Inför V75: Tio chanser för Svanstedt

210

svanchanser

Jackpot på V75 och en ensam vinnare kan bli 48 miljoner kronor rikare.
Åke Svanstedt har laddat rejält inför lördagen och vi har tittat närmare på stallets tio V75-hästar.
Åke Svanstedt dominerar både tränarligan och kuskligan på V75.
Inför lördagens jackpottävlingar på Åby har Svanstedt 52 tränarsegrar och 42 kusksegrar under 2012.
Axevallatränaren selar ut tio hästar och vi har gått igenom chanserna.
SMHI:s prognos säger att det ska vara kallt, runt tio minusgrader i Mölndal resten av veckan. Om det går att köra barfota på lördagen återstår att se.

Obesegrad hos Svanstedt
4 Beckman
(V75-1) är obesegrad sedan han kom till Åke Svanstedt i somras och det har blivit fem favoritsegrar i sin nya regi. Den femårige valacken trivs med lördagens förutsättningar med 2 640 meter, voltstart. Samtliga segar hos Svanstedt är tagna över längre distanser och utan skor på hovarna.
Hästen hade gjort tio starter på V75 innan flytten utan seger men hos Svanstedt har det blivit en V75-seger då han vann Walter Lundbergs Memorial på Solvalla.
I sin senaste start vann Beckman med Johnny Takter i sulkyn och hästen imponerade stort och hade avgjort redan 200 kvar trots en del strul på sista rundan ute i spåren.
Totalt i karriären har Beckman gjort åtta starter på Åby och fått segerdefilera fem gånger.

Fyra segrar i ny regi
9 Rico Follo
(V75-1) bytte regi till Åke Svanstedt 22 maj i år och på sex starter i sin nya regi har det blivit fyra segrar. I fem av sex starter hos Svanstedt har det handlat om sprinterdistans och i varje start har hästen gått barfota runt om.
Rico Follo har testat V75 en gång tidigare och det var också i just klass I på Åby 15 september då han blev femma. Den gången chansade Svanstedt att köra på innerspåret och fick en del positionsproblem innan hästen avslutade godkänt.
I senaste starten fick den fyraårige valacken en tuff inledning utvändigt ledaren utan rygg första halvan av loppet innan han blev avlöst, fick sedan chansen in på upploppet och höll farten bra till tredjepriset. Hästen ser stabil ut på 1.13-tider. Åkes val i loppet.

Har vunnit med Anders
5 Tab Hall
(V75-2) har gjort åtta starter hos Åke Svanstedt och vunnit två av dem. Hästen har matchats hårt i V75-lopp och det har blivit en seger i travets egen elitserie för den femårige valacken. Hästen har tävlat barfota runt om i varje start i Svanstedts regi.
Senaste starten var en klass I-final på Solvalla och efter en defensiv styrning av Johnny Takter fullföljde Tab Hall positivt till fjärdepriset. Bortvald av Åke den här gången som överlåter tömmarna till sonen Anders Svanstedt, som är obesegrad med hästen efter ett lopp tillsammans.

En ”slitare” i gulddivisionen…
7 Clear Sign
(V75-3) har gjort 28 starter på V75 sedan han kom till Åke Svanstedt för snart tre år sedan. En gång har ”slitaren” varit först i mål och det var på Sundbyholmtravet i mars då han vann en delfinal till Olympiatravet. Det är för övrigt enda gången på de här 28 starterna som hästen varit favorit.
Den åttaårige valacken tävlar oftast barfota runt om men så senast som förra lördagen visade han att han fungerar även med skor då han blev femma i gulddivisionen på Bergsåker med Anders Svanstedt i sulkyn. Det var första gången Anders körde hästen och han får chansen igen på Åby.

…och en debutant
8 Mellby Sambuca
(V75-3) debuterade för Åke Svanstedt i juni fjol och efter en galopp i första starten blev det åtta raka segrar varav sex raka på V75. I år har det blivit sju starter på V75 men endast en seger. Mellby Sambuca har matchats i lite enklare lopp på slutet men gör nu debut i gulddivisionen. Den sjuårige valacken har i år tävlat utan skor på hovarna.
I senaste starten valde Åke Svanstedt att backa ner sist på innerspåret efter 500 meter i ett sexhästarsfält på Solvalla då Pitch Command fick överta ledningen. Mellby Sambuca avslutade sedan vasst till andrapriset och såg formstark ut.

