Inför V86: Ferrarin har börjat mullra igen

66

Inför V86: Ferrarin har börjat mullra igen

Som fyraåring satte han ett fantastiskt världsrekord.
Sedan har det strulat.
Fram till årsdebuten