Inför V75 (tisdag): Bergh hoppas på en Nahar-kick i Åbergs

216

inför v75® (tisdag) bergh hoppas på en nahar kick i åbergs

Efter bland annat dubbla starter i Prix d’Amerique under karriären testar nu Robert Bergh starke Power för första gången över sprinterdistans.
Debuten sker i ett stjärntätt Hugo Åbergs Memorial på Jägersro tisdag kväll.
– Jag hoppas att upplägget ger en liknande kick som det blev för Nahar.

Flera av finalisterna från Elitloppet i maj är med bakom bilen i Hugo Åbergs Memorial under tisdagen.
Tvåan från Solvalla, Go on Boy från Frankrike, drog tiondespåret medan hemmahoppet och fyran i Elitloppet Önas Prince blev spårvinnare med ett andraspår.
Hail Mary, Stoletheshow och Vivid Wise As är också med och gör upp om förstapriset på 1 609 000 kronor över de 1 609 meterna (”en tusenlapp för varje meter” enligt arrangörerna)
En som ville vara med i Elitloppet i maj men inte blev inbjuden är Robert Bergh.
Power – som mestadels varit verksam i aveln under de senaste säsongerna – var redo att testa sprinterdistansen efter en karriär med framgångar över två- och tre kilometer.
– Jag har varit nyfiken på att köra kortlopp med honom sedan han kom tillbaka. Lite som upplägget var med Nahar så har han ju gnuggats och tävlat på Vincennes i två vintrar. Efter tiden i Paris kändes det som ett perfekt upplägg att låta Power vara med på tusenmetersbanor igen och testa lite olika distanser. Inte bara långa distanser, säger Rober Bergh.
Inför comebacken i ett vardagslopp på Umåker i slutet av april hade sjuåringen inte tävlat på över ett år.
I maj blev det en start i Harper Hanovers lopp i stället för Elitloppet.

Flygande i Norge-starten
I sjätte starten i år kom så den första segern efter uppehållet. Detta under midsommarhelgen i Skellefteå i Midsommarkransen över tre kilometer.
Bergh körde smart och försiktigt med Power och hästen behövde bara bruka sig en kort bit upploppet ner för att vinna. I starten efter var det en flygande Power publiken fick se i världseliten i Ulf Thoresens minneslopp på Bjerke.
Power spurtade sylvasst till andraplatsen efter lucka från tredje invändigt och var inte var stort slagen.
– Om vi vinner med tidigare lucka? Ja, men så kändes det! Lite surt var det att vi inte fick vinna. Men mest var det positivt. När det går så fort mot såna hästar och man känner att det är mycket kvar i hästen man kör hela vägen… en otroligt fin känsla, säger Bergh.

Okörd i två lopp
Efter två positiva insatser på raken av en peppad världsstjärna är det nu dags att prova sprinterdistans för första gången. Upplägget liknar det Bergh hade med Nahar 2013. Åtta år gammal debuterade Nahar över ”korta häcken” i Gävle med seger och helgen efter vann hästen Elitloppet.
– Det har varit lite surt att han fått gå i andra- och tredjespår i loppen under våren.
I Skellefteå blev det bra då han fick ladda upp sig och även i Norge. Han har nu sprungit två gånger över mållinjen, helt okörd. Det känns jäkligt bra.
Du drog ett tredjespår med honom i Hugo Åbergs Memorial (V75-6) på tisdagen. Tycker du att han är en segerkandidat eller känns det tufft att begära något i debuten över 1609 meter?
– Det blev ju ett väldigt bra lopp och det känns väl som att det måste få klaffa lite grand på Jägersro. Men så bra han känns nu tycker jag att det ska bli spännande. En jättespännande start. Utrustningsmässigt går han samma som på Bjerke och det blir barfota runt om igen.
Vilka hästar blir tuffast att slå tror du?
– Fransmannen Go On Boy kändes väldigt het när den fick en inbjudan men den fick ju ett knepigt läge Det var de startsnabba hästarna som fick bra spår…det är väl som vanligt hästarna som dragit spåren ett till fem som är hetast.
Power är även inbjuden till Åby Stora pris om några veckor och där är det 3140 meter som gäller. Om du jämför tisdagen start med den på Åby?
– Långlopp vet vi att han gillar och nog dra mer nytta av än många andra. Men 1609 meter är mera k u l att testa och något jag ser väldigt mycket fram emot. Förhoppningsvis är han bra i båda loppen och vi kan behålla formen på honom. I så fall ska han få gå ut på Bergsåker i slutet av augusti (Sundsvall Open Trot).
Hur tränas Power hemma på gården i Sundsvall?
– Vi har ju rundbana och rakbana men han tränas bara i backen. Som individ är han en häst som vill ha koll kan man säga. Power är en sån häst som alltid ska stanna och titta sig omkring. Det tar en enorm tid att åka ut med honom eftersom han stannar allt mellan tre till tio gånger den korta biten när han ska ut och träna. Han vill verkligen stå still och se sig om. Han har aldrig brytt sig om de andra hagkompisarna i hagen heller utan står alltid och kollar på när de andra tränar, han är väldigt nyfiken. Power är en kul häst, slutar Robert Bergh.

Föregående artikelFrancesco Zet till start på Solvalla igen
Nästa artikelInför V75 (tisdag): ”Åker inte 60 mil enkel resa för att vara statist”

KOMMENTERA ARTIKELN

Please enter your comment!
Please enter your name here

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.