Inför V75: Trav är trav men vem ska kunna slå kallblodskungen?

82

Inför V75 Trav är trav men vem ska kunna slå kallblodskungen

Norske kallblodskungen Odd Herakles har inte förlorat sedan förra årets landskamp i Karlstad.
12 raka segrar har det blivit sedan han gästade Färjestadstravet förra gången och tioåringen är lördagens största favorit på V75®.
– Han ska vara storfavorit tycker jag, säger kusken Tom Erik Solberg segervisst.

Det är en smålurig omgång som serveras på Färjestad på lördagen med norska hästar på plats för den årliga landskampen Unionstravet.
36 miljoner kronor ligger i potten till en ensam vinnare på V75. Skulle det bli favoritfall i kallblodsloppet (V75-3) skjuter värdet i höjden.
Tioårige Odd Herakles är nämligen spelad på över 80 procent på V75 fredag eftermiddag. Hästen har bara blivit bättre med åren och 17 segrar på de 18 senaste starterna – varav tio raka i år  – är bevis på att hästen trivs.
Efter världsrekordförsöket i Bollnäs i mitten av augusti tackade tränaren Lars O Romtveit för sig efter att länge ha signalerat om att dra ner som 70-åring.
Ett regibyte har skett på hästen. Odd Herakles tränas nu av Josefine Eilertsen som skött hästen i många år och ägaren Odd Paulsen.
Om något ska kunna ställa till det för kallblodskungen så är det kanske tränarbytet resonerar kusken Tom Erik Solberg som suttit bakom i lopp sedan förra sommaren.
– En förlust på lördag…det skulle vara om man spekulerade i att tränarbytet kan ha gett utslag. Men i snabbjobbet jag körde med honom för en vecka sedan så kändes han precis som vanligt. Så han ska vara storfavorit tycker jag, säger Solberg, kusken som vinner flest V75-lopp i Norge för dagen.
Snabbjobbet Solberg talar om skedde i förra fredagen. Odd Herakles testades då inför starten i Karlstad och fick sträcka ut efter 1.23,0 över 1600 meter.

En blixt bakom bilen
Som nioåring vann han Unionskampen på Färjestad, under ett mycket framgångsrikt 2019 som även innehöll segrar i finska Nordic King, Alm Svartens Ära och Norskt Mästerskap.
2020 fick Odd Herakles sätta pricken över i med en seger i Elitkampen på Solvalla.
Taktiken på Solvalla i maj över kort distans, och även i fjolårets Unionkampen över medeldistans, har varit både gammal och beprövad.
Startblixten har tagit ledningen och sedan spårat till mål.
– Det är ju som att köra en varmblodshäst. Han är väldigt rentravande och har en fantastisk teknik. Du blir bortskämd när du kör en sådan häst som du inte behöver sitta och stötta, det går i regel av sig själv allting, säger Tom Erik Solberg.

”Löser det mesta själv”
Under Oslo Grand Prix-dagen i juni i år vann hästen återigen Alm Svartens Ära.
– Det kan ha varit det bästa jag känt av honom. Då han gick utvändigt ledaren och öppnade 1.15,0 första 500 och 1.17,0 första 1000 och stack ifrån dom till slut. Kanske att han ska få lopp  i ryggar framöver. Men nu har det gått så bra så länge och man bara ser efter honom från start och sedan löser han det mesta själv, säger kusken.
Solberg tror att Odd Herakles är kapabel att någon gång radera ut Järvsöfaks världsrekord från 2005 på 1.17,9. Men då krävs det ”sällskap”.
– Vi är beroende av att ha hästar omkring oss för att komma ner på sådana tider. Han har blivit tio år och gillar inte att gå för länge för långt före de andra, utan gillar att ha sällskap, säger Tom Erik Solberg som tror på ledning i Unionskampen och då ska de 300 000 kronorna i förstapris ligga nära.

På samma träningsslingor som förr
Trav är trav och alla hästar kan ha en sämre dag. Odd Herakles ser inte sin gamle tränare varje dag längre. Numera står skötaren Josefine Eilertsen och ägaren Odd Paulsen som ansvariga.
Josefine Eilertsen låter uppåt inför lördagen och säger så här till norska Equus.
– Odd Herakles har bytt stall sedan senaste starten men tränar på samma slingor som förr och allt ser ut som vanligt. Det är ingenting som tyder på skiftet av stall slagit negativt ut. Spår, distans och startmetod är perfekt och jag kan inte vara annat än optimist. Han går som vanlig, det vill säga utan skor, med norskt huvudlag och jänkarvagn, säger Josefine Eilertsen.

SPELA V75 & V86 MED OSS!
SPELGUIDEN AB som har levererat grymma tips till Spelbutiker i över 30 år
samt innehavaren av VINSTREKORDET på V86 (22,6 miljoner):
https://www.atg.se/cigarrmagasinet
Föregående artikelJanne Jackpot & V75 Jackpot på Färjestad + Norrmän
Nästa artikelFem tippar V75 till Solvalla lördag 26 september 2020

KOMMENTERA ARTIKELN

Please enter your comment!
Please enter your name here

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.