Inför V75/tisdag: Är han Europas bästa travare?

131

Inför V75®/tisdag: Är han Europas bästa travare?

Heter Europas bästa travare Ecurie D. och tränas av Frode Hamre?
Många experter tror det, och i kväll kan vi få svaret då fyraåringen möter den europeiska eliten i Hugo Åbergs Memorial på Jägersro.

Elva starter och elva segrar. Nästan 2,3 miljoner intjänat och rekordet 1.09.2.
Ecurie D. har gjort allt rätt från första steget på travbanan och vunnit sina lopp från alla positioner. Han har helt enkelt varit i en egen klass.
Hittills har hästen bara mött hästar i samma ålder. Tisdag kväll väntar den äldre europeiska eliten för första gången. Mötet äger rum i ett av de mest klassiska sprinterloppen i Europa. Och förväntningarna är höga.

En speciell individ
Tränaren Frode Hamre:
– Jag har insett att han är den stora snackhästen!
Hamre är Norges ledande tränare som tillsammans med sin bror Atle haft ett antal topphästar under åren. Bland dem Rite On Line, som vann Hugo Åbergs 1997 och 1998, som är den enda norsktränade vinnarhästen sedan loppet kördes för första gången 1970.
– Uppfödaren Jean Pierre Dubois överlämnade själv hästen till oss då den var två år och sa redan då att hästen var en talang utöver det vanliga. Jag har hört det tidigare om många andra hästar, men i det här fallet var det sant. Redan efter ett par träningsrundor kunde jag konstatera att Ecurie D. var en speciell individ, berättar Frode Hamre.

”Ludde gapade”
Equrie D. stod först på Hamres filial i Vomb i Skåne. Träningscentret som ägs och drivs av den svenska tränarprofilen Lutfi Kolgjini.
När skötaren Tina Storetvedt skulle träna hästen för första gången på träningsplatsen, reagerade han.
– ”Ludde” berättade för Tina att banan den dagen endast skulle användas för träning av tvååringar. Han tappade hakan hon berättade att Ecurie D. bara var två år gammal, säger Frode med ett stort leende i ansiktet.
Den norske tränaren har haft all anledning att behålla det. Ecurie D. har fortsatt att huvudet högre än sina jämnåriga.

”Bästa häst jag tränat”
– Att han var bra förstod vi snabbt men ingen kunde väl tro att han skulle bli så här bra. Ecurie D. har allt; fart, styrka, karisma och en extremt ”löphuvud”. Han ger aldrig upp och vill alltid vinna. När han vann på Mantorp såg han ut slagen i sista svängen, men på upploppet fann han nya krafter och vann enkelt. Det är bara världsstjärnor som uppträder på det viset, säger Hamre, som aldrig haft en bättre häst i träning.
– Ecurie D. är den bästa vi har haft i träning. Han är en stjärna, och klarar att möta de bästa,  säger Frode som tackade nej till Elitloppet men ja till sprinterloppet på Jägersro.
Två heat samma dag hade varit för tufft för fyraåringen. Ett lopp passar bättre.
– Det här blir hans tolfte start. Jag är helt säker på att han har hårdheten i kroppen för att tackla de bästa.

”Aj då!”
Är han fortsatt obesegrad efter tisdagens lopp, V75-6 på Jägersro? Bakspår över den engelska milen är normalt besvärligt.
– Aj då! Det var min första kommentar när jag såg spåret. Men efter att ha tänkt över det har jag kommit fram till att det inte är så illa. Det hade varit mycket värre med ett spår långt ute bakom vingen. Nu kan han gå med hästar på de innersta spåren, och det behöver inte vara så illa. Vi behöver hårt tempo, men Ecurie D. har ungdomens mod och han är bättre nu än när han travade 1.09.2. Jag ser honom som tredje-, fjärdehäst i loppet på grund av spåret och motståndet men jag blir inte överraskad om han vinner. Ecurie D. är svårt att stå emot till slut, försäkrar Frode Hamre.
Är Ecurie D. Europas bästa häst? Det första svaret får vi runt klockan 21.15 i kväll.

Föregående artikelInför V86: Kihlström tycker att det ser vettigt ut
Nästa artikelDouble Exposure utklassade grabbarna i Åbergs

KOMMENTERA ARTIKELN

Please enter your comment!
Please enter your name here

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.