Inför V75/Extra V75: Hultmans stjärnor i nyckelroll

226

image-13

V75 på Solänget.
Extra V75 på Bjerke.
Dubbla V75-omgångar i helgen och Stefan Hultmans hästar har en nyckelroll både lördag och söndag.
– Att känna Maharajah så otroligt taggad och laddad som han är i jobben gör en stolt som tränare, hästen är ändå åtta år… Han känns lika fin som inför Olympiatravet, hälsar Stefan Hultman inför söndagens Oslo GP.
Det är 20 grader, solsken och rena sommardagen i Stockholmstrakten. Det är även högtryck på våra travbanor och i helgen väntar V75 både lördag och söndag.
Travtränaren Stefan Hultman har ett stall i form och med One Too Many och Panne de Moteur till start i gulddivisionen på V75 på Solänget på lördagen och sedan Rebellion och Maharajah till start på Extra V75 på Bjerke på söndagen är han utan tvekan helgens tvåbenta huvudperson.
Och det är mycket som står på spel.
På Solänget är 8 Panne de Moteur (V75-3) ute efter en biljett till Elitloppet. En biljett som Stefan Hultman trott varit klar sedan tidigare.
– Jag har tränat hästen för Elitloppet sedan i höstas. Han är en riktigt vass sprinter. Från ett bra bra spår är han otroligt startsnabb och han har sprungit 1.10 blankt och går bra i två heat. Onsdagen före Olympiatravet sa de att de skulle bjuda in honom tidigt, men det har de ju inte gjort… Och så gjorde Maharajah sitt kanonlopp och därefter har jag inte hört något om ”Panne”.

Imponerade i årsdebuten
I årsdebuten imponerade Panne de Moteur stort när han vann ett sprinterlopp på 1.12,6 före Oasis Bi och Juliano Rags. Men senast var det inte det rätta draget i femåringen som fick nöja sig med ett andrapris i Berth Johanssons memorial på 1.12.9/2140 meter autostart.
– Jag tycker att Panne de Moteur gick bra även om han kanske inte var riktigt på topp. Han fick ett tufft lopp och fick harva länge utvändigt. Han tävlade mot den i ledningen och gjorde det bra som slog den, men åkte dit mot en smygkörd. Han var lite bättre i årsdebuten men var inte heller toppad till Umåker, meningen är att han ska vara på topp till Elitloppet. Det är den matchningen jag haft klar sedan länge.
Han bröt lite, sprang snett med huvudet, över upploppet senast. Vet du varför?
– Jag tror han var trött. Vi har gått igenom honom med veterinär och det var inga fel på benen och det fanns inget att behandla. Jag har en känsla att han kanske även hade något i kroppen, det var någon boxgranne som stod och hostade.
– Han såg i alla fall fin ut i jobb i går på måndagen och med två lopp i kroppen ska han vara bättre nu på lördag. Men det är samma jäkla läge och det får inte krångla för mycket på den här nivån. Det var synd att han fick så dåligt spår igen, men jag hoppas han har lite mer tur den här gången och då är det en bra chans. Det känns som att formen kommer mer och mer, det ser man på honom.
Motståndet?
– Det är bra motstånd. Francais du Gull får väl ledningen och då är det inte så lätt om han får bestämma lite. Det är inte säkert att Panne de Moteur vinner och man kanske ska ta med några på kupongen.
Gör du några ändringar?
– Nej, han har fina hovar och går barfota runt om och med jänkarvagn.
I gulddivisionen på Solänget startar även 2 One Too Many (V75-3).
– Han är lite trög att få igång och har verkligen behövt de här loppen. Han känns fin i träningen och är man ute efter en kantboll så ska man kanske ta med honom. Han var klart fin i veckan i träningen. Platschans i alla fall. Han går barfota runt om, helstängt men med den vanliga vagnen, säger Stefan Hultman.

Maharajah byter vagn
På Bjerke på söndagen är det förstås stallets stjärna 7 Maharajah (V75-6) som har mest fokus på sig efter den formidabla insatsen i Olympiatravet senast.
Hur mår Maharajah för dagen?
– Jättejättebra! Jag körde honom i går och jag körde honom först i ledet, annars har vi, eller Lisa, kört honom mycket i ryggar. Att känna honom så otroligt taggad och laddad som han är i jobben gör en stolt som tränare, hästen är ändå åtta år… Han känns lika fin som inför Olympiatravet.
– Han har spår lite långt ut, men han är inte lika spårberoende. Jag blev mer sur över Pannes spår 8 än Marres spår 7. Samtidigt är det några som fått bättre lägen och några som fått sämre och det ska bli spännande. Håll en tumme att det blir ett riktigt race och då må bästa häst vinna.
Nästan 1,8 miljoner kronor väntar vinnaren i Oslo GP och det är ett lopp som Stefan Hultman saknar i sin meritlista.
– Tillsammans med Prix de France är det här världens bästa lopp över medeldistans. Jag är imponerad vilket fint startfält man alltid får till i Oslo och det är inget undantag i år.
Maharajah har sett helläcker ut i sina två senaste starter på ny balans, barfota runt om och jänkarvagn. Blir det samma igen?
– Vi byter faktiskt till en helt ny jänkarvagn, en något mindre som passar Marre bättre, berättar Stefan Hultman.

Siktar mot derbyt
Inom Extra V75 på Bjerke startar Stefan Hultman även 4 Rebellion (V75-1) som tänt till på slutet, även han på barfotabalans och jänkarvagn.
Rebellion står på start och ska försöka hålla undan för elithästar som Quarcio du Chene över dryga tre kilometer.
– Vi valde att stå över Kungapokalen. Han har varit valpig och lite sen men på slutet har han släppt till och han börjar komma. Han är stark och jag tror att han kan vara en derbyhäst i höst och därför får han tävla på lite lägre distanser. Jag har svårt att bedöma chansen. Jag tror han kan 1.15-1.15,5 på distansen men vet inte hur långt det räcker. Han är klart bättre än raden.
– Han möter bra hästar, är ute på långresa och gör första övernattningen. Man vet inte hur han kommer att reagera. Men jag tror på min häst och jag hoppas att Örjan kommer i väg bra. Ledningen och sedan dra i hårt tempo vore idealiskt.
Blir det några ändringar?
– Jag har aldrig startat någon med jänkarvagn i voltstart, men jag ska höra med Örjan vad han tror. Det är bara fyra hästar på volten. Han går i alla fall barfota runt om, det är viktigt för honom och gör att han länger steget. Den här hästen har alltid varit lovande. Nu är han mer fokuserad i träningen och jag kan säga att jag inte har många i stallet som springer ifrån honom.

Lars-Ove Pettersson

KOMMENTERA ARTIKELN

Please enter your comment!
Please enter your name here

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.