Inför V86: Denim Boko till spets på Solvalla?

254

image-4

 

Startmomentet i V86:ans femte avdelning blir både sevärd och utslagsgivande.
Kullens bästa i fjol har hittat formen igen.
Och Denim Boko brukar vara riktigt rapp i början.
– När hon har haft öppna spår har jag aldrig ens varit i närheten av att torska ledningen med henne, säger tränaren Per Nordström.
Det är revanschernas kväll på Solvalla på onsdag då både Kriterierevanschen och Oaksrevanschen står på programmet.
Hästarna i treåringskullen, som av olika anledningar inte lyckades få till det i årets klassiker, får en andra chans i lopp med fina pengar att tävla om.
Per Nordström kommer från Jägersro med två hästar. Båda blir påpassade av spelarna.
– Bästa chansen av mina två har Denim Boko. Hon känns riktigt laddad och fin igen och läget är det bästa. Nimbus C.D. (V86-3, Kriterierevanschen) känns också jättefin och jag har helt klart tänkt ta upp matchen med honom också.
I de treåriga stonas Oaksrevanschen sitter Per Nordström bakom förhandsfavoriten som begåvats med ett innerspår bakom startbilen.
Efter det lyckosamma fjolåret med bland annat seger i det största loppet för tvååringarna, Svensk Uppfödningslöpning, har Denim Boko inte haft lika bra utdelning i år i de stora uppgörelserna.
– Vi fick sämsta läget i kvalet till Oaks och där hon gick jäkligt fort till slut utan att räcka fram. I övrigt ska jag inte skylla på att det varit några stora problem – men lättare brunst kan ha satt ner henne, säger Per Nordström.

Höstform igen
Senast var hon som vanligt igen. Hemma på Jägersro snabbstartade hon till ledningen och bara klev ifrån motståndet på nya banrekordet 1.11,9 över 1 640 meter.
– Precis som i fjol har hon verkligen hittat formen igen så här på höstkanten. Det blev sedvanligt ”pang” till ledningen och lätt seger senast och jag hoppas på repris på Solvalla. När hon har haft öppet spår har jag aldrig ens varit i närheten av att torska ledningen med henne. Hon bara stack ifrån dem i en snabb avslutning när jag ryckte tussarna in på upploppet – och det svenska rekordet (1.11,5) hade vi nog rått på om jag kört för det, säger Per Nordström.

Alla segrar från ledningen
Sju segrar på 14 starter är Denim Bokos fina facit. Samtliga triumfer har kommit från ledningen – och spets runt om är den tänkta taktiken igen.
Denim Boko tävlade barfota runt om för första gången i den senaste starten. Samma balans igen?
– Ja, båda mina hästar tävlar utan skor på onsdag.
Även Nimbus C.D. har revansch att utkräva. Det blev ett nederlag i finalen av Svenskt Travkriterium.
Hästen stod för en mycket omtalad avslutning till seger i kriteriekvalet – en vrålspeed som klockades till 1.06-tempo sista 400 meterna. I finalen blev det ett innerspår och Per Nordström ledde länge med Nimbus C.D.
– Men där var det hästens orutin som spelade honom ett spratt. Med ett varv kvar trodde han att vi var inne på upploppet och drog på av egen kraft. Det blev så klart mjölksyra upp över öronen. Han har helt klart bra form. Det är några bra emot men min är riktigt bra också. Allt handlar om att han får ett lopp i ryggar och får spara speeden så länge som möjligt, säger Per Nordström.
Som under intervju, apropå Nimbus spurt, citerar det gamle Jägersrotränaren Holger Bengtsson sa en gång: ”Att köra travlopp är som att dricka ett gott vin. Häller man i mycket från början har man lite kvar till slut”.
Stoet Denim Boko har sin bästa bit i början. Valacken Nimbus C.D. brukar trivas bäst om han hälls in i leken till slut.

Mikael Wikner