Inför V86 4 september 2013: Darren Boko

222

Darren Boko

Han är Sveriges yngste proffstränare.
Nästa år ska han träna landets dyraste häst.
Men för tillfället har Markus B Svedberg bara onsdagen på Solvalla i tankarna:
– Efter det här loppet vet jag om Darren Boko tillhör kulltoppen, säger den nyblivne 22-åringen som kan fixa tio miljoner i utdelning på V86.
Med nästan 4,7 miljoner extra i åttarättspotten från förra veckan räknar ATG med att en ensam vinnare med åtta rätt kan bli tio miljoner kronor rikare denna onsdag.
Det är sannolikt lågt räknat.
För Markus B Svedberg blir Solvallakvällen spännande av en helt annan anledning.
Sveriges yngste proffstränare ska nämligen för första gången få mäta sitt obesegrade löfte Darren Boko mot några av kullens bästa hästar.
– Han kommer nog att duga, men jag ska köra snällt med honom. Det finns inte mycket annat att göra från det här spåret, säger Svedberg.
Tre starter, tre segrar i bländande stil.
Treårige Darren Boko har inlett karriären sällsynt lovande.
Precis som sin 19 år äldre tränare.
När Markus B Svedberg i december plockade ut A-licens blev han landets yngste professionella travtränare. Nio månader senare kan han skylta med seger i drygt var femte start och nästan 900 000 kronor inkört.
– Jag är nöjd så här långt. Dessutom är de bästa hästarna igång just nu och det finns inget som tyder på att det skulle vara på väg nedåt, snarare tvärtom. Vi ska även flytta till en ny gård i Strängnäs nu i helgen där det är betydligt bättre förutsättningar att träna, det har jag sett fram emot länge.
Har du satt upp några mål för din första säsong?
– Ja, jag har en summa, men om jag berättar kanske det inte slår in. Jag kan säga att vi inte har nått dit ännu, men om hösten blir som jag hoppas så ska vi klara det.

Första gången barfota
En avgörande faktor i det blir om Darren Boko klarar av att steget från löfte till kulltopp. Ett besked kommer i Locomites lopp som avslutar V86-spelet där några av landets bästa treåringar finns på startlinjen. Dessutom är uppgiften ytterligare försvårad av tuffast tänkbara utgångsläge.
– Jag hade faktiskt hoppats på bakspår eftersom han tidigare haft tendenser att bli het i träningen och låg på lite väl hårt i ledningen senast. Men spår tolv var kanske i jobbigaste laget.
Hur bra är hästen?
– Jag tror inte att han är sämre än någon annan i det här fältet, men det är det vi får se, kanske saknar han lite hårdhet ännu. Han är i alla fall den mest talangfulle jag har tränat, även om det kanske inte säger så mycket. Vi går ut här för att få ett ordentligt test inför kriteriekvalen. Därför kommer vi också att prova honom barfota fram för första gången. Men taktiken blir avvaktande, jag vill låta honom gå i ryggar så länge som möjligt.

Dyrast i landet
Darren Bokos inledning på karriären är också en av anledningarna till att Svedberg nästa år blir den som får äran att träna Sveriges dyraste unghäst.
När Carmine Am klubbades för 1,6 miljoner kronor på Lutfi Kolgjinis auktion i fredags var det rekord för en ettåring i Sverige.
Köpare var samma konstellation som står bakom Darren Boko, storsatsande hästägare hos Jörgen Westholm och Svante Båth, där Markus pappa Stefan Granath är en av delägarna. För den unge proffstränaren blev det en oväntad ”födelsedagspresent”, när beskedet kom en halvtimme innan bemärkelsedagen.
– Pappa ringde mig halv tolv på fredagskvällen och berättade att han köpt en häst som jag skulle få träna. Jag frågade vad det var för stam och vad den kostade. När han berättade svarade jag ”är du dum i huvudet”, säger Svedberg och fyller snabbt i:
– Men det är roligt, förstås. Även om jag personligen inte tycker att det finns någon ettåring som kan vara värd så mycket pengar så känns det givetvis inspirerande. Mer kan jag inte säga eftersom jag inte ens har sett hästen ännu. Men jag tror inte att jag hade fått den här chansen om det inte varit för Darren, det han gjort på banan har visat att vårt koncept fungerar.

Byter inte med någon
Med till Solvalla följer också Satisfied la Marc, en fyraåring som tagit tre segrar på sina fem senaste starter och körs av Svedbergs tränarkompanjon Svante Ericsson.
Även denne står i begrepp att få bekänna färg mot några av kullens absolut bästa hästar.
– Det var olyckligt att han galopperade i V75 senast, så har han aldrig gjort förut och vår enda förklaring är att han inte fick riktigt fäste i banan. Tanken att ta ut honom här är att han ska få lite tuffare motstånd och utvecklas av det, men jag hade nog trott att loppet skulle bli lite enklare än vad det blev.
Vad talar för att han blir den som drar upp V86-utdelningen till tio miljoner?
– Oj, vad talar för det? Det är väl inte mycket. Det ska vara att han har formen på topp, för det borde han ha nu. Att han är startsnabb och kan få en fin resa tack vare det. Sedan krävs nog också att några av de värsta konkurrenterna gör bort sig.
Vad talar för att Darren Boko blir miljonfixaren?
– Det är större chans. Att han får en fin rygg som drar fram oss till upploppet. Jag skulle i alla fall inte byta häst med någon i fältet. Visst är han orutinerad, precis som jag, men tillsammans har vi stor talang. Vi får väl se på onsdag om den är tillräckligt stor, säger Markus B Svedberg.

Robin Johansson