Inför V86 22 jan 2014: Dags att lufta stjärnorna!

246

lossaereden

Han hade ett kanonår i fjol och slog alla rekord med råge.
Men inledningen av 2014 har det varit tyst om Daniel Redén – fram tills nu.
I onsdagens V86-omgång luftar han en av stallets topphästar.
– Västerbo Highflyer är en vinnarhäst som alltid räknas med chans, säger Redén.
Daniel Redén är sängliggande när vi gör intervjuen inför onsdagens V86-tävlingar. Han har fått stora problem med sin rygg och i skrivande stund är det ytterst osäkert om han kan köra på Solvalla.
– Jag har varit hos en specialist tre dagar i rad men de har inte kommit fram till riktigt vad det är som strular. De vet inte om det är diskbråck eller vad det beror på. Jag har svårt att gå och ska jag köra måste jag trycka i mig en massa smärtstillande tabletter, säger Daniel Redén som har fått lämna återbud till Gävle under måndagskvällen och till Eskilstuna under tisdagen.
– Det är svårt att hitta kuskar som passar enligt ST:s regler eftersom jag inte kör så mycket lopp. Jag kommer att bestämma mig under tisdagen om jag kör på Solvalla eller inte.

Redo att dra igång efter vila och träning
Fram till nu har det annars varit tyst om Daniel Redén och hans hästar i år. Efter rekordåret i fjol med 92 segrar och 10,7 miljoner inkört vilket gav en elfteplats i landets tränarliga, har stallet gått på sparlåga den inledande månaden. Fram till tävlingarna i Gävle under måndagskvällen har det inte blivit en enda start.
– Jag ställde in hästarna i början av november efter en hård säsong och ville ladda upp dem och låta dem träna i november, december och januari. De fick vila till en början och vissa hästar blev avställda redan i oktober och fick vila. Så de hästarna har tränat på ett bra tag nu.
– Nu är vi redo att dra igång lite smått och det är flera som är färdiga för att starta och sedan kommer det mer och mer allt eftersom.

”Rekordår – trots stolpe ut i storloppen”
Vad säger du om ditt kanonår i fjol där du ökade både segrar och inkörda pengar rejält?
– För det första så hade vi ett helt år med friska hästar och det gör ganska mycket. Sedan har hästmaterialet blivit betydligt bättre, det kan man lugnt säga. Vi hade hästar som Shaq Is Back och Molle C.D. som var nya och gick bra. Västerbo Highflyer är en annan som gick väldigt bra men framförallt hade vi en stor bredd. Det var många som gjorde ett bra år och då hade vi ändå stolpe ut i flera storlopp.
– Vi hade lika gärna kunnat vinna något storlopp. Hard Livin var nära i Finland och Call Me Keeper galopperade i Breeders Crown-finalen. Sedan var det stolpe ut för Molle C.D. både i Derbyt och i Breeders Crown-finalen där det blev omstart. Vi får sikta på att ha lite stolpe in i storloppen i år istället, menar Redén.

Aldrig haft det så väl förspänt
Med 81 hästar i träning har Daniel Redén aldrig haft det så väl förspänt som han har inför den här säsongen.
– Det har aldrig sett så här bra ut som det gör nu i stallet. Nu kan vi släppa på lite på cylindrarna och vi har eliminerat de fel som har varit tidigare. Vi satsar mycket på våra egna avelshingstar och har ett väldigt brett stomaterial. Det växer i lagom takt och sedan vill jag även berömma personalen som alltid har gjort ett mycket bra jobb, säger han.
Hur är läget med hästar som Shaq Is Back och Molle C.D.?
– Molle är inne i en väldig styrketräningsperiod just nu. Han skruvade upp sig mycket i de sista loppen i fjol och från Derbyt och framåt så var jag inte riktigt nöjd med honom någon gång. Nu har han fått tagit igen sig och vilat och han går tryckvagn för tillfället. Han är en bit från tävling ännu.
– Shaq Is Back däremot är det full fart på och han är inte så långt ifrån startformen. Jag skulle tro att han kommer ut i februari eller i mars.

”Går alltid bra efter vila”
En annan av stall Redéns topphästar är Västerbo Highflyer som gör årsdebut när han startar i V86-inledningen. Han har gjort fyra starter i rad i V75 där han tagit två segrar och två andraplatser.
– Västerbo Highflyer (V86-1) är en riktig vinnarhäst och sådana brukar alltid räknas med chans när de startar. Han gjorde det jättebra i fjol i tuffa gäng och brukar alltid bra direkt efter vila. Han startar inte så frekvent men det är inte för att han är dålig eller ofräsch utan han är den modellen som behöver lite extra tid mellan loppen.
– Han har tränat bra inför den här starten och jag tror att han gör ett bra lopp direkt. Vi har inte kört något skarpare jobb men han är mycket tränad och känns fin. Hästen har hög kapacitet och det är klart att jag måste tro på honom. Han kommer att gå med skor och trivdes väldigt bra med broddar förra året så det är jag inte orolig över om vi blir tvungna att köra med det.
Du har även med Kentucky Love i V86-3 som efter tre raka segrar i somras galopperade bort sig två gånger. Dagsläget nu?
– Kentucky Love (V86-3) tappade formen lite efter segrarna och fick sedan en paus. Nu har han tränat på rejält en längre tid och känns fin men han är beroende av att få ett lopp i kroppen och har dessutom spår tolv. Så jag ligger lågt med honom och har svårt att se att han ska ha någon vinstchans. Det blir skor runt om, säger Daniel Redén.

Michael Carlsson

 

SPELA V75 & V86 MED OSS!
250.000 i nettovinst för TIPSAREN 2020!
Inbjudan till andelslaget hittar du HÄR:
https://www.atg.se/cigarrmagasinet