Inför V75 Umåker: Thule Jonsson får läsa travprogrammet ensam

169

Thule Jonsson får läsa travprogrammet ensam

Döpt efter finrummet i Röbäck.
Trivs i hagen.
Dubble V75-vinnaren Salong låter sig inte bli infångad den här eftermiddagen och Thule Jonsson får läsa travprogrammet ensam vid hagkanten för att fotografen ska få sina bilder inför lördagens stortrav på Umåker.

Travbanan i Umeå ligger strax utanför centrumkärnan i byn Röbäck.
Lantligt till i stadsdelen huserar en av Umåkers genom tiderna mest framgångsrika amatörer med sina hästar.
Thule Jonsson har tränat och ägt 80-talet travare i livet och blev hästägare första gången i tidiga tonåren i mitten av 1950-talet. Efter pensioneringen från jobbet som åkare har det varit hästar på heltid.
Sex segrar i travets elitserie har det blivit under åren. Åttaårige fuxvalacken Salong har tagit två av V75-segrarna, båda med Örjan Kihlström i sulkyn.
Senast det begav sig var i april 2016 då Salong vann ett klass I-försök efter en heroisk insats hemma i Umeå och en vandring i tredjespår under slutrundan.
På lördag är det 1640 meter som gäller i bronsdivisionen (V75-7). Kihlström upp igen och läget bakom bilen är passande.
Fast kort distans har den starke hästen inte lyckats med tidigare.
– 1640 meter är väl inte det allra bästa. Men blir det fart hela vägen kanske de kan överraska ändå och vara med någonstans där uppe. Han är bara medel ut så det är svårt att veta var han hamnar – men nu har jag en bra kusk så det kanske löser sig, säger han.
Hästen som var på väg att bli amatörens bäste genom tiderna fick av en slump det finaste namnet på ”rumstemat” han och hustrun Barbro kört med på slutet.
Tambur vann två V75-lopp för några år sedan. Nu finns tre hästar kvar på gården: Lobby, Salong och minstingen Entre fyra år och en helbror till Salong.
Salong var på gång då han stoppades upp av en operation hösten 2017 – en operation tränaren och inte hästen fick genomgå.
– Det som hände var att jag var tvungen att operera höften och la ner allt. Salong var borta i åtta månader. I sex månader hade han inte ens en sele på sig. Så det var lite som att börja om med honom då, säger Thule.

”Skit i glädjebägaren”
Från maj 2018 har man kunnat starta på kontinuerligt med fuxen. Uppladdningen inför V75 på hemmabanan kunde dock ha varit bättre menar tränaren.
– Det är det näst sista loppet på Bergsåker som gav skit i glädjebägaren höll jag på att säga.. Han fick ett så elakt lopp i januari så jag kände mig tvungen att låta honom vila. Senast kördes han bara snällt mera för att få ett lopp.
Solen värmer den här onsdagen i V75-veckan. Att temperaturen dyker ner till några minusgrader nattetid tror Thule Jonsson bara ska vara en fördel för banan (”då har man kvar fukten i underlaget”).
På lördag rycker han framskorna på sin häst, det blir helstängt huvudlag och jänkarvagn som tidigare.

Tjurar i hagen
Salong står och trycker längst bak i sin stora hage och lyssnar inte när Thule lockar på honom.
– Han kan vara så där och då kan ta ett tag att få in honom.
Ska det bli så att travnestorn från Röbäck visar ungtupparna igen på lördag? Salong jagar tredje V75-viktorian tillsammans med Örjan Kihlström.
– Det är upp till spelarna att räkna ut vilken placering det blir. Det är så ruskigt svårt att nå ända fram i V75, men allting verkar bra med hästen i alla fall.
– Vi har haft dåligt med startmöjligheter här i vinter men jag har kompenserat det med att tuffa till träningen på slutet. Med Kihlström behöver man ju aldrig säga något om taktiken i alla fall. Sveriges bästa kusk.

Föregående artikelSex hästar klara för Åbys storlopp
Nästa artikelV75 Tips med Janne Jackpot inför Umåker 13 april 2019

KOMMENTERA ARTIKELN

Please enter your comment!
Please enter your name here

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.