Inför V75: ”Who’s Who är en helt annan häst i år – mycket bättre”

60

Inför V75: "Who's Who är en helt annan häst i år – mycket bättre"

Han har redan vunnit två miljonlopp i år och på lördag jagar han sin tredje raka storloppstitel.
Who’s Who – som i fjol var tvåa i Åby Stora Pris – är en het segerkandidat till förstapriset på 1,5 miljoner kronor i det stjärnspäckade loppet.
– Han är en helt annan häst i år än han var förra året. Det var bra gjort att vara tvåa då men i år är han mycket bättre, säger tränaren Pasi Aikio.

Åby-travet har fått till ett riktigt superlopp som avslutar V75® på lördag. Det har blivit dags för storloppsklassikern Åby Stora Pris som numera är ett styrkeprov över 3140 meter. Loppet har lockat hit flera internationella stjärnor, bland annat från Frankrike och Italien med kanoner som Ce Bello Romain och den i senaste starten våldsamt imponerande Bengurion Jet. Men det svenska stålet går heller inte av för hackor med flertalet elithästar bakom startbilen. En av dem är Who’s Who, den karismatiske stjärntravaren som bollade med konkurrenterna i Hugo Åbergs Memorial senast. Den sjuårige hingsten hade innan dess vunnit miljonloppet Norrbottens Stora Pris och var innan dess tvåa i Harper Hanovers lopp. Segern i Åbergs blev lekande lätt efter att ha öppnat blixtsnabbt bakom bilen och fått bestämma tempot i täten.
– Who’s Who (V75-7) gick i mål med krafter kvar i Åbergs och det loppet var som på beställning inför starten på lördag. Jag är inte så ledsen att han inte gick en 1.08-tid utan det viktigaste var sättet som han vann på. Det var ett bra lopp för honom att inte behöva vara trött i mål, säger Pasi Aikio.
– Han tog det bra och har gått sina helt normala jobb efteråt. Hästen känns riktigt fin och det märks att han är i toppform nu. Jag har kört honom idag (måndag) och då kändes han fräsch och taggad. Det var ett lugnare intervalljobb och annars går han lite blandad kompott av träning, med backe, rakbana och skogsslinga.
Vad säger du om den för många ”dolda” startsnabbheten som hästen visade upp i Åbergs?
– Den visste vi att den fanns där och även om hästen inte visat det för allmänheten så var det ingen överraskning för oss. Jag förstod att Öran skulle släppa av honom och köra för ledningen när han hade det läget som han hade.

”Har inte lärt sig läsa än – men det kommer nog”

Beskriv Who’s Who som individ och hur säsongen har varit så här långt?
– Det har varit en fantastisk säsong så här långt och man kan inte annat än vara jättenöjd. Man jobbar ju för att få fram en sådan här häst och man kanske aldrig får en sådan häst mer i livet. Åbergs-segern var stor och bara en sån grej att han fortfarande är obesegrad på Jägersro. Det är häftigt.
– Who’s Who är en fantastisk individ på alla sätt. Han är så klok och det psyket som han har är helt otroligt. Det enda är att han inte har lärt sig att läsa ännu men det kommer nog det också framöver, haha. Han har full koll på vad som gäller, säger Pasi.

”Är mycket bättre i år – med i segerstriden”
På lördag kan det bli en ny miljonseger för Who’s Who som går ut som en av de mest betrodda i Åby Stora Pris. Örjan Kihlström sitter som vanligt i sulkyn bakom derbyvinnaren som har sprungit in 11,6 miljoner kronor. I fjol var Who’s Who tvåa i Åby Stora Pris bakom Moni Viking och tränare Aikio är ännu mer uppåt i år.
– Han är en helt annan häst i år än förra året. Då hade han haft kvarka inför säsongen och var inte optimalt förberedd. Till i år så har han fått en rejäl vinterträning i kroppen och hästen är mycket bättre i år. Det var bra gjort att bli tvåa i fjol med tanke på förberedelserna men inför årets säsong så har han fått jobba rejält hela vintern och då har han visat hur bra han är.
– Läget är helt okej, det kunde ha varit betydligt sämre och alla såg ju senast att han kan öppna om Örjan vill ladda. Men hästen är på intet sätt beroende av någon ledning och vi får se hur Örjan lägger upp det nu när det är långt lopp.
– Det är många bra hästar med och flera ”långskubbare” och det är kul när man får vara med i ett sådant här lopp. Jag har alltid bra feeling när Who’s Who startar och det är sällan han gör bort sig. När han har gjort det så har det funnits någon logisk förklaring. Med rätt löpningsförlopp så ska han absolut vara med i segerstriden. Vi gör inga ändringar utan kör barfota runt om, helstängt huvudlag, fast bomull i öronen och jänkarvagn igen, säger Pasi Aikio.

Du har ytterligare en häst med i V75 och det är Vicar i den fjärde avdelningen. Chanserna där?
– Vicar (V75-7) 
är jämn och säker och gör sällan ett dåligt lopp. Senast blev han fast bakom en rygg som inte drog fram honom och blev hindrad litegrann. Men han gjorde ett bra lopp då också. Nu är det iskallt läge med spår sju bakom bilen och det krävs en hel del tur och fart på loppet. Vi testar att köra barfot fram nu för att försöka få lite mer fart i honom för styrkan finns där. Han har gått barfota fram tidigare men det är första gången i år. Jag har upplevt att han inte har varit riktigt mogen för det tidigare men nu känns han starkare och mer rejäl för att kunna utnyttja det fullt ut.

SPELA V75, V86 & V64 MED OSS!
Vår partner SPELGUIDEN AB har levererat tips till Spelbutiker i över 30 år
Alltid flera TRESTJÄRNIGA system som passar alla plånböcker!
https://www.atg.se/cigarrmagasinet

KOMMENTERA ARTIKELN

Please enter your comment!
Please enter your name here

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.