Måldomare sparkad på Skelleftetravet

280

Det som inte får hända hände under söndagen på Skelleftetravet.
Måldomaren rapporterade in ett felaktigt resultat, vilket bland annat resulterade i att de som spelat plats på trean i mål inte fick ut sin vinst.
– Det här är helt oacceptabelt, måldomaren har med omedelbar verkan fått sitt förordnande indraget, säger Petter Johansson, sportchef på Svensk Travsport.

maldomare
Drabant Cape och Jan Norberg kom i mål som trea i det aktuella loppet. Men när resultatet rapporterades till banans totochef var loppets fyra, Nice Way, noterad som trea. Då felet inte upptäcktes i tid räknas resultatet som fastställt. Det betyder att de spelare som skulle ha vunnit pengar på Plats och Trio med Drabant Cape som trea gick miste om både vinstpengar och insats. De som spelat på fyran Nice Way fick däremot pengar utbetalda.
– Fram till att nästkommande lopp startar finns det möjlighet att ändra i totoresultatet, men inte efter det. När loppet, som i det här fallet, går som sista lopp kan ändring ske i 15 minuter efter att utbetalningen startat. I det här fallet tog det över en halvtimme och därmed gäller den ordningsföljd som måldomaren fastställt, säger ATG:s totochef Eric Bolander som också berättar ett fel i totoresultatet är extremt ovanligt.
– Tyvärr hade vi ett liknande fall i ett norskt galopplopp tidigare i år. Innan dess kan jag inte minnas när det hände.

Ytterligare fel
Att byta plats på trean och fyran var inte heller det enda fel som måldomarnämnden gjorde. När övriga placeringar i loppet fastställdes bytte domarna plats på hästarna som var sjua respektive nia i mål.
– Det som har skett är oacceptabelt och det känns jättetråkigt att behöva dra in en måldomares förordnande, men jag ser inget alternativ till det baserat på gårdagens händelser. Generellt sett tycker jag att vi har en hög nivå på landets domare. Det här var ett misstag som aldrig kan accepteras, men lyckligtvis är det ytterst ovanligt, säger Petter Johansson.

Ola Johansson