Inför V75 Umåker – Intervju med Stig H Johansson

245

Inför V75 Umåker - Intervju med Stig H Johansson

Inför V75 Umåker – Intervju med Stig H Johansson

En av trav-Sveriges mest spännande hästar, Diamanten, gör årsdebut – för sin nye tränare Stig H Johansson.
Efter otaliga topphästar i sin enastående karriär har Stig H en ny stjärna i sitt stall.
– Man uppskattar det lite mer nu än man gjorde på den tiden när topphästarna stod i kö. Diamanten är en fantastiskt fin häst med en väldig motor i sig, säger Stig H.

På lördag smäller det i Umeå när femåringsstjärnorna drabbar samman i Berth Johanssons Memorial i V75-1. Framförallt är det en stark trio som sticker ut i Makethemark, som var helt lysande i årsdebuten, samt kulltopparna Diamanten och Muscle Hustle. När det gäller Diamanten så var han fjolårets dominant i fyraåringsloppen med segrar i Kungapokalen, Sprintermästaren, Norrlands Grand Prix med mera för sin tidigare tränare Robert Bergh. Den femårige hingsten, som ägs av Peter ”Foppa” Forsberg, har sprungit in drygt 5,6 miljoner kronor och tagit 20 segrar på 29 starter. Trots det flyttades hästen under uppmärksammade former från Bergh till Stig H Johansson i mitten av november.
När Stig H fick samtalet om han ville träna Diamanten blev han förvånad.
– Det var väl inte direkt så att jag gick och väntade på att Diamanten skulle komma in i stallet. Det var överraskande. Jag har ju fått in bra hästar under nästan hela min karriär men det är inte samma tryck nu som det var för 20, 30 år sedan. Det är en annan situation nu, säger Stig H Johansson.
– Man uppskattar det lite mer nu än vad man gjorde på den tiden när det stod topphästar i kö. Så det är skillnad på det sättet naturligtvis.
– Sedan är jag realist också. Konkurrensen hårdnar hela tiden och det finns både unga, lovande tränare och mer etablerade tränare som har en dragningskraft som jag kanske inte har för dagen, säger Stig H.

”Känns riktigt, riktigt fin”
Diamanten kom i Stig H:s träning den 19 november och bara sex dagar senare startade han i Solvalla Grand Prix och blev trea.
– Han kom sent på fjolåret och startade relativt direkt för oss. Då var det också bestämt att det var sista starten för året och att han skulle få en paus efteråt. Han hade tävlat regelbundet och rest en del och även om han inte var speciellt sliten så var det skönt för hästen att få en lite lugnare period. Så det var inte optimalt med ett miljöombyte så tätt inpå när han startade och han var heller inte på topp i den starten, menar Stig H.
Efter vila och vinterträning var Diamanten inne på Solvalla för några veckor sedan och gick ett snabbjobb med Stig H i sulkyn. Diamanten travade 1.16 över 2100 meter med en avslutning på 1.10 sista sexhundra metrarna.
– Det är inte så ofta jag har så här bra hästar framför mig längre, men den här känns ju riktigt, riktigt fin. En fantastiskt fin häst, berömde Stig H efter det träningspasset som dock renderade i en galopp kort före mål, men det var inget Stig H lade någon större vikt vid.
– De hade sladdat banan och det hade blivit lite spår och grejer på upploppet så han hoppade över ett märke, strax före mål.

Man verkligen hörde på dig i intervjuerna efter det här snabbjobbet att hästen är något alldeles extra?
– Ja, det har han ju visat hela tiden egentligen men man får en annan feeling när man kör honom än när man ser hästen från sidan. Det är en väldig motor i honom och det känns direkt när man begär lite grann av honom. Han fattar snabbt vad det är frågan om och har en inställning som är perfekt.
– Jag körde 1.16 full väg med en snabbare avslutning. Det var först då jag fick känna vilka kvaliteter som hästen har när man trycker på lite ordentligt. Han kändes jättefin och det var ett toppjobb.

”Pigg, levnadsglad och lite kaxig”

Om du beskriver Diamanten som häst, hur låter det då?
– Det är en pigg och levnadsglad häst med ett jättetrevligt temperament. Han är både lite kaxig och förstår samtidigt vad det är frågan om när det blir lite allvar.
Påminner han på något sätt om någon av dina tidigare stjärnor som du har tränat?
– Det är väl lite skillnad på de flesta topphästar man har haft, även om det är marginellt på vissa. Att säga att han är lik den eller den tycker jag inte att man kan göra. Det finns alltid lite skillnad på de här topphästarna rent mentalt och utseendemässigt. Det enda gemensamt de har är att de är riktigt bra hästar.
Hur känns det att köra honom? Är det som du har sagt tidigare en extra kick av att köra den här kalibern av hästar?
– Ja, så är det, men det tror jag gäller för alla som håller på med det här. Det är mer inspirerande att köra en snabbloppshäst som tillhör toppen i Sverige än att köra en ”nötare” som är ute för att jaga matlappar. Det är en väsentlig skillnad.

”Är inte i hundraprocentig form – ingen enkel uppgift”

Diamanten har spår fyra bakom startbilen i Berth Johanssons Memorial och körs av Erik Adielsson. Vad förväntar du dig av honom i årsdebuten på lördag?
– Jag förväntar mig att han inte är i hundraprocentig toppform. Han har haft en tävlingspaus ett bra tag och träningsförhållandena har inte varit optimala. Han kommer att gå framåt med en eller ett par starter i sig.
– Men det ska bli kul, det är första riktiga starten han gör för oss kan man säga. Förra gången var det mer att han precis hade anlänt till oss så kort inpå det loppet. Det ska bli spännande att se hur han står sig mot de här hästarna han möter nu, säger Stig H.
Vad säger du om uppgiften med spår fyra bakom bilen. Hur bra chans tycker du att det är?
– Jag kan inte gradera i någon sorts procent eller så. Jag har sett att Salmelas häst var väldigt fin senast och Berghs häst har förvisso inte startat på ett tag men har ju visat att det är en kanonhäst. Så det är ingen enkel uppgift för någon av dem.
Hur blir det med balans och utrustning?
– Han kommer att gå med skor fram och barfota bak och med vanlig vagn.
Är Diamanten aktuell för Elitloppet redan i år?
– Det får jag avvakta med att säga någonting om. Även om det är kort tid till Elitloppet så måste han ju prestera ett par kanoninsatser först innan han överhuvudtaget kan komma i fråga för arrangörerna. Så det är en bit kvar dit i alla fall, säger Stig H Johansson.

SPELA V75 & V86 MED OSS!
SPELGUIDEN AB som har levererat grymma tips till Spelbutiker i över 30 år
samt innehavaren av VINSTREKORDET på V86 (22,6 miljoner):
https://www.atg.se/cigarrmagasinet
Föregående artikelOlympiatravet – Lördagen 28 april körs finalen
Nästa artikelGeneraal Bianco till Copenhagen Cup

KOMMENTERA ARTIKELN

Please enter your comment!
Please enter your name here

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.