Inför V75: Travamatörens drömhäst

205

gnemo

Drömmen är Elitloppet.
En genväg dit kan Olympiatravet vara.
På lördagen jagar G.H.Nemo en finalplats i en högklassig gulddivision på V75.
– Ett riktig getingbo, säger Axevallaamatören Maria C Karlsson.

G.H.Nemo är en drömhäst, en amatörtränad kompis som aldrig gör sin tränare besviken och som förändrat livet för hästtjejen Maria C Karlsson.
– Det är klart att det har. Det är väldigt mycket som kretsar kring honom. Vi är amatörer och vi lever för hästarna. Vi matar honom på morgonen, på lunchen och ger honom middag och så får vi träna honom på kvällarna efter jobbet.
Maria, eller Mia som hon kallas, bor tillsammans med sin sambo Stefan Pettersson ett längre stenkast från Axevalla travbana.
– Vi har 15 minuter skrittväg till travbanan, så på det sättet har vi det bra. Axevalla erbjuder jättefina träningsmöjligheter och unghästbanan är underbar att köra på.

Ett liv med hästar
Dialekten avslöjar att Mia har rötterna i Småland och hon berättar att hästar varit och är hennes liv.
– Jag har haft häst sedan jag var liten, jag började på ridsidan redan när jag var sju-åtta år och har haft egen häst sedan jag var tolv.
Mia vill inte berätta hur ung hon är, men vi kan avslöja att Sverige hade vänstertrafik när hon föddes…

Drömde om en stjärna
Precis som för många travamatörer handlade vardagen tidigare mycket om att bara få hästarna till start och glädjen var stor när de fick med sig en matlapp i loppen. Men som alla travhästägare drömde Mia om en stjärna och i dag har hon en av Sveriges mest spännande och nyttiga hästar i stallet. G.H.Nemo var finalist i både Svenskt Travkriterium och Svenskt Travderby och i fjol, som femåring, tog han klivet upp i eliten och vann bland annat i gulddivisionen.
G.H.Nemo är jämn och säker och har inte missat pengar på två år, i 27 raka lopp. Totalt har han tjänat 2,5 miljoner kronor.
På långfredagen gjorde G.H.Nemo årsdebut och i ruskvädret i Eskilstuna utklassade han fjolårets elitloppstrea Rakas från ledningen.
– Nemo var lite bättre än förväntat. Vi hade inte kört så tuffa jobb inför årsdebuten. Han hade öronkappan kvar i mål och var riktigt bra, även om han fick bestämma. Jag tycker att han såg riktigt spänstig ut, säger Mia.

Årets Häst på Axevalla
G.H.Nemo blev Årets Häst på Axevalla 2011 i hård konkurrens med Noras Bean och Åke Svanstedts alla stjärnor.
– Det var jäkligt stort. Man bli både rörd och ödmjuk av att så många tycker om honom och röstade på honom. Att han är populär märker man när man till exempel är på stan, eller när man handlar. Det kommer fram folk som man knappt känner. Det hör även av sig folk, både gamla vänner och släkt. Särskilt när man är med på V75 får man mycket respons, berättar Mia.
På lördagen är det dags för årets andra start. Det handlar om V75 och vinnaren i gulddivisionen får en plats i finalen av Olympiatravet nästa helg om man vill.
– Skulle Nemo vinna blir det ett angenämt problem, men jag har lite svårt att se att han ska starta tre veckor i rad. Men vi är inte där ännu och behöver inte svara på den frågan ännu.
Vad säger du om lördagen uppgift?
– Det var synd att vi inte fick ett spår lite längre ner. Jag tycker inte han är sämre än någon annan, men det är ett getingbo med många fina hästar. Flera är startsnabba och jag hoppas det blir körning. Jag hoppas att det blir fin bana, att han är bättre med lopp i kroppen och att han kan leverera.
Årets stora mål och största dröm är en plats i Elitloppet.
– Det är väl allas dröm. Alla som har en fin häst drömmer om Elitloppet.

Lars-Ove Pettersson

SPELA V75 & V86 MED OSS!
250.000 i nettovinst för TIPSAREN 2020!
Inbjudan till andelslaget hittar du HÄR:
https://www.atg.se/cigarrmagasinet

Kommentera artikeln

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.