Inför V75: Vågar Båth gambla?

213

image

Svante Båth har en av favoriterna i söndagens final av Svenskt Travderby.
Men redan på lördag är han igång i V75 och pratar om att han kanske ska chansa lite med segerstaplaren Västerbo Loveboat.
– Jag kommer eventuellt att gambla lite och rycka skorna på Loveboat – det kan sluta hur som helst, säger Bergsåkerstränaren.

Travet står inför en av sina största helger för året då 36 lopp ska avverkas på Jägersro fredag till söndag.
I söndagens derbyfinal har Svante Båth en av förhandsfavoriterna i Quid Pro Quo, sprintermästaren från i juli som är den högst seedade hästen i loppet.
Även om det mesta givetvis rör sig om derbyt så är lördagen också väldigt intressant för Sundsvallstränaren.
I Jägersros Stora Treåringspris (V75-3) har stallet 7 Västerbo Loveboat till start. Hingsten klev över miljonen intjänat i den senaste starten och ståtar med storfina tio segrar och en tredjeplats på tolv starter i karriären.
Västerbo Loveboat har inte startat sedan 27 juli. Formen är bra men inte riktigt på topp.
– Jag har medvetet tagit det lugnare i träningen ett tag här eftersom vi snart står inför försöken till Svenskt Travkriterium. Det handlar om en riktigt fin häst och fördelen med honom är att han alltid, alltid gör sitt. Så det kan gå vägen ändå.
Svante Båth har inte testat Västerbo Loveboat utan skor ännu. Eventuellt kan det bli tal om premiär med barfotabalans i lördagens lopp.

Topp eller flopp?
Ett drag som kan visa sig bli framgångsrikt men lika gärna kan sluta med en flopp.
– Jag har inte bestämt hur jag ska göra utan vill verkligen först höra med kusken och hästens ägare hur det ska bli. Det här är ju ett av loppen som minst viktiga för hästen i år då kriteriet är nästa lopp. Kanske testar vi barfota nu och ser hur det går. Är det någon gång vi ska gambla så är det på lördag och inte i kriteriet, säger Båth.
Den nyblivne miljonären är den sortens häst som tävlar bättre än den tränar. Det är i loppen Västerbo Loveboat visar vilket lejon han är.
Eller lejon och lejon. Treåringen brukar ofta se slagen ut men reda ut situationerna ändå.
– Ja, det brukar vara så. Han brukar se trött och sliten ut 400 kvar och ändå vara först i mål. Det är en riktigt fin häst men jag har respekt för ett par av de andra också i lördagens lopp.
Då kanske 2 Shiraz Brodde i V75-2 har snäppet bättre chans?
– Han var väldigt bra senast i sitt derbykval i alla fall. Tappade inte så mycket på de övriga på upploppet faktiskt utan stånkade på riktigt bra på en kanontid. Trots allt var det bara hästens nionde start i livet.
Shiraz Brodde gjorde bara en start som treåring. Anledningen?
– Vi höll honom högt men det krånglade en del. Han har börjat leverera i år. Jag är medveten om att han klättrat ganska snabbt men det känns också som att han går ner i klass och att det ser lite lättare ut på lördag. Om han är lika bra som i derbyförsöket så tror jag absolut att han kan vara med och göra upp. Kort fungerar han bra på, jag tycker att han klarat de flesta distanser utan några större bekymmer. Taktiken bestämmer Erik (Adielsson). Som vanligt blir det barfota bak och ett öppet huvudlag.
Till söndagens då. Finalen av Svenskt Travderby går som den sjätte avdelningen på Extra V75. Quid Pro Quo gick med skor senast och var inte jättevässad i jobben inför försöket men vann ändå.
– Jag hoppas och tror att vi ska ha en rappare och bättre häst i finalen. Han var lite tung i kroppen och hade inte riktigt studs i steget senast, men det var lite grand tanken också. Nu blir det barfotakörning igen är det meningen. Jag är sämst på att dra boll (lottningen) men från ett femtespår är det en fördel att ha en häst som Quid Pro Quo som går från alla positioner.

Mikael Wikner

SPELA V75 & V86 MED OSS!
250.000 i nettovinst för TIPSAREN 2020!
Inbjudan till andelslaget hittar du HÄR:
https://www.atg.se/cigarrmagasinet
Föregående artikelV86 Solvalla 28 Augusti 2013
Nästa artikelInför V75 31 augusti 2013:Niklas Robertsson