Inför V75: V75-favoriten har hittat helt rätt på mammas gata

127

Inför V75: V75-favoriten har hittat helt rätt på mammas gata

Tillbaka på mammas gata. Farlander Am har fått en nytändning sedan han kom tillbaka till Johan Svensson där allt en gång började. På lördag blir duon favoriter i V75-avslutningen.
– Det var faktiskt jag som ropade in honom på auktion en gång i tiden och dessutom skötte jag det dagliga och körde in honom det första halvåret, berättar Johan.

Första året som egen b-tränare och Johan Svensson har verkligen fått en smakstart. 28 årsstarter för stallet har ändat i hela sex segrar och över 600.000 kronor inkört.
– Farlander Am är givetvis den störst bidragande orsaken till detta och han har äntligen hittat den fina nivå som han visade tidigt i karriären, säger Johan.
Svensson är dock inte ny i tränargemet utan har i lag med Roger Persson managerat vana V75-hästar som Zoko Lane samt Västerbo Exact tidigare och gör det fortfarande.
– Det samarbetet lever fortfarande och jag är aktiv på två gårdar för dagen. Konceptet är snarlikt på båda gårdarna och det fungerar bra för mig, säger Johan.
Anledningen till varför varbergaren valde att dra igång en egen separat rörelse till 2020 är enkel.
– Erland Olsson ville att jag skulle träna hans hästar vilket givetvis är otroligt kul. Han satte fem hästar hos mig i början av året, men det var väl egentligen i mars som vi satte igång och började starta på allvar. Sedan dess har det gått spikrakt uppåt, konstaterar Johan.

”Svårt att se att han ska göra ett dåligt lopp”
Det är givetvis Farlander Am som är stallets stora stjärna och han har faktiskt vunnit hälften av sina åtta starter i Johans regi och bara missat pallen vid ett enda tillfälle.
– Han vann direkt i comebacken efter lång frånvaro i maj och sedan har det flutit på. Enda gången han missat en placering bland de tre satt han fast med rubbet på V75 under Stochampionatshelgen.
– Att detta är en bra häst har jag vetat hela tiden och Magnus Dahlén (som tränade hästen tidigare) hade höga tankar om honom vilka han också levde upp till som treåring, säger Johan.
Treåringssäsongen innebar fyra segrar på tio starter och över 200.000 kronor insprunget, men säsongen efter var klart sämre – ingen seger på tio starter och bara drygt 60.000 kronor in.
– Hästen drogs med sjukdomar under hela fjolåret och då är det svårt att leverera, men det har vi fått ordning på igen och han känns fortsatt otroligt fin i träning.
– Som det känns för dagen har jag svårt att se att han ska göra ett dåligt lopp på lördag, berättar Svensson.

”Grundplanen är att ladda mot spets”
Senast svepte Farlander Am dem från kön och faktum är att Johan aldrig har kört hästen i ledningen. Därmed kan man kanske tänka att det fortsatt blir till att köra bakifrån på lördag, men går man tillbaka i tiden hittar man att Farlander har fyra segrar på sex försök i ledningen.
– Hästen har gått otroligt bra bakifrån vilket han inte minst visade senast när han fullkomligt klädde av konkurrenterna.
– Nu drog vi dock ett perfekt startspår och han kan öppna snabbt. Att distansen är lång gynnar honom också då han alltid varit otroligt stark.
– Grundplanen på lördag är att ladda mot ledningen för att sedan köra där, men jag är inte villig att ge mig in i någon tokkörning. Skulle det bli så kan vi lika gärna köra bakifrån med tanke på hur bra han gick med ett sådant upplägg senast. Hästen tål verkligen att tugga på lång tid i hög fart och jag litar väldigt mycket på honom, funderar Svensson.

”Går absolut bäst med…”
Förberedelserna går det inte heller att klaga på inför lördagen när man lyssnar med tränaren.
– Han går sällan några tuffare jobb mellan starterna och nu är det dessutom tätt på given. Han kändes dock väldigt fin i ett jobb i söndags och bara studsade fram när jag joggade honom under tisdagen.
– Dessutom ska han få två lätta intervaller under torsdagen och det viktigaste gällande honom är egentligen att hålla humöret uppe – då vill han prestera.
Tränaren har skiftat lite mellan ett norskt huvudlag och ett helstängt med hål i på sistone. De två senaste gångerna han stått med framspår bakom bilen har ”norsken” suttit på, men på lördag justerar man detta.
– Jag tycker att hästen både känns och går absolut bäst med open eye-huvudlaget varför vi fortsätter med det likt senast. I övrigt blir det barfota runt om och amerikansk sulky likt i samtliga åtta starter för mig, konstaterar b-tränaren.

”Ser ut som att jag sitter bakom bästa hästen”
Svensson skräder inte orden heller när han ska summera chansen inför lördagen.
– Jag vet inte om folk generellt väntar på att hans formtopp ska gå ur med tanke på att han inte brukar bli överdrivet hårt betrodd, men då kan de få vänta. Jag tror nämligen inte att det handlar om någon formtopp utan snarare om hans naturliga nivå, säger Johan.
När han synar motståndet känner hans sig också trygg.
– Jag har givetvis inte full koll på de norska hästarna, men av det jag har sett tycker jag att det ser ut som att jag sitter bakom bästa hästen.
– Om jag har kört Unionskampen tidigare? Nej inte kört, men vi har varit uppe och startat Västerbo Exact denna tävlingsdag någon gång, avslutar Svensson.
Går allt som Johan Svensson vill på lördag kan det alltså bli seger direkt i ”landslagsdebuten” som egen tränare och kusk.

Föregående artikelDet lär bli mera av folkkäre On Track Piraten
Nästa artikelInför V75: Ingen flax med startspåren för Johan

KOMMENTERA ARTIKELN

Please enter your comment!
Please enter your name here

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.