Ponnytravtränare i rullstol

264

matilda

Lördagen den 7 september klockan 17.00 visas en dokumentär om 16-åriga Matilda Persson i TV4. Filmen heter ”Matilda” och speglar hennes vardag med hästar, kompisar och skola.
– Jag är precis som vem som helst egentligen, enda skillnaden är att jag sitter ner i en sak som rullar, säger huvudpersonen själv, Matilda Persson.

Nu presenterar Kajsa Gustafsson och David Lidestedt dokumentären om rullstolsburna ponnytravtränaren Matilda Persson, vars liv förändrades drastiskt för fem år sedan.
Då drabbades hon av nervsjukdomen CRPS (Complex, Regonal Pain Syndrome) och sedan dess är Matilda rullstolsburen. Från att ha varit en helt vanlig ridtjej är hon i dag en ponnytraventusiast i rullstol med ständiga och obeskrivbara smärtor.
– Om ”Skitamatören i Tranemo” var rolig och dråplig är ”Matilda” mer komplex. Den speglar glädje och förtvivlan, smärta och entusiasm. Vi har följt Matilda från och till sedan årsskiftet. Vi skildrar hennes vardagsliv, när hon är ensam, med kompisar, med föräldrar, med läkare och en operation, men framför allt när hon är tillsammans med sina tre ponnyer, berättar Kajsa
Första gången Kajsa hörde talas om Matilda, som bor på en gård i Enånger utanför Hudiksvall, var när hon jobbade på Svensk Travsports ungdomsavdelning.
– Jag fick upp ögonen för Matilda och hennes livsöde när hon började blogga på www.ungatravet.se under namnet Skogsrusset. Jag tog kontakt med Matilda och hennes föräldrar och när jag berättade om Davids och mina dokumentärtankar tog de emot oss med öppna armar, vilket givetvis underlättat i vårt arbete, betonar Kajsa.

Tar hand om tre hästar
Vad tycker då Matilda om att vara huvudperson i dokumentären med hennes eget namn?
– I början var det ovant att stå framför en kamera, efterhand har jag vant mig och nu ska det bli jättespännande att se filmen, säger hon.
Matilda har precis börjat skolan, där höstterminens studier går ut på att förbättra en del grundskoleämnen, så att hon kan söka in på gymnasiet.
Hemma på gården finns tre ponnyer, 19-åriga Bella, femåriga Linnson och fyraåriga Cocktail, även kallad Kakan. Varje dag ser Matilda till att hästarna får mat och vatten och den träning de behöver för att hävda sig i travponnyloppen.
I ”Matilda” kommer hennes framtid på tal, hennes drömmar och önskningar.
– Att kunna träna en stor häst är en dröm, men min högsta önskan är att bli av med smärtorna i höger ben.
Missa inte ”Matilda”, en dokumentär av Kajsa Gustafsson och David Lidestedt, lördagen den 7 september klockan 17.00 i TV4.

Kanal 75

SPELA V75 & V86 MED OSS!
250.000 i nettovinst för TIPSAREN 2020!
Inbjudan till andelslaget hittar du HÄR:
https://www.atg.se/cigarrmagasinet
Föregående artikelInför V86 4 september 2013: Darren Boko
Nästa artikelV86 solvalla 4 September 2013