Inför V75: Historien upprepar sig!

240

image-1

I november 2004 vann travamatören Samuel Rehn klass II-finalen på Solvalla med segerstaplaren Little Big Horn.
På lördag kan historien upprepa sig.
Den här gången står hoppet till hans nya stjärna Rocky Reach.
– Han har potential att bli en gulddivisionshäst, säger Rommetränaren.
Proffsige amatörtränaren Samuel Rehn, i Möklinta några mil norr om Västerås, driver en liten travtränarrörelse. I dagsläget står det fyra tävlingshästar i stallet. Sitt högst begränsade material till trots har han fått fram flera namnkunniga hästar genom åren. Vi minns bland andra hårdingen Good Grief, som gick ända upp i högsta klassen i V75 och sprang in närmare 2,5 miljoner innan han rundade av karriären. Och Longlegs med ett par V75-segrar bakom sig. Men tiden går och när Samuel Rehn satte dit stallets nye stjärna Rocky Reach i Eskilstuna för en dryg vecka sedan var det hans första V75-triumf sedan 2008.
– Jag köper ju bara ett par hästar per år, och det handlar inte om några dyra hästar, och så jäkla lätt är det inte att ta fram V75-vinnare, säger Samuel Rehn.

”Känns som en gulddivisionare”
Med en häst som Rocky Reach i stallet kommer det knappast dröja fem år till nästa V75-seger. Fyraåringen går från klarhet till klarhet och har så här långt vunnit fem av sju starter i Rehns regi.
– Redan när jag körde provlopp med honom sa jag, lite på skoj, att han känns som en gulddivisionare. Det är väldigt bra gång i honom, han har lätt för sig och flyter liksom fram, och han har enorma motorer. Dessutom har han en riktigt bra löpskalle. Man ska inte dra för stora växlar så här tidigt i karriären men han har potential att bli en gulddivisionshäst.
Men Rocky Reach är inte någon helt enkel häst. Hans psyke har varit ett problem som Rehn har brottats med.
– I början var han nervös och kunde stå och skaka i boxen när det var tävling. Men det har blivit mycket bättre och nu har jag hittat ett bra koncept för att hålla honom lugn. Jag joggar honom alltid fem kilometer innan vi åker på tävling och på banan värmer jag honom bara lugnt med långvagn och utan käkrem, så får han springa och bråka som han vill.

Ess i rockärmen
Rocky Reach har tagit sina segrar både från ledningen och från köposition. När startspåren lottades till lördagens V75-finaler på Solvalla drog han spår sju. Det betyder att han för första gången i karriären startar med framspår bakom startbilen.
– Jag tror inte att han är någon blixt de första 50 meterna men jag tror att han kan sticka iväg rätt så fort sedan och jag tänker försöka köra lite. Men det är snabba hästar innanför och drömmen för mig vore att hitta ner i tredje-, fjärde par utvändigt och sitta där och mysa till 500 kvar.
Samuel Rehn har också ett ess i rockärmen att spela ut om så krävs.
– Jag har inte provat att rycka huvan på honom. Han hade den på sig för första gången senast men då behövde jag inte rycka den. Om det krävs tror jag att han kommer att svara ganska bra på den.

Siktet inställt på elitloppshelgen
Om Rocky Reach är först över mållinjen på lördag är det vintervila och uppträning inför nästa säsong som gäller. Då hägrar större uppgifter.
– Jag tror att han kan passa oerhört bra i Harper Hanovers lopp under elitloppshelgen. Där skulle han stå start och jag tror att han kan springa 1.14 över 3 100 med voltstart på en fin sommarbana. Det är lång väg dit men man måste drömma och sätta upp mål att jobba mot när man ser att hästarna har potential.

Ola Johansson