Inför V86: En dröm om Elitloppet

203

image

– Visst är Elitloppet drömmen…
Mantorptränaren Ralf Karlstedt hoppas än en gång få vara med i världens största sprinterlopp med Prince Tagg.
Den store lille uppstickaren från fjolåret – folkets häst – tar årets första tävlingskliv på onsdag i den inledande V86-avdelningen på Solvalla.

Ralf Karlstedt står i en av gångarna i sitt stall och talar om hästen som slog igenom med dunder och brak i fjol.
I slutet av april vann Prince Tagg Hertigen av Värmland, Prins Carl Philips Jubileumspokal i Karlstad på topptiden 1.10,7 över 1640 meter.
En dryg månad senare var han en av 16 hästar i Elitloppet på Solvalla. Det blev ingen finalplats den gången – men i år kanske?
– I vinter har jag suttit bakom honom och tänkt vilken fantastisk häst det är att köra. Och så har jag drömt om stora lopp naturligtvis. Som Elitloppet då. Jag vill se hur han inleder året först innan jag riktigt vågar tro – men en visst är Elitloppet drömmen, säger Ralf Karlstedt.
Det är en vacker vårmåndag i Mantorp och på schemat står solbadande. Prince Tagg är utsläppt i hagen och det är sedan länge bestämt att hästen ska får en vilodag i solen. Tisdag lättare träning. Onsdag årsdebut på Solvalla.
”Taggen” möter sju hästar i Kentucky Fibbers lopp över 1640 meter med autostart. Ett V86-lopp med 86 000 kr i förstapris som lockat en hel del fina hästar.

Förvånande bra
Ralf Karlstedts stjärna avslutade fjolåret med seger i miljonloppet Jubileumspokalen på Solvalla och efter den triumfen en start där hästen blev oplacerad.
Sju månader senare är det så dags för årsdebut.
I vinter har det handlat om tung träning i tryckvagn. Eftersom vi har att göra med en synnerligen loj individ i träningen har Ralf Karlstedt svårt att säga något om var hästen står formmässigt.
– Men han är pigg och alert i alla fall – och han var verkligen bra i jobbet han gick inne på banan i torsdags. Han gick 1.20 över 1640 meter då vilket är det snabbaste han gått i vinter när det mest handlat om träning i tryckvagn. Att han öppnade 1.20 bakom bilen i torsdags var lite förvånande. Så fort brukar det inte gå att köra honom i träning, inte ens i lag med andra hästar. Så ett riktigt bra jobb var det.
Vad säger du om onsdagens lopp – är det bara ett lopp på vägen eller tror du på segerchans med Prince Tagg?
– Jag tror alltid på chans när jag kör honom men å andra sidan vet jag inte ett dugg om var han står någonstans. I och med att han inte startat på sju månader saknar han säkert tempo. Men i fjol hade han varit ifrån i fyra månader då han vann årsdebuten på 1.12,6. Så årsdebut hoppas jag inte har någon större betydelse även om han nog måste ha något lopp i kroppen i den klass han befinner sig i nu.
Tycker du att han ska streckas på V86:an ändå i loppet där bland annat Stig H Johanssons Nu Pagadi gör comeback?
– Ja, ett streck tycker jag naturligtvis han är värd. Nu Pagadi är ett ännu större frågetecken än min häst, i alla fall för mig, i och med att han inte alls fungerade förra året. Men Stig H:s häst är bra i grunden. Yield Boko i Stefan Hultmans regi kanske är riktigt bra. Det är inget lätt lopp att vinna i alla fall. Utrustningsmässigt går min häst med sina träningsskor precis som han gjorde i årsdebuten i fjol, med öppet huvudlag och fast bomull i öronen.
Ingen racerutrustning alltså?
– Nja, men jag hoppas han ska göra ett bra lopp ändå. Vad gäller kommande uppgifter hänger mycket på onsdagens lopp och i vilken författning han är i. Vi har sagt att vi ska prata om framtiden efter loppet på torsdag. Det är då vi bestämmer ”vart vi ska” med Prince Tagg helt enkelt.
Vad Ralf Karlstedt d r ö m m e r om står i alla fall helt klart. Elitloppet!

Mikael Wikner

SPELA V75 & V86 MED OSS!
250.000 i nettovinst för TIPSAREN 2020!
Inbjudan till andelslaget hittar du HÄR:
https://www.atg.se/cigarrmagasinet

Kommentera artikeln

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.