Inför V75 2014-02-08: Blir det tummen upp i lärlingsloppet?

511

tummen upp i lärlingsloppet

Han föll på målsnöret för att nomineras till titeln Årets Komet.
Men 27-årige Tino Ärling bekymrar sig inte så mycket om det.
Det kan bli en stund i rampljuset ändå på lördag – som vinnare av det stora lärlingsloppet i V75 på Solvalla.
– Kommer vi till spets ska de andra få kämpa.
Tino Ärling är en allt mer framgångsrik lärling som jobbat i några år som hästskötare hos Roger Walmann på Solvalla.
2013 fick han fler och fler chanser att köra lopp. Tino presenterade sig med två segrar (Kaiser Broline och Persos Amarula) och en andraplats (Pantholops) i V75.
I pengar blev det 1,1 miljoner kronor inkört för lärlingen som i och med med det var snuddande nära att bli en av fyra nykomlingar att nomineras till Årets Komet-titeln.
Lördag kväll, efter tävlingarna på Solvalla, hålls den landsomfattande Hästgalan på Stockholm Waterfront i centrala stan. Tino Ärling ska dit, men har ingen chans på något pris för egen del.
– Ett tag pratade vi lite i stallet om att det kanske kunde räcka för att bli nominerad. Men nu blev det inte så och det där är inget jag grubblar över. Förr eller senare hoppas jag bli riktigt bra inom det här ändå och då spelar det ingen roll om jag kallats komet eller astronaut innan! säger Tino Ärling med ett skratt.
På lördag körs V75-finaler på Solvalla. Allt med en liten tillbakablick på fjolåret.
V75-7 är loppet ”V75 Champions” där 2013 års mest framgångsrika kuskar drabbar samman. Lärlingarna har sin kuskmatch i ”V75 Lärlingar”, den femte avdelningen på V75, där de 15 mest framgångsrika lärlingarna kör om ett förstapris på 200 000 kronor.
Enbart ston startar och på 20 meters tillägg ses några riktigt hårda damer som alla kommer med dokumenterad form.
– Jag sitter upp bakom min pappas häst 7 Stirling Allstar som har väldigt fin form för dagen. Det är några som står 20 meter bakom oss som är riktigt bra, främst kanske 10 Beatasine. Men jag tycker att loppet överlag ser jämnt ut och skulle jag pricka starten och komma till spets – ja, då tror jag min häst säljer sig riktigt dyrt.

Tar tredje raka?
Femåriga stoet Stirling Allstar har gjort det bra på slutet och kommer med två raka segrar till Solvalla. Tino Ärlings pappa äger hästen och Solvallalärlingen tränar.
– Det är inga konstigheter. Pappa äger hela hästen själv och då får jag som lärling stå som tränare. Johan (Untersteiner) har två raka med henne nu och han säger att det är en jättefin löphäst som verkligen kämpar. Senast blev det lucka från rygg ledaren. I den näst senaste starten vann hon ett stolopp på V75 lätt efter att ha fått bestämma i ledningen.
Stirling Allstar är startsnabb och du hoppas förstås leda hela vägen?
– Ja, när hon vann V75 vände Johan upp från ett springspår som jag har nu. Han sa att det bara vara att ta i högertömmen, vända upp och släppa på. Så jag får försöka göra samma sak som föregående kusk.
– För mig är det väldigt stort att få vara med i det här loppet och vara bland de 15 bästa lärlingarna. Att vi sedan kommer med en häst som har två raka gör det ju inte sämre!
Roger Walmanns stall har två hästar till start som båda fått riktiga nitlotter i spårlottningen. Vem ser du som bästa chansen på lördag?
– Av de tre jag är inblandad i tror jag det är Stirling Allstar som ska räknas mest nu. 8 Mercury Broline (V75-2) och 8 Persos Amarula (V75-4) har bra form båda två men i en finalomgång är det så mycket som måste stämma under vägen och det är tufft med åttondespår i bilstart.
Mercury Broline gick i ledningen i V75 senast men fick ge sig knappt mot Vacqueyras. Fortsatt form?
– Han är verkligen ”på tårna” nu. Körde ett jobb med honom i fredags och han kändes väldigt stark och rejäl. Han är bra när han får ”sitt lopp” och stämmer det lite så kan det absolut gå vägen. Eventuellt kommer han att gå barfota runt om på lördag bara banan är bra. Han har hov till det nu.
Du vann V75 på Axevalla 28 december med Persos Amarula som verkligen var rejäl den gången.
– Ja, hon var jättebra. Nu senast öppnade hon snabbt till spets och blev lite väl ivrig. Hon går barfota som vanligt. Om hon får hushålla med krafterna nu kan hon vara bland de tre-fyra främsta med en vettig resa.
Men bästa chansen har alltså Stirling Allstar tycker du?
– Motståndet är hårt men vi har ett bra läge. Och som sagt, kommer vi till spets så…

Mikael Wikner