Inför V86 – Anna Österberg och Kai P Jussila

185

Anna Österberg och Kai P Jussila

Dressyr och westernridning, kombinerat med vanliga snabbjobb för vagn.
Anna Österberg och Kai P Jussila blev sambos i fjol och mixade sina hästkunskaper när de köpte sexåriga stoet Divine vilket gett framgångar i bland annat V75.
På onsdag är det V86 på Solvalla som gäller efter nästa tre månaders tävlingsfrånvaro.

Hon kommer från ridvärlden. Han har sysslat med travhästar i hela sitt vuxna liv.
Anna Österberg och Kai P Jussila bor i Strängnäs och blev ett par i februari förra året. Det var en långvagn på annons som intresserade Kai och när han kom till Annas gård ledde det ena till det andra.
– Kai kom ut och tittade på vagnen och det slutade med att han bjöd ut mig på middag! På så vis så träffades vi och sedan flyttade vi ihop efter ett halvår, säger Anna Österberg.
På så vis blev det också så att två människor med bred hästerfarenhet kom samman och började koka ihop ett eget träningskoncept.
Anna Österberg har hållit på med hästar sedan barnaåren och förutom dressyr och vanlig ridning även tävlat i westernridning under många år. Kai P Jussila har varit amatör och proffs inom travet och jobbat i många toppstall. Sedan några år är han unghästansvarig hos Sveriges för dagen ledande travtränare Timo Nurmos.
– Vi bestämde snabbt att vi skulle köpa häst tillsammans. Kai ville ha en häst som var schysst som jag kunde köra och gillade stammen och hästen också. Divine är en liten räka och är inte den flashigaste när hon springer men har ju verkligen visat att hon vill vinna. Den där spurten hon har är ju inte vanlig heller, säger Anna Österberg hovslagare till yrket.

”Springer och halvsover”
En seger på 16 starter var Divines facit när hon kom till gården i Härad utanför Strängnäs. Nu har det sexåriga stoets åtta starter i den nya regin slutat med fyra segrar, två andrapris och ett tredjepris.
Femteplatsen i klass II-finalerna på Solvalla i februari är hennes sämsta placering hittills.
I försöket i V75 på Rommetravet presenterade sig lilla oansenliga Divine för den breda publiken där hon toppspurtade till seger från den absoluta kön.
– Hon verkar gå bäst i ryggar och springer mest och halvsover. När hon väl fick attackera på Romme visade hon vilken jäkla spurt hon har och även vilja att vinna. Att det ”bara” blev en femteplats i finalen sedan hade att göra med att loppet blev kört på ett sätt som inte alls passade henne, ryckigt i stället för i ett jämnare tempo. Men hon har aldrig varit tom i mål någon gång och var det inte då heller, säger Anna Österberg.

Lopp för lärlingen Kai
Efter nästa tre månaders tävlingsfrånvaro med uppbyggnadsträning har paret Österberg-Jussila anmält Divine till ett lopp på Solvalla som körs som V86-4 på onsdagen.
Rutinerade Kai P Jussila har lärlingslicens hos Timo Nurmos och det blir han som tar hand om tömmarna igen i detta lärlings- och ungdomslopp.
Divine ska räknas på ren grundkapacitet enligt duon men har inte tränats för stordåd direkt utan ska byggas upp med några lopp innan toppformen infinner sig.
– Hon var bra när hon vann V75 men gick med långa brodd då och den hårda banan passade inte alls. Att hon ändå svarade för den prestationen visar ju vilken inställning hon har. Det känns inte som att vi behöver vara rädda för någon speciell i det här loppet och vi är inte slagna på förhand. Men hon kommer att få ett lite försiktigt upplägg den här gången och mer än en outsider är hon inte.
– Vi vill ha åtta-tio starter framför oss med henne innan det är dags för nästa vilo- och träningsperiod. Hon går med skor som vanligt och med ett helstängt huvudlag som tidigare, säger Anna Österberg, som blickar fram emot en ny start i V75 och ett försök i Diamantstoet i Gävle 19 maj.

Jobbas i ridhuset
Fortfarande endast 1,56 över manken (”en liten räka”) men en betydligt robustare häst än när hon kom. Anna Österberg menar att Divine blivit starkare bara sedan segern i Romme V75 i januari.
– Det är jättestor skillnad sedan i vintras och jag känner att det fortfarande finns utveckling i henne. Jag jobbar henne mycket i ridhuset vi har tio minuters skrittväg från gården och hon blir hela tiden både starkare och bättre rent kroppsligt. Direkt när hon kom började jag att jobba jättemycket med hennes skritt och få henne lösgjord och kunna ta ut steget.
Divine får sina snabbjobb av Kai på Taxinge och jobbas alltså däremellan med dressyr.
– Det känns jättespännande att se hur långt vi kommer nu när hon skolats i ridningen. Det är väl inte allt för många travhästar som tränas efter samma tanke och det ska bli spännande att se hur vi lyckas. Jag glömmer ibland att hon är en travhäst! Jag som är ny i det här trodde faktiskt inte travhästar skulle kunna svara så bra på den här typen av träning, slutar Anna Österberg.

SPELA V75 & V86 MED OSS!
SPELGUIDEN AB som har levererat grymma tips till Spelbutiker i över 30 år
samt innehavaren av VINSTREKORDET på V86 (22,6 miljoner):
https://www.atg.se/cigarrmagasinet
Föregående artikelI sommar representerar han Sverige i Kusk-EM
Nästa artikelInför V75 Örebro – Shadow Woodland blir hårt betrodd

KOMMENTERA ARTIKELN

Please enter your comment!
Please enter your name here

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.