Inför V75: Topphäst tillbaka i hetluften

228

Han imponerade i våras och spåddes en storartad säsong.
Men en skada satte stopp.
Nu har Oasis Bi repat sig och på lördag är han tillbaka i hetluften.
– Spelarna ska inte kräva seger men inte heller glömma hans enorma grundkapacitet, säger hästens tränare Stefan P Pettersson inför V75 på Halmstadtravet.

 

image-2
Andraplatsen bakom Panne de Moteur i Prins Carl Philips Jubileumspokal följdes upp av överlägsen seger i Kjell P Dahlströmas Minne hemma på Mantorp. Oasis Bis (V75-3) säsongsupptakt var av bästa märke och vägen mot de riktigt stora loppen låg öppen. Men så hände det som alla travtränare fruktar. Inför en tilltänkt start i Norge under Oslo Grand Prix-dagen skadade sig hästen och det som skulle bli en sommar i storloppen blev istället en sommar med vila och rehabilitering.
– Nu har man liksom kommit över det men i början var det fruktansvärt. Speciellt när man såg hur hans kullkamrater klarade sig i storloppen, för vi ansåg honom vara en av de intressantaste femåringarna i år, men det var ju inget att göra annat än vänta och hoppas, säger Stefan P Pettersson.
Oasis Bis skada satt på insidan av ett bakben. Hur den uppstod är oklart.
– Jag kan inte ge någon exakt orsak till skadan men vi kan kalla det en vrickning eller en stukning. Han fick inga stora blödningar eller så men en uttänjning på insidan av det en bakbenet. Om en fotbollsspelare åker på en sådan skada står han och leker på en sån där balansboll på gymmet i några månader men när det gäller en häst är varje dag i hagen en fara, för hästen förstår inte hur hårt han kan belasta skadan. Så vi lät först Oasis Bi vila helt i en månad och sedan fick han skritta, skritta och skritta innan vi ökade belastningen mer och mer. Nu har han tränat för fullt i ett par månader.

Blickar mot Frankrike
När Oasis Bi på lördag kastar sig ut i hetluften igen för första gången på sju månader gör han det i gulddivisionen i Halmstad. Hade loppet körts i våras hade han blivit favorit. Nu är frågan vilken nivå han står på för dagen?
– Det är skitsvårt att säga hur han står sig jämfört med i våras. Då hade han en hel vinterträning bakom sig där jag kunnat lägga upp allt precis som jag ville. Han är i bra ordning nu också och Björn Goop körde ett banjobb med honom innan tävlingarna i måndags. Jag hade ingen klocka men han gick runt 1.16 i 1 600 meter och kändes bra på det, men det klart att det kan fattas lite i honom.
Han är startsnabb och har spår fem bakom startbilen, är det ledningen som gäller?
– På den frågan fegar jag ur och överlåter till Björn att köra precis som han vill. Hästen kan öppna ruggigt snabbt men man kanske inte vill ladda allt som går i första starten på över ett halvår. Men som sagt, det där är upp till Björn och det beror säkert på hur allt känns när bilen släpper iväg dem. Det viktigaste för oss är att han gör ett bra lopp och går med full spänst över mållinjen.
Vilket är ditt råd till V75-spelarna?
– Man ska ta hänsyn till att han inte har startat på länge men på grundkapacitet ska han med på kupongen.
Oasis Bi ska tävla med optimal balans på lördag. Det vill säga barfota runt om, med helstängt huvudlag och med så kallad amerikavagn. Faktiskt samma vagn som världsrekordhållaren Giant Diablo tävlade med innan hon rundade av karriären. Än så länge har Oasis Bi en bit kvar till Giant Diablos nivå, men han är bara fem år och har tiden för sig. Ger han Stefan P Pettersson de svar han vill ha väntar större uppgifter i vinter.
– Om allt går enligt vår plan är tanken att starta honom en gång till i Sverige och därefter är det Frankrike som gäller. Om det blir så vet jag inte men det är målet och vi har tittat på några lopp där i december och januari.
Bra hästar hinner tjäna sina pengar brukar man säga. Vem vet, kanske medför det ofrivilliga sommaruppehållet att Oasis Bi istället erövrar Frankrike i vinter.

Ola Johansson

SPELA V75 & V86 MED OSS!
250.000 i nettovinst för TIPSAREN 2020!
Inbjudan till andelslaget hittar du HÄR:
https://www.atg.se/cigarrmagasinet