Inför V86: Kihlström tycker att det ser vettigt ut

105

Inför V86®: Kihlström tycker att det ser vettigt ut

Örjan Kihlström är ingen överdriven optimist. Han brukar heller inte ”lägga ut texten” inför tävlingsdagar.
Men han ser fram emot V86 på Solvalla med tillförsikt.
– Conrads Rödluva, Zenzero Jet och Brambling är alla vettiga chanser, säger han.

De som har följt travet de senaste åren, vet att toppkusken Örjan Kihlström har dragits med ryggbesvär en tid.
Tidigare körde han över 1400 lopp per år i snitt, men de senaste två åren har det ”bara” blivit drygt 1100 lopp.
Ändå har det blivit rekordsiffror. Drygt 58 miljoner kronor inkört 2018 – och nästan 57 miljoner 2019.
– Det är klart att det egentligen ska märkas på resultatet, om man kör färre lopp. Nu har det kompenserats av att jag har fått köra väldigt bra hästar de senaste åren, säger Örjan.
I dagarna har hyllningarna till Solvalla-kollegan Jim Frick duggat tätt i travkretsar. Jim blev 68 år, han drabbades av prostatacancer förra året och har nu lämnat jordelivet.
Precis som övriga kollegor minns Örjan sin kollega med värme.
Kan du berätta någon typisk Jim Frick-anekdot?
– Jag minns en gång när någon skulle lasta en snöskoter i en hästbuss. Det gick inte särskilt bra och Jim blev lite otålig. ”Flytta på dig”, bullrade han, så satte han sig själv på skotern. Han gasade till rejält, men när bandet på skotern fick kontakt med rampen till hästbussen, så flög skotern och Jim rakt in! Som en projektil ungefär… alla skrattade, utom han som ägde hästbussen, han blev lite sur.
Örjan fortsätter:
– Det finns så mycket med Jim, det finns hur mycket som helst att berätta, det var en fantastisk människa.
Örjan Kihlström kommer själv från en travsläkt, men någon fortsättning verkar det inte bli. Örjans två söner passerade båda 20-strecket för några år sedan.
– De är helt ointresserade, så det kan jag inte tänka mig att de tar upp travet. Och man ska komma ihåg att det är en tuff bransch. Det är kul när det går bra. Men finns även väldigt många, som jobbar väldigt mycket utan att få ut vad dom kanske förtjänar. Så om det är bra eller dåligt, att grabbarna inte vill föra traditionen vidare, det vet jag inte riktigt.

Plussar för Rödluvan
En anledning till Örjans starka siffror de senaste åren, är givetvis hans nuvarande roll som förstekusk åt Daniel Redén. På tisdag kör han Redéns stjärnsto Double Exposure i Hugo Åbergs Memorial på Jägersro (drygt 1,6 miljoner kronor i förstapris) dagen efter är det dags för det två år yngre stjärnstoet Conrads Rödluva, i den första avdelningen på V86:
Conrads Rödluva har tjänat över tio miljoner kronor hittills och tillhörde tillsammans med Fredrik Wallins Activated, de bästa stona i fyraåringskullen i fjol.
Loppet på onsdag på Solvalla är snarlikt det som hon vann senast, det här är också en uttagning till Jubileumspokalen!?
– Senast galopperade Inti Boko bort sig från start, så det kan nog bli lite annorlunda den här gången om den sköter sig.
Är Inti Boko värst emot?
– Det vet jag inte… det finns några bra hästar i det där fältet. Forfantone AM är riktigt bra ibland, men den fick ett dåligt spår nu, analyserar Örjan.
Vad kan Conrads Rödluva förbättra?
– Förhoppningsvis lite grann av varje, även om hon redan är bra. Det kan hända lite, när hästarna är fem år. Jag tror att hon kommer att bli lite mer startsnabb framöver, vi har ju inte ”tryckt av” henne särskilt många gånger.
I V86-2 kör Örjan 15 Zenzero Jet som tränas av Stefan P Pettersson. Ekipaget vann senast på Axevalla, men att vinna på Solvalla från sämsta läget i ett stort fält, brukar inte vara lätt.
– Men den är så pass tuff och stark den där hästen, så jag tror att vi har lite chans ändå. Zenzero Jet tål att göra lite själv.
Daniel Redéns 2 Brambling (V86-3) vann från ”dödens”, utvändigt ledaren, senast?
– Det är en kapabel häst, men han är lite opolerad. Där finns det lite att öva på. Hans teknik är lite sådär, han har gått felfritt hittills, men tekniken är inte helt stabil ändå. Annars har han kapacitet för seger.
Roger Walmanns 11 Crashed Eggs (V86-4) är en häst som inte segrat på fem starter:
– Hon har gått skapligt, men jag kan inte riktigt tänka mig att vi kan vinna från det här läget.
Stefan Melanders 4 Air Space (V86-5) har aldrig segrat:
– Honom har jag aldrig kört så jag kan inte bedöma chansen.
Roger Walmann-tränade 5 Dearest (V86-7):
– Har rätt så bra form. Jag tycker att hon möter lite hårdare hästar nu än på Rättvik senast, men hon är inte helt borta ändå.
Roger Walmann-tränade 2 Ti Punch Broline (V86-8) har ”bara” vunnit fyra av 33 starter. Men det femåriga stoet har fått ihop nästan 840 000 kronor. Och sjätteplatsen senast kom i ett lopp som vanns av toppstoet Une Etoile Gar.
– Hon har gått bra. Senast var hon ute i stoeliten, så det här bronsloppet är lite enklare. Dessutom har hon fått ett bra spår. Hon kan vara en outsider, med rätt lopp. Jag tycker att hon är värd ett streck om man garderar. Hon fick ett tufft lopp senast, gick i ”dödens” mot några av dom bästa stona då.
Många spelare kommer att spika 3 Conrads Rödluva (V86-1). Tycker du att det är din bästa chans på V86?
– Jag tycker nog att Conrads Rödluva, Zenzero Jet och Brambling ska ha vettig chans alla tre.

SPELA V75 & V86 MED OSS!
SPELGUIDEN AB som har levererat grymma tips till Spelbutiker i över 30 år
samt innehavaren av VINSTREKORDET på V86 (22,6 miljoner):
https://www.atg.se/cigarrmagasinet
Föregående artikelTipsarens drag inför V75 Jägersro Tisdag
Nästa artikelInför V75/tisdag: Är han Europas bästa travare?

KOMMENTERA ARTIKELN

Please enter your comment!
Please enter your name here

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.