Inför V86 2 oktober 2013: Peter Untersteiner

227

Hans hästar vann inte – ändå hade travtränaren Peter Untersteiner sin bästa dag i karriären.
2 531 000 kronor blev kriteriesöndagens facit.
– Det var fantastiskt. Det haglade in gratulationer via sms, säger Peter Untersteiner som på onsdagen siktar på en fullträff på V86.

image-2
När Peter Untersteiner fyllde 50 år satte han upp ett bestämt mål. Mellan 50-60 ska han ha sina tio bästa år i karriären.
– Jag har skaffat mig bra erfarenhet och tycker att det är realistiskt. Om jag får vara frisk och kry ska det gå. Mycket hänger på motivationen, det här är en sport och man måste kavla upp armarna. Än så länge håller jag bra, säger Halmstadtränaren som fyller 53 i december.
Peter Untersteiner är känd för att alltid vara på bra humör och med ett leende ta sig tid för hästägare och journalister.
– Självklart har jag också svackor, men de brukar vara korta och gå över snabbt. Egentligen vet jag inte hur man är funtad, men jag tycker att det här är så roligt. Ändå har jag hållit på med det här i över 40 år. Jag var elva när jag började springa här på banan. Det känns som att man hamnade rätt livet. Livet består trots allt av 95 procent vardag och jag trivs bäst i stallet och med att träna häst.

Tre stora andraplatser
Peter Untersteiner var avstängd i helgen som gick och fick se sina hästar från sidan.
– Det var dålig tajming, men det viktigaste var att hästarna var med. All förberedelse gick bra, vi valde ut kuskar i samråd med hästägarna och sedan klaffade det i loppen.
Attack Diablo spurtade sylvasst efter sen lucka i Svenskt Travkriterium i händerna på Peter Ingves och slutade tvåa.
– Faktum är att mina tre största framgångar är tre andrapris: Europaderbyt 2004 med Solero Briljant, Europaderbyt i fjol med Mermaid Ås och så nu Attack Diablo i kriteriet, säger Peter Untersteiner.
Attack Diablo fick två miljoner kronor för sin andraplats eftersom den treårige hingsten var anmäld till Premiechansningen.
Premiechansningen innebär att hästägarna avstår de pengar hästen får då den klarar att gå premielopp som tvååring för att istället få chansen till dubbla prissumman i Svenskt Travkriterium och i Svenskt Travderby.
– Attack Diablo var faktiskt den ende av mina treåringar som var med i den. Men de ägarna är riktiga gamblers så de tvekade inte alls att vara med, säger Peter Untersteiner.
– Söndagen slutade med att jag låg i min säng och bläddrade igenom auktionskatalogen från helgen. Jag tänkte att det ändå är få hästar som tjänat två miljoner kronor – och nu har jag en treåring som gjort det…

Passerade fjolårets rekordsiffror
Förutom succén i kriteriet fick Peter Untersteiner även se sin duo Our Precious och Neona Princess sluta trea respektive fyra i Svenskt Travoaks.
– Det är härligt med egna produkter. När det gäller Our Precious och även Attack Diablo så började det med att jag köpte in mamman till respektive ägare, säger Peter Untersteiner stolt.
Totalt 2 531 000 kronor blev facit för stallets hästar på söndagen. Det innebar samtidigt att stallet passerade fjolårets rekordsiffror på drygt elva miljoner kronor.
– Det är fantastiskt, jag trodde det skulle bli jobbigt i år med lite sänkta prispengar. Jag hade ändå ribban på tolv miljoner, säger Peter Untersteiner som med tre månader kvar av året står på 11 179 985 kronor.

Toppform och bra läge
På väg mot målet tolv miljoner kronor startar Peter Untersteiner en häst inom V86-spelet på Solvalla på onsdagen.
2 Jitanes (V86-8) har toppform och fick ett bra läge så det ser intressant ut. Hon kan öppna snabbt från start. Inga balansändringar.
Varför kör du inte själv?
– Jag kan inte vara med överallt och måste leja bort ibland. Nu har jag precis varit uppe i Stockholm i fyra dagar med auktioner och tävlingar, nu vill jag vara hemma och träna mina hästar istället.
Blev det några fynd på auktionen?
– Jag fick med mig fyra hästar. Jag är jättenöjd, det var fyra jag verkligen ville ha.

Lars-Ove Pettersson

SPELA V75 & V86 MED OSS!
250.000 i nettovinst för TIPSAREN 2020!
Inbjudan till andelslaget hittar du HÄR:
https://www.atg.se/cigarrmagasinet
Föregående artikelV86 Solvalla 2 Oktober 2013
Nästa artikelSanity mot nya franska mål