starten innan och det hade gjort honom gott. Han var i riktigt bra slag och gick med full spänst över mål. Att det nu har gått tre veckor mellan starterna tror jag därmed inte är något negativt, snarare tvärtom.

”Ej bestämt taktiken – vore kul att prova i ledningen”
På lördag är det Finland som gäller för Tino Ärling och Kaiser Broline som startar i V75-1 på Vermo-banan i Helsingfors. Hästen har ett perfekt läge med spår tre bakom bilen och det kan mycket väl bli ny succé om man får tro Tino Ärling.
– Jag hoppas att det löser sig lika bra igen och blir inte förvånad om han vinner den här gången heller. Läget är optimalt med tanke på att han är väldigt rask den första biten. Efter att ha kollat igenom startlistan så tror jag att jag tar mig till ledningen och sedan får vi se hur taktiken blir. Jag har inte bestämt mig om jag släpper eller om jag kör i ledningen.
– Det skulle vara kul att prova honom i ledningen nu med det norska huvudlaget. Jag tror att hästen kan gå undan från ledningen också. Jag drog ner det norska huvudlaget redan åtta hundra meter kvar senast för att få lite mer power i honom innan jag började köra för fullt.
– Jag har tittat på tidigare lopp när kuskarna släpper tömmarna och manar på honom till slut. Då lyfter han bara på huvudet lite grann och bara bromsar utan att vara trött. Så det gäller att bara försöka hålla i och gjuta lite mod i honom.

Bakskor den här gången

Blir det några förändringar i balans eller utrustning?
– Han kommer att gå med bakskor den här gången eftersom han har lite sköra bakfötter. Men jag tror inte att det är någon nackdel egentligen och tydligen ska det snöa på fredagskvällen och natten så man vet inte hur banan ser ut på lördag. Det är inte säkert att det går att köra barfota runt om för de som har tänkt sig det.
– Ville (Nisonen) har i alla fall sagt att hästen verkar helt normal i träningen så det ser bra ut.

Vill bli egen tränare
Tino Ärling har jobbat hos Roger Walmann i sex år och målet är att bli egen tränare i framtiden.
– Det har jag siktat in mig på men jag vet inte när och var det blir. Målet är absolut att bli egen tränare inom en rimlig framtid. Jag tycker om att träna hästar och känner suget efter att få fram egna vinnare från grunden.
– Jag trivs jättebra hos Roger och han har lärt mig enormt mycket. Han har nästan lagt hela grunden till det jag kan och hans tankesätt har satt sig i ryggmärgen när det gäller balans och olika saker. Han är inte bara väldigt snäll och trevlig utan även enormt duktig. Jag har åtta passhästar just nu och det fungerar bra.

Du har kört fler lopp i år än tidigare och även tagit fler segrar och kört in mer pengar. Förklaring?
– Jag har haft en väldigt bra takt efter V75-segern och varit iväg och tävlat nästan var och varannan dag. Jag vann lopp i söndags och i torsdags och det har flutit på bra. Man får en bättre skärpa när man får köra mer och ofta.
– Kan man köra flera lopp samma dag och sedan gärna flera dagar efter varandra så får man en bättre skärpa. Man blir inte lika försiktig som när man kör ett lopp på en vecka och sedan ett om ytterligare en vecka. Nu öser man på mer istället.
– Man blir inte en bra kusk genom att stå och mocka boxar. Det gäller att få rutin och kunna jobba sig uppåt, säger Tino Ärling som kör ytterligare en häst i lördagens V75-omgång och det är Armchair Warriors i den fjärde avdelningen.
– Han tränas av min kusin och det är en ung, liten tränare som brukar ha hästarna i ordning. Han har sagt att den här kan vara lite småtrög men har tagit rätt så hyggliga placeringar. Läget är bra och han får ses som en outsider.

Michael Carlsson