Inför V75 Torsdag & Fredag

397

Inför V75 Torsdag & Fredag

Inför V75 Torsdag & Fredag

Våren är här och med den börjar de vassaste travarna dyka upp i startlistorna igen.
På skärtorsdagen och långfredagen årsdebuterar Roger Walmann sina två starkast lysande stjärnor.
– Våren är alltid spännande, när man tar fram det bästa man har i stallet, säger Solvallatränaren.

Påsken är inte bara en kristen högtid fylld av egendomliga hedniska traditioner. Den fjäderprydda helgen brukar också bjuda på högklassig travsport. Så även i år när trav-påsken kryddas av ATG:s satsning V75 Spring Race med fyra V75-omgångar på fyra dagar.
– Det är alltid kul på våren när man tar ut de hästar som var bäst året innan och som man tror väldigt mycket på. Då får man svar på om allt har funkat under vintern och om hästarna kommer tillbaka med samma löpvilja som året innan, säger Roger Walmann, som låter sina toppston Dibaba och Caddie Lisieux årsdebutera i V75 på torsdag respektive fredag.

Bra utvecklingspotential
Skärtorsdagens V75-tävlingar körs i Gävle och det är i Påskägget (V75-3) för fyraåriga ston som Dibaba, kullens vinstrikaste sto, inleder sin andra säsong på tävlingsbanan.
– Hon har övervintrat väldigt bra och fått enormt mycket träning.
Är det något särskilt som ni har slipat på, som du tycker att hon behöver förbättra?
– Vi har försökt jobba med det psykiska. Hon är lite het och i det hela taget har vi försökt få henne stabilare i psyket. Det tycker jag att vi har kommit en bit med. Hon har slappnat av mycket mer här hemma de senaste månaderna. Vi får se om hon gör det även när det blir lopp men så här långt är det positivt i alla fall.
Hur går funderingarna inför säsongen?
– Jag tror att hon har bra utvecklingspotential. Hon känns lite starkare i sig själv och hon känns som att hon ska vara en av de tre-fyra främsta i kullen i år också.

Drottningens Pokal första målet
I fjol vann Dibaba sju av tolv lopp och tjänade 2,7 miljoner kronor. Men den där riktiga fullträffen uteblev. I långa E3 galopperade hon som favorit och i både Breeders’ Crown och Svenskt Travoaks fick hon nöja sig med andrapriset bakom dansktränade speedkulan Candy la Marc.
– Det ligger henne i fatet att hon inte är startsnabb och vi hoppas att hon kan förbättra det. Snabbheten har hon, det är bara det att hon måste lugna sig bakom bilen så att det går att ladda med henne, säger Roger Walmann, som hoppas att hästens första stora seger kommer redan under våren.
– Målsättningen är att ha henne i riktigt bra form till Drottningens Pokal-kvalet och sedan finalen där. Det är det första stora målet.

Tror på fin insats
Uttagningarna till Drottning Silvias Pokal körs på Åby 27 april och finalen går på samma bana 12 maj. Men först väntar alltså V75 i Gävle för Dibaba och där vill hennes tränare få ett första kvitto på att vinterträningen har gett resultat.
– Jag vill gärna se en bra prestation direkt och jag tror att hon gör ett väldigt fint lopp. Men hon blir troligtvis sittande en bit bak. Det är inte aktuellt att köra henne i botten så här i första starten utan det blir väl till att jogga fram 600-700 kvar och känna lite hur det ligger till. Sedan får vi se.

Skött vinterträningen bra
Med skärtorsdagen lagd till handlingarna är det dags för Roger Walmanns andra toppsto att inleda säsongen. Prix d’Amerique-vinnaren Readly Express lillasyster Caddie Lisieux har hunnit bli fem år och hon rundade precis som stallkompisen Dibaba av fjolåret med en andraplats i Breeders’ Crown.
– Hon har också skött träningen väldigt fint i vinter. Vi började med att åtgärda framknät som hon hade problem med hela förra säsongen väldigt grundligt. Sedan fick hon vila och efter det har hon tränat på väldigt bra. Vi har fått jättemycket träning i henne men det är med henne som med Dibaba, vi har inte kört henne så fort.
Hur lägger man upp säsongsplanen med ett femårigt sto som har tjänat 3,7 miljoner kronor?
– Först kommer vi prova att ha henne i riktigt bra ordning till Lovely Godivas Minne för femåriga ston på Åby (28 april), sedan får vi se vilka lopp som dyker upp och vilken klass hon visar. Vi kommer nog prova att smyga in i stoeliten lite försiktigt. Men det är hästen som bestämmer hur det blir och vi ska inte dra för stora växlar utan först försöka få en bra säsongsstart.

Vann årsdebuten i fjol
Skådeplatsen för långfredagens V75 är Färjestad och Caddie Lisieux möter jämnåriga ston av grov kaliber. För motståndet står bland andra Unrestricted, som slog Caddie Lisieux i Breeders’ Crown-finalen i höstas, och så ska segerstaplaren Southwind Feji mäta krafterna med kulltoppen för första gången.
– Det är inte Caddie Lisieux melodi att ge sig in i körningen för tidigt utan det blir nog till att försöka ta dem till slut. Med högt tempo på loppet kan hon kliva in och slå dem till slut. Blir det ingen körning blir det svårt. Men ett bra lopp kommer hon att göra, det är jag ganska säker på.
I fjol årsdebuterade Caddie Lisieux också mot bra motstånd. I Margaretas Tidiga Unghästserie på Solvalla rundade hon till mycket enkel seger från sjätte par utvändigt sedan täten eldat på i högt tempo.
– Jag bedömer henne som likvärdigt förberedd i år, säger Walmann.

Roger Walmann om sina övriga V75-hästar i Gävle:
Hillcrest Player (V75-3) tävlade ett snäpp under de bästa i kullen i fjol. Vi startar henne här mest för att få igång henne och får hon en hyfsad prispeng är det bra. Hon tävlar normalt inte på samma nivå som Dibaba och henne slår hon inte om båda står på alla fyra och springer framåt.
Urban Kronos (V75-6) gjorde en hyfsad årsdebut som trea, även om jag kanske hade hoppats att han skulle kunna sprattla till lite till. Nu blir det barfota och då är han bättre. Jag tror att han kan vara med ganska långt framme.
Mythology Bluechip (V75-7) gjorde ett fint lopp senast och gick i mål med rätt så mycket sparat. Jag har svårt att tippa honom som vinnare men han tränar väldigt fint så en liten outsider kan han vara.

Roger Walmann om sina övriga V75-hästar på Färjestad:
Bailiff (V75-5) gör ganska fina lopp och om han kan komma till spets från springspåret och eventuellt kan gå där eller få en bra rygg kan han vara med bland de tre främsta.
Just Stunning (V75-6) är uppåt formmässigt för dagen. Senast på Solvalla bromsade hon lite från start men då hade vi tagit av ”can’t see back” på ena sidan och hon sprang och tittade på ”murphyn”, så vi får väl göra om lite till den här starten. Men hon gick fort till slut och är spännande outsider här.
Broklyn Hill (V75-7) är väl förberedd men har inte gått några farter. Han ska köras lugnt och jag tror inte att han vinner direkt.

SPELA V75 & V86 MED OSS!
SPELGUIDEN AB som har levererat grymma tips till Spelbutiker i över 30 år
samt innehavaren av VINSTREKORDET på V86 (22,6 miljoner):
https://www.atg.se/cigarrmagasinet
Föregående artikel72-årige Jan Norberg är kvar på sjukhuset
Nästa artikelInför V75 Multijackpot: Elfte raka starten på V75

KOMMENTERA ARTIKELN

Please enter your comment!
Please enter your name here

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.