Inför V86 30 april 2014: Hoffman och Final Oak

306

hoffman final oak

Outstanding i stallet.
Bäst på ön.
En av de bästa fyraåringarna på fastlandet.
Final Oak, Gotlands store på hästsidan, kommer till Stockholm och V86 på onsdagen.

Final Oak sprang in nästan en miljon kronor under debutsäsongen i fjol med en tredjeplats i kriteriet som finaste framgång.
Tränaren Henrik Hoffman lyckades med det som ingen tränare på Gotland hade ordnat före honom: att ta en häst ända till finalen av treåringarnas största lopp.
Det är sommar på Gotland och intervjun görs dagen före Visbytravets första tävlingsdag för året, tisdagen 29 april.
– Årets första tävlingsdag är något vi går och längtar till hela vintern så klart. Det är väldigt speciellt att det kör igång på hemmaplan och jag har oftast många starthästar med i loppen. Nu startar säsongen, ruskigt roligt är det, säger Henrik Hoffman, årets tränare på Gotland 2007, 2012 och 2013.
Det har varit gynnsamt att träna häst på Gotland i vinter. Efter en mild vinter och en vår som alltså slagit ut i sommar står Henrik Hoffman på tröskeln till storloppssäsongen med Final Oak.
– Om han fortfarande är stallets stjärna? Jo, det är liksom svårt att slå honom för de andra! Vi har andra som kommer underifrån som vi tror och hoppas ska blomma ut, men så klart är han outstanding i stallet.

Nu ryker skorna igen
Årsdebuten är överstökad med den nyblivne fyraåringen. Men det blev inte vad man hade förväntat sig. Galopp under slutrundan i ett lopp i Örebro i mitten av april.
Jorma Kontio satt i fjärdeparet utvändigt med Final Oak och galoppen kom lite oväntat.
– Vi blev lite fundersamma både Jorma och jag över vad som hände. Men han sprang och slog sig lite i loppet och i kombination med ringrost och att han gick med skor blev det så där. Ett olycksfall i arbetet. Hästen var inte på topp och är inte det nu heller så klart, men han bör ju ha gått framåt med det loppet i sig. Han känns helt annorlunda igen i alla fall och nu kör vi barfota igen på onsdag, han är mycket bättre utan skor.

Stor respekt för Hultmans
Henrik Hoffman har stor respekt för motståndet i V86-2 på Solvalla, ett lopp i Fyraåringsserien med 100 000 kronor till vinnaren. Final Oak är startsnabb men drog bara ett ”hyfsat” sjättespår.
– Stefan Hultmans 9 Ruhuna Tea har ju sett fantastisk ut i år och det är min vinnare i loppet. Jag tror att det blir svårt att vinna men förhoppningar om att vara med bland de tre har jag absolut. Så väljer man att inte spika Hultmans häst så ska man absolut ha med min tycker jag. 5 Poochai har inte varit med så mycket i år men fin häst det också. Andra bra är 12 Djali Boko som dock har ett lite fel läge för den hästen och 11 Amazing Man som fick ett dåligt spår och dessutom gör årsdebut.

Inget träningslejon
Att Final Oak skulle kliva fram under fjolåret och hävda sig bland de bästa treåringarna i landet kom lite oväntat för kretsen kring hästen.
Final Oak har nämligen varit en lite oengagerad typ i träningen under uppbyggnaden och har även fortsatt så. En ”tävlingshäst”, som det brukar kallas.
– Något träningslejon är han verkligen inte. Så även om han varit jättefin efter loppet i Örebro är ruskigt svårt att veta var man har honom.
Stallets stjärna fick gå ett jobb inne på Visbytravet i helgen. Tränaren var riktigt imponerad.
– Normalt kör vi honom med sällskap för att få fart på honom. Men jag testade honom faktiskt ensam här inne på banan i lördags och det var ett riktigt bra jobb för att vara han. Vi åker på onsdag morgon härifrån och det upplägget är han van, säger Henrik Hoffman.

Mikael Wikner

 

Föregående artikelFem tippar V75 Örebro 3 maj 2014
Nästa artikelInför V75 Örebro 3 maj 2014: Läget med Digital Ink?

KOMMENTERA ARTIKELN

Please enter your comment!
Please enter your name here

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.