Inför V86: ”Blivit väldigt startsnabb”

92

Inför V86: ”Blivit väldigt startsnabb”

Färjan från Gotland tar drygt tre timmar.
Henrik Hoffman och Lady Youline gästar V86® med höga ambitioner.
– Jag lyder Folkhälsomyndighetens råd ”Gör inga onödiga resor”. Vi åker inte till Solvalla för att vara turister, säger Henrik Hoffman.

Segervana sexåriga stoet Lady Youline brukar inte tävla under skotvånget.
Faktum är att hon sprungit barfota runt om i 36 av sina 37 senaste starter.
Loppet med skor, på Solvalla i december i fjol, blev en rejäl flopp.
Men det är ingen som avskräcker ägaren och tränaren Henrik Hoffman inför onsdagen.
– Loppet förra vintern kan vi glömma. Det hade ingenting med skorna att göra. Hästen var inte frisk och visade sig dessutom ha problem med en hovböld, säger Visbytränaren som satte dit en vinnare på Solvalla så sent som i onsdags och hoppas kunna upprepa bedriften.
– Tidigare vintrar har hon tappat lite spänst och därför har jag valt att inte starta. Men nu känns hon mycket bättre, så fin som hon är i träningen just nu har hon aldrig varit den här årstiden. Det gör att jag verkligen ser fram mot det här loppet.
Men borde inte sådan utpräglad barfotahäst vara mer missgynnad än de flesta av skotvånget?
Det tror inte tränaren i alla fall.
– Anledningen att hon alltid tävlat barfota de senaste åren är att hon har så otroligt fina hovar. Då är det enklast så. I början av karriären gick hon med järnskor, då blir hon klumpig, men till den här starten har jag skott henne med lätta aluminium. Det har hon bara tävlat med en gång, då hon var sjuk på Solvalla i fjol. Jag är övertygad om att det ska fungera jättebra och att hon inte är mer missgynnad än någon annan häst.

”Blivit väldigt startsnabb”
Fjärdespår bakom startbilen innebär att taktiken hade varit spikad om tränaren kört själv.
– Då skulle jag ha provat henne i ledningen. Att hon var blek därifrån näst senast ska man inte ta hårt på, då var hon snorig och hängig en vecka efteråt så det fanns någon infektion i kroppen. Hon var väldigt fin när hon vann från spets gången före och jag tror att formen är minst lika bra nu. Men taktiken bestämmer inte jag, den bestämmer Claes Sjöström. Jag ger aldrig några körorder till honom utan litar helt på hans goda omdöme.
Tror du att hon tar ledningen om kusken vill?
– Ja, det tror jag. Hon har blivit väldigt startsnabb sedan vi började köra med blinkershuvudlag och det kommer hon att tävla med igen.
Hur ser du på segerchansen?
– Uppgiften är väldigt passande och jag har segerambitioner. Annars hade vi aldrig åkt. Jag lever verkligen efter att inte göra några onödiga resor i dessa tider och tycker att det är väldigt viktigt att lyda Folkhälsomyndighetens rekommendationer. Men som hästen känns i träningen kunde jag inte låta bli att åka och jag tror inte att vi gör det i onödan, säger Henrik Hoffman.

KOMMENTERA ARTIKELN

Please enter your comment!
Please enter your name here

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.