Inför V75: Urban kan inte men kan ändå

322

urban

Helst vill han stå lite i bakgrunden av Dead Woods framgångar.
För egentligen gör han ingenting säger han.
Visserligen tränar han hästen – men det är ingenting mer med det.
– Jag har nog haft en jädra tur att mina tre hästar varit så bra i grunden. Egentligen kan jag inte det här, jag har ingen aning faktiskt! säger Urban Engdelius, amatör från Umåker.
Åttaårige valacken Dead Wood ordnade enda hemmasegern i V75 på Umåker för ett par veckor sedan då körande Krister Söderholm valde då att styra ut i ”dödens” 1 200 meter från mål och köra på hästens styrka.
En hägrande V75-final under Elitloppshelgen och ett bakspår i V75:ans sjätte avdelning är två variabler som bara gör Dead Wood till outsider i den tuffa konkurrensen på Solänget på lördag.
Men visst handlar det om en riktig formhäst?
– Javisst är det så. Han blir bara finare och finare också. Körde honom i torsdags och har aldrig känt honom så fin och alert under tiden han varit hos mig. Han fullkomligt flög fram på rakbanan – helt sanslöst, säger Urban Engdelius, till vardags representant inom lås- och säkerhetsbranschen.
Att intervjua honom går bra. Däremot får vi nobben då vi vill ta en bild av tränaren. Bilden vid hästens sida från stallet efter den senaste V75-segern är en av få Urban Engdelius fastnat på.
Till vinnarcirkeln ville han inte heller den där dagen utan lät sin medhjälpare Josefine Eriksson ta hand om det offentliga.
– Jag är inte så mycket för sånt där.

Hittade nyckeln…
Dead Wood var den sköre hästen som köptes från proffsträning på Solvalla 2010 och blev en vinnare i Urban Engdelius händer. 13 segrar på 35 starter är facit så här långt i den nya regin.
Kapacitet finns, som man säger, över genomsnittet dessutom i valacken som vann ett lopp i klass II i Skellefteå V75 för tre år sedan.
– Det är just det jag menar. Folk kommer säkert att tycka att jag är en stor idiot…men det är så många som blir hyllade till skyarna så fort de får en bra häst. Ändå kan det säkert finnas tusentals andra som är precis lika bra på att träna häst. Skillnaden är att deras hästar inte har den rätta kapaciteten och då är det ju svårt.
Umåkeramatören började med travare för drygt tio år sedan. Premiärhästen blev Dwight och häst nummer två J.R. Boy.
– Dwight hade tjänat ett par hundra tusen och var startklar och aldrig några problem med. J.R. Boy tjänade nästan en halv miljon och tävlade från att han var fem till slutet av tolvårssäsongen och gjorde 140 starter. Jag tror att jag körde honom fyra gånger på alla de åren. Han bara startade och mådde bra, säger Engdelius.

Släpper ut i hagen…
Hästarna har fått mycket ridträning, inte minst Dead Wood. Josefine Eriksson sköter ridträningen vilket gör allt för hästens psyke menar han. Själv kör han hästen en gång i veckan i skogen eller på rakbanan.
– Och så släpper jag ut hästen på morgonen innan jobbet och tar in honom på kvällen när Josefin haft honom!
Hur går det i loppet på lördag då?
– Han är faktiskt riktigt på tårna och ”Krille” (Söderholm) säger att långlopp ska vara en fördel. Han går med skor fram vilket inte är optimalt men å andra sidan gick det ju bra förra gången. Allt för att vi vill spara hovarna till starten på Solvalla. Nej, jag är realist och tror att det blir tufft att vinna. Förmodligen kommer det väl inte att köras så hårt heller och att då ta något från kön blir svårt. Men han går hela vägen in i mål hästen och helt uträknad är han väl inte.
Urban Engdelius låter som den tränare han säger att han inte är.

Mikael Wikner

KOMMENTERA ARTIKELN

Please enter your comment!
Please enter your name here

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.