Inför V86 2014-02-05: Melander tillbaka för ett kort besök

420

melander-usa-solvalla

Efter tre månader i USA ska Marcus M Melander på onsdagen köra V86-lopp på Solvalla igen.
Men besöket i Sverige blir kort.
– Jag trivs jättebra i USA och ska i princip bara hem och vända, säger 21-åringen.
Drömmen om den Nordamerikanska travsporten har funnit sedan barnsben. I november gick flytten. Efter flera år som framgångsrik lärling hos sin farbror, Solvallatränaren Stefan ”Tarzan” Melander, klev Marcus M Melander på planet över Atlanten.
– Jag har alltid velat åka till USA och jobba men så fick jag köra så mycket lopp direkt hemma och jag blev årets komet (2011). Det gick ju så bra allting och då var det svårt att åka. Men förra året gick det lite sämre och då kändes det rätt att prova något nytt och äntligen åka.
I USA har Marcus föräldrar, Mikael och Madelene Melander, köpt Continental Farms legendariska träningscamp i New Jersey och det är där Marcus M Melander håller till.
– Just nu håller vi på att rusta upp lite, måla om stallar och renovera. Vi bygger rakbana och en slinga. Vi kommer inte att ha några egna hästar här förrän framåt hösten så nu har vi tid att göra i ordning allt precis som vi vill ha det.

Samarbete med Jimmy Takter
Fram till i söndags hade Marcus hand om Stefan Melanders treårige topphäst Nuncio, som i fjol vann bland annat Matron Stakes och slutade tvåa i världens största tvååringslopp Peter Haughton Memorial.
– Han känns jättefin och han har växt på sig mycket under månaderna som jag har varit här. Jag tror att han kommer att få en fin treåringssäsong och det stora målet är givetvis Hambletonian.
Nu har svenskamerikanen Jimmy Takter tagit över träningen av Nuncio, som därmed blev stallkamrat med sin värste motståndare, kullettan Father Patrick.
– Nu åker ju jag hem ett tag och vi håller som sagt på att bygga rakbana och renovera. Hästen behöver bra träningsmöjligheter och då var Jimmy ett bra alternativ.
Melander har hunnit köra ett tiotal lopp i USA och som bäst har det blivit en andraplats. Han hjälper även till med träningen hos Jimmy Takter.
– Jimmy en fantastisk mentor att få ha. Jag har varit med och kört hos honom i två månader och lärt mig mycket, men jag har fortfarande mycket att lära.

Tror på Cutting Edge
Att Marcus M Melander nu sätter sig på planet hem till Sverige beror inte på hemlängtan. Det är ett måste får att han ska få stanna i USA.
– Jag har inga papper på att vara här och jobba och när jag nu har varit här i tre månader måste jag åka hem för att fixa det. Jag ska på ett möte på ambassaden och förhoppningsvis kommer jag bara vara hemma i ett par veckor.
Därmed kommer den svenska publiken få se Melander i sulkyn igen. Hans farbror vilade inte på hanen utan anmälde honom som kusk direkt, bakom två V86-hästar.
– Jag visste ingenting utan det var Stefan som satte upp mig. Men det är roligt att köra lopp så det ska bli skoj.
Trots sitt nya liv i USA har Melander hållit koll på stallets hästar hemma i Sverige och han tycker sig ha viss segerchans med Cutting Edge (V86-3).
– Honom vann jag med innan jag åkte och det är inte alls en tokig häst. Nu har han ett bra spår och de säger att han tränar bra. Han är okej från start och den långa distansen är ingen nackdel för honom. Han kan bli lite het ibland men bara han håller sig lugn ska han inte vara golvad.
Yaw Damper har gått helt okej men nu har han inte startat på ett tag och från spår sju över kort distans blir det svårt.
Rutinen att ge startkommentarer har bevisligen inte gått ur den unge travtalangen, som om allt faller på plats snart får ge intervjuerna på engelska.

Ola Johansson

 

SPELA V75 & V86 MED OSS!
SPELGUIDEN AB som har levererat grymma tips till Spelbutiker i över 30 år
samt innehavaren av VINSTREKORDET på V86 (22,6 miljoner):
https://www.atg.se/cigarrmagasinet
Föregående artikelFem tippar V75 Solvalla 8 februari 2014
Nästa artikelInför V75 2014-02-08: Blir det tummen upp i lärlingsloppet?