Trivs över lång distans
4 Jonathan Palema
(V75-4) gör debut på V75 och kommer säkert att bli betrodd som obesegrad i år efter tre starter. I comebacken senast blev det delad seger med stallkamraten Pro Tee på Mantorp, Jonathan Palema gjorde grovjobbet själv då och stred berömvärt ända tills mållinjen. Den fyraårige valacken har visat att han trivs över lång distans och han är obesegrad över 2 640 meter efter två starter. Hästen var anmäld till derbykvalen men missade årets viktigaste lopp på grund av hälta. Jonathan Palema har tagit samtliga fyra segrar i karriären med skor på hovarna.

Stallskrik senast
1 Aroma Grim
(V75-5) var stallskrik senast på Axevalla då hästen skulle tävla barfota. Det blev också seger trots en stor galopp i inledningen av loppet. Det var första segern i regi Åke Svanstedt för det fyraåriga stoet som tränats på Bjertorp sedan i juni.
Aroma Grim gör V75-debut i det här lärlingsloppet och körs för första gången av Anders Svanstedt. Hon har aldrig haft innerspår med voltstart och gör endast andra starten i karriären över sprinterdistans. I sin enda start över sprinterdistans, näst senast på Solvalla, blev hon femma.

Aldrig vunnit på Åby
5 Flowstarter G.
(V75-6) kom till Åke Svanstedt i februari i år. Hon har gjort elva starter i sin nya regi och sex av dem har slutat med seger. Hästen har gjort fyra starter på V75 och vunnit två.
I senaste starten körde Johnny Takter det femåriga stoet och efter 500 meter valde han att gå ut som första ekipage i andraspår, den resan blev för tuff och det blev en tredjeplats. Det var för övrigt andra starten på Åby där hon aldrig vunnit. I samtliga starter i regi Åke Svanstedt har Flowstarter G. tävlat barfota runt om. Åkes val i loppet.

Tjänar pengar varje start
9 Opportunity
(V75-6) kom till Åke Svanstedt i april och hon har tjänat pengar i samtliga 13 starter i ny regi. Det har blivit sex segrar totalt hos Axevallatränaren varav en seger inom V75-spelet och det var senast på Solvalla då hon vann finalen av Diamantstoet efter en imponerande långspurt sista 700 meterna. Även Opportunity har gjort sina prestationer hos Åke Svanstedt utan skor på hovarna. Anders Svanstedt har kört det femåriga stoet en gång tidigare och det slutade med ett tredjepris i ett lopp som vanns av storfavoriten och stallkamraten The Editor.

Nu kör Åke
3 Shepard
(V75-7) har vi inte sett på V75 på två år. Den här åttaårige valacken har varit hos Åke Svanstedt hela tävlingskarriären och genom åren har han startat på V75 åtta gånger med en vinst som resultat. Det var för övrigt i början av december 2010 den segern kom.
I årets tio starter har åtta olika kuskar testat Shepard och Kenneth Haugstad har lyckats bäst med en seger och två andrapris. Segern kom på Åby från rygg ledaren, men Haugstad valde att gå utvändigt istället för att använda open stretch sista biten. I det här loppet kör Haugstad amatörtränade Power M.S. och Åke kör sin häst själv.
Åke Svanstedt har bara kört Shepard vid ett tillfälle i år och det var i senaste starten på Solvalla där det blev en nolla i protokollet från ett uselt utgångsläge och en anonym resa invändigt i kön mest hela vägen. Shepard har gjort sina bästa resultat utan skor på hovarna, senast gick han med skor bak.

Lars-Ove Pettersson

SPELA V75 & V86 MED OSS!
250.000 i nettovinst för TIPSAREN 2020!
Inbjudan till andelslaget hittar du HÄR:
https://www.atg.se/cigarrmagasinet