Inför V75/PdA: Ludde byter inte häst ens under pistolhot

225

luddepistolhot

Snacka om spännande helg för Lutfi Kolgjini.
På lördag gör topphästen Joke Face comeback.
Dagen efter väntar världens tuffaste travlopp Prix d’Amerique med Raja Mirchi.
– Jag har mycket goda vibbar och vill inte byta häst med någon. Inte ens under pistolhot, säger Lutfi Kolgjini.

Jägersrotränaren är full av tillförsikt och förväntan inför att hans två bästa hästar ska starta i helgen. Först gör derbyvinnaren Joke Face comeback efter ett nästan tio månader långt uppehåll. Den sjufaldige miljonären startade senast den 31 mars förra året och har bland annat blivit halsopererad.
– Hästen fick inte tillräckligt med luft då struplocket inte fungerade som det skulle. Vi tog därför ner honom till en specialist i Paris och operationen gick bra. Andningen fungerar som den ska igen, säger Lutfi Kolgjini.

”Känns fantastiskt fin”
Joke Face opererades i juni och tanken var att göra comeback i oktober då siktet var inställt på det franska vintermeetinget. Men det blev ytterligare lite grus i maskineriet.
– Han var startklar redan i början av september och låg då i fas med Raja Mirchi som då också var startklar. Men då gjorde hästen sig illa i hagen och vrickade sig. Så vi fick börja om från början igen, säger Kolgjini.
– Men de senaste månaderna har han tränat väldigt mycket och gått intervaller i både sanden och i backen. Han har även gått två distansjobb varav det snabbaste efter 1.22 över 2000 meter hemma på gården. Det var för 14 dagar sedan och hästen kändes fantastiskt fin. Precis lika fin som innan uppehållet.

”Kräver en toppinsats direkt”
På lördag startar Joke Face i gulddivisionen, V75-3, i Halmstad. Stjärnhästen körs av Erik Adielsson, då Ludde själv är upptagen med att ha sex hästar till start i Paris. Bland annat ska Kaffir Face, Ouch, Orion Kronos, Juggle Face och Armando Kievitshof ut på Vincennes.
Vad förväntar du dig av Joke Face? Vinner han direkt?
– Han är så väl genomarbetad att han kommer att göra en bra insats direkt. Det är klart att han kan vinna och min feeling är att han vinner. Jag är väl medveten om att han möter ett par bra hästar och att min inte har toppform ännu. Men han är huvudet högre än konkurrenterna och jag kräver att han gör en toppinsats direkt.

Laddas framåt
– Erik far order om att köra framåt då hästen är snabb ut. Jag vill ha ett lopp i honom och när mina hästar är ute ska de jobba, annars kan de lika gärna stanna hemma i stallet. Att ligga i tredje eller fjärde par invändigt är inget för mina hästar, säger Kolgjini.
– Joke Face känns väldigt harmonisk och välbalanserad i jobben och dessutom jätteladdad på ett positivt sätt. Det känns som att han verkligen vill börja tävla igen. Det blir skor runt om nu och för hans del är det ingen stor skillnad gentemot barfota.
Hur ser fortsättningen ut?
– Tanken är att han efter den här starten ska göra en start på Jägersro i februari. Går han då som jag förväntar mig ska han ner till Nice och Criterium de Vitesse i mars. Jag vill absolut inte starta honom på stenhårda vinterbanor här hemma. Jag vet att Halmstad och Jägersro håller toppskick men vill inte starta på någon annan bana. Så även om han kavlar in till finalerna på Solvalla så kommer han inte att starta där.

Fick nästan gåshud av jobbet
Joke Faces comeback i all ära men på söndag smäller det i Paris. Då är Raja Mirchi ett av de fyra svenskhoppen i Prix d’Amerique. Efter den övertygande segern i Prix Tenor de Baune där hästen krossade sina konkurrenter i imponerande stil, nämns Raja Mirchi som en av segerkandidaterna i världens tuffaste travlopp. Tränare Kolgjini är närmast lyrisk över sin pansarvagn.
– Jag säger som Tarzan brukar säga, hästen känns otroligt fin. Fantastiskt fin, säger Ludde med ett skratt.
– Jag körde ett lättare jobb med honom i lördags och han har faktiskt tagit loppet bättre än jag trodde. Det var nästan så att jag fick gåshud när jag körde honom i lördags så fin kändes han.
– När den här hästen mår bra då kan han verkligen springa. Det var han själv som själv tog tag i grejerna och accelererade i uppförsbacken senast. Det var inte jag som axlade utan jag lät honom bara fortsätta.

”Jag kan mycket väl köra bakifrån”
Raja Mirchi reste hem till Lutfi Kolgjinis gård Vomb direkt efter loppet. Han påbörjar resan ner till Paris igen på onsdag kväll och är framme på torsdagskvällen.
– Skulle jag ha haft Raja Mirchi kvar i Paris hade jag själv fått stanna kvar med honom hela tiden. När han är hemma hos mig kan jag själv ro över hur banorna är. Vädret kan man inte styra men jag kan i alla fall se till att ha mina egna träningsbanor i toppskick, om jag så ska sitta uppe hela nätterna och jobba med dem.
Hur ser du på Prix d’Amerique rent taktiskt?
– Man ska absolut inte fästa sig vid någon taktik. Många verkar tro att jag ska köra till ledningen men det är inte alls säkert. Allt hänger på vad som sker i starten och hur fort det går i början. Jag kan mycket väl köra bakifrån. Men det känns som att fransmännen fick en sådan respekt för honom efter förra loppet att det är många som vill ha hans rygg. Många av de franska hästarna kan inte gå i ledningen.
– Jag har mycket goda vibbar och vill inte byta häst med någon. Inte ens under pistolhot. Sedan är det mycket som ska klaffa under vägen. Hästen har heller inte startat så mycket det senaste året. Man måste ha tur i sammanhanget men att jag har en häst som räcker det är jag övertygad om.

Michael Carlsson

Föregående artikelFem tippar V75 – Halmstad 26 januari
Nästa artikelInför PdA: Maharajah het i fransk kyla

KOMMENTERA ARTIKELN

Please enter your comment!
Please enter your name here

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.