Inför V86: Allvar för kullens tränarkung

217

Elva segrar på 15 starter.
Per Lennartsson är årets tvååringsdominant i Sverige.
På onsdagen är det allvar när småttingarna gör entré på V86-spelet.
– Konkurrensen har varit katastrof, det har nästan inte varit riktig tävling, säger tränaren som använt en ny metod för att återfinna stallformen.

tranarkung
Per Lennartssons resultat med årets tvååringskull inger respekt.
Sju hästar har tillsammans gjort 15 starter.
Av dessa har elva slutat med seger, flera i överlägsen stil.
Mest framgångsrik hittills är Olympia Tilly som är oslagen i tre starter och drog in 175 000 kronor när hon tog hem säsongens första Breeders’ Crown-lopp på Bergsåker i slutet av augusti.
Det andra körs denna Solvalla-onsdag där Lennartsson plockar ut två nya löften; Orion Tilly med två segrar på tre starter och obesegrade Enya Boko.
– Det här är de tre hästar som jag kommer att spänna bågen mest med i år, alla har potential att vara med i kulltoppen, slår Lennartsson fast.
Men vad är då förklaringen till de smått otroliga framgångarna för Lennartssons 2011-kull?
– För det första handlar det om talangfulla hästar som kan och vill springa. Sedan har vi fått ett bra upplägg när vi tränade på hela vintern med ett 25-tal tvååringar. Av dessa tog vi och selekterade ut tio som kändes tidiga nog att kunna starta i år. Sedan har vi tränat utifrån det och på något sätt känns det som att vi träffat ännu mer rätt i hela upplägget jämfört med tidigare år.
– Men jag måste tillägga att konkurrensen har varit katastrof, det har nästan inte varit riktig tävling i vissa lopp. Medan jag kommit ut med tävlingsklara individer som kan 1.16-1.17 har många av motståndarna bara varit förberedda för att springa 1.20.

Radikal genomsanering
De lysande tvååringsresultaten kan jämföras med att stallet i övrigt haft ett ganska mediokert år.
I alla fall om man jämför med de två föregående säsongerna då man nådde över 14 miljoner kronor och slutade nia i tränarligan för hela landet.
I skrivande stund ligger stall Lennartsson på plats 18 med knappt sex miljoner inkört.
– Säsongen som helhet har inte varit bra och orsaken är att vi hade oerhörda problem med infektioner första halvåret. Det har känts hela tiden att hästarna haft potentialen, men många slocknade 300 kvar av jättekonstiga anledningar. Därför bestämde vi oss för att göra en radikal genomsanering av alla stallar i månadsskiftet juni-juli.
Metoden som användes beskriver Lennartsson som en nydanande svensk uppfinning.
– En hästägare hos mig som heter Kjell Ung är inblandad i ett projekt som tagits fram av ingenjörer på Chalmers just för att få bort smitta ur stora stall. Vi är några av de första som testat och metoden går ut på att man först högtryckstvättar alla ytor och sedan stryker ut ett skum på väggarna som ska låsa fast bakterier, förklarar Lennartsson som är mycket nöjd med resultatet.
– Det märktes snabbt förbättring på hästarna och på resultaten. De sista två månaderna har vi kommit igång ordentligt, om det här sedan är hela orsaken är omöjligt att säga, men det är något som jag tror kan hjälpa många tränare i landet som dras med infektionsproblem.
En titt i statistiken styrker uppfattningen.
Från att ha legat på 11,3 i segerprocent under årets första sex månader har Lennartssons hästar under perioden 1/7-7/10 vunnit 41 av 178 starter, vilket ger 23,0 i samma kolumn.

”Snabb som en vessla”
På onsdagen kan de siffrorna förbättras ytterligare när Orion Tilly och Enya Boko stöter på varandra i tvååringarnas Breeders’ Crown-lopp, lagt som V86-6.
Det är för övrigt första gången i år som Lennartsson matchar två av sina unga talanger mot varandra. Givetvis en nödvändighet om man ska bygga upp dylik segerstatistik.
– Nu blir det mer allvar med betydligt tuffare konkurrenter. Att jag väljer att köra Enya Boko har inget med segerchansen att göra. Spontant tror jag att Orion Tilly har lite bättre möjligheter, i alla fall är han mindre beroende av hur loppet blir kört. Det är en tuff häst som går hela vägen in i mål och som blivit kolossalt mycket bättre för varje lopp hittills. Han hade vunnit debuten också om han inte brutit ut 300 kvar och just den lilla valpigheten är väl det enda han har emot sig. Eftersom Torbjörn (Jansson) vunnit med honom förut kändes det naturligt att låta honom köra igen.
– Enya Boko är en annan typ av häst. En liten nätt märr som flyger lågt och är kvick som en vessla. Däremot är hon säkerligen mer i behov av att man inte kör för tufft med henne. Jag är  lite inne på att rycka skorna på henne. Normalt kör jag inte tvååringarna barfota, men hon är den lätta typen som inte borde ta någon skada av det, säger Per Lennartsson som ligger betydligt lägre med ett år äldre Ajja Dara i V86-2.
– Hon har varit enormt förbättrad sedan vi började köra barfota och hade gjort två jättefina lopp innan oakskvalet senast. Då var hon inte lika bra och därför har hon fått ta det lugnt efteråt. Den här gången är jag främst ute efter att få ett formbesked och från svårt läge blir det ett defensivt upplägg.
Siffror som däremot inte kan förbättras ytterligare denna onsdag är segerstatistiken för tvååringarna. Dött lopp mellan stallkamraterna är, förutsatt att båda kommer till start, det enda scenariot som inte skulle sänka den smått otroliga segerprocenten på 73,3.
Men att någon av Orion Tilly/Enya Boko är först i mål i V86-6 är ingen vågad gissning.
– Jag ser det som lite av ett elddop för båda, men tror att de kan leva upp till det.
Och att Per Lennartsson fortsätter att vara kullens tränarkung?
– Det hoppas jag.

Robin Johansson