Inför V75: Uhrberg tror mest på Folli

258

uhrberg

Thomas Uhrberg bedömer sina fyra uppsittningar i samband med Kalmars V75-jackpot, men ger även sin syn på hur man ska börja vända den negativa trend som just nu vilar över svensk travsport. Foto av LARS JAKOBSSON

Thomas Uhrberg har stadigt legat kring fyra miljoner kronor i inkörda pengar till stallet de senaste åren. När vi snart gör bokslut för första halvan av 2013 ligger han lite efter dessa siffror, men får vi tro jägersrotränaren är det bara en tidsfråga innan ordningen är återställd.
– Vi är lite senare på det än vanligt, vilket beror på en segdragen vinter. Men nu börjar det se bra ut och det gäller inte minst mina tvååringarna som jag är riktigt nöjd med, säger Thomas Uhrberg.

Även bland de tre- och fyraåriga hästarna ser det lovande ut och med risk att glömma någon väljer Uhrberg ändå att nämna några före övriga.
– Teetime är en treåring som debuterade på bästa sätt med seger och det är kanske den jag hoppas och tror allra mest på i den årgången. Bland mina fyraåringar är det Folli, Kemas Magic och Mr Big som sticker ut men det finns några till som jag ser en väldigt fin utveckling i.

”Måste vara optimistisk”
Nämnde Folli inledde med seger, men gjorde sedan bort sig med galopp två gånger på raken. Därefter har det mesta gått spikrakt och till söndagens start i ett klass II-försök (V75-4) gäller tre raka segrar i programraden.
– Han har gjort allt rätt på slutet och har känts fortsatt jättefin i jobben inför denna start. Nu ställs han mot sitt tuffaste motstånd hittills och från ett bakspår kan det bli långt fram, men han är så pass bra att jag ändå måste vara optimist.
Stallet har även Breathe Out (V75-5) till start, en femåring som har tagit fyra segrar på tio starter sedan han kom från Thomas Jonsson. På pappret ser det lovande ut med ett springspår, kan vi kanske vänta oss ledning runt om?
– Jag är inte alls så säker på det. Hon har bara startat i volt vid ett tillfälle för mig och det var i debuten då hon inte hade en tanke på att gå felfritt från ett tredjespår, påminner Uhrberg.
Till detta ska läggas en tveksam prestation senast och spelarna kanske är fel ute?
– Jag ville inte köra för hårt från start senast och vi hamnade sist i fältet. Hon agerade slött och när jag smackade på henne varvet kvar så svarade hon med galopp. Hon gick dessförinnan bra i skymundan, men jag är ändå lite tveksam gällande formen.
Så sammantaget sätt…
– Jag tror att det kan vara lite ”vinna eller försvinna” över henne. Vi har en vesselsnabb häst invändigt om oss och trampar min bara iväg är det god chans att vi kan få överta och lång distans är jag inte orolig över. Intressant för spelarna är också att det eventuellt blir ett helstängt huvudlag.
Vem har du mest respekt för?
– Jitanes helt klart, den avslutade riktigt bra bakom No Deal senast och den måste vi se till att ha skaffat metrar gentemot när upploppet närmar sig.

Du sitter även upp bakom två lånestyrningar, kommentar om dessa.
Organic Value (V75-1) blev het efter en stenhård öppning senast och höll jättebra som tvåa bakom en otroligt bra häst (Onirique reds. anm). Han är snabb ut från alla spår, passar bra i volt och ska nog inte vara helt borta.
Pampas S.I.R. (V75-7) är en väldigt fin häst som jag vet att tränaren har gått och väntat på ett tag. Han kan ibland gå några rejäla avslutningar och jag ser det inte som någon omöjlighet att vi är med en bit fram.
Bästa chansen av dessa fyra?
– Jag tycker nog att det är lite fördel För Folli!

”V75-upplägget är helt vansinnigt”
Alla som känner Thomas Uhrberg vet att det är en rakryggad man med friska åsikter och som alltid står för vad han säger. Därför kunde vi inte låta bli att ställa frågan gällande hur vi ska lyckas vända den negativa vind som som just nu blåser i svensk travsport.
– Det finns förstås många trådar att dra i, men något som jag anser att man snarast ska ändra på är upplägget om lördagarna. Det nuvarande med 13, 14 och ibland 15 lopp är helt vansinnigt och att det dessutom ska springa runt en massa dåliga hästar är totalt fel.
– V75 ska vara för eliten och därmed max åtta lopp under en lördag. Vill man sedan tvunget köra en V4-omgång så må det vara hänt, men den får arrangeras någon annanstans och definitivt inte på V75-banan.
Kanske att de styrande tänker att fler lopp ger en högre omsättning?
– Det köper jag inte alls. Slår man ut mitt förslag på årsbasis är jag säker på att det skulle ge en högre omsättning. Jag är lika säker på att gemene man har en viss kassa att spela för och jag tror att man hellre spelar på eliten under en lördag än att man lägger sina pengar på exempelvis ett amatörlopp som är fallet på Kalmar denna vecka…
– Dessutom har arrangörerna chans att göra något riktigt bra av sitt arrangemang och detta är något som måste förändras illa kvickt.

”Det får inte ta längre tid än att se en fotbollsmatch”
V86 är på väg att delas upp där två banor ska dela på de åtta loppen, ett upplägg som du därmed borde se positivt på?
– Absolut, där är man inne på helt rätt linje.
– På det sättet får man en tävlingskväll att gå snabbare och det är dit vi måste jobba. Det får inte ta längre tid att gå på Jägersro än vad det exempelvis tar att se en fotbollsmatch, avslutar Thomas Uhrberg.

 

Anders Nilsson

Föregående artikelInför V75: Amatören jagar V75-seger
Nästa artikelJärvsöfaks ungdomsstipendium till Hanna och Lisa

KOMMENTERA ARTIKELN

Please enter your comment!
Please enter your name here

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.