Skåne mot övriga landet

242

Tisdag och onsdag avgörs uttagningsloppen till Svensk Uppfödningslöpning.
De tvååriga travarnas stora lopp i Sverige domineras på förhand av hästar tränade utanför Skåne.
– Vi ska väl inte tro att det är ett trendbrott, säger Jägersros sportchef Mats Ahlkvist skämtsamt.

image-3

Det körs fyra uttagningslopp till Svensk Uppfödningslöpning i veckan. Jägersro tar hand om två på tisdagen och Solvalla två på onsdagen.
600 000 kronor väntar vinnaren av finalen lördagen 30 november på Jägersro.
De tvååriga hästarnas stora drabbning har körts på Jägersro sedan 1926.
– Det ser öppet ut rent allmänt i år. Ser man på seedningen är det faktiskt de fem först rankade hästarna som tävlar på Solvalla på onsdag och det är ju lite ovanligt eftersom vi brukar ha de bästa här nere i Skåne. Vi får väl inte tro att det är ett trendbrott utan en slump bara, säger Mats Ahlkvist och skrattar.

Tvååringar på V64
Ett av uttagningsloppen som avgörs på Jägersro har lagts på V64 och körs som den tredje avdelningen på tisdagen.
Under 2000-talet har Lutfi Kolgjini vunnit Uppfödningslöpningen fyra gånger. 2009 med Raja Mirchi, 2007 med Micro Mesh, 2001 med Hövding Lavec och 2000 med Omega Topline.
Kolgjini är även tränaren med flest tvååringar till start på tisdagen, fyra stycken.
Onsdagsloppen på Solvalla körs båda utanför V86-spelet. Men fälten innehåller alltså de fem förstaseedade tvååringarna 2013 – fyra från Solvalla och en från Bergsåker.
Seedningen är i tur och ordning: Soonerorlater (Roger Malmqvist), Enya Boko (Per Lennartsson), Olympia Tilly (Per Lennartsson), M.T.Jest (Svante Båth) och Orion Tilly (Per Lennartsson).
– Finalen ska bli spännande. Det är kul att tvååringstävlandet är en angelägenhet för nästan hela landet, säger Jägersros sportchef.

Mikael Wikner

Comments are closed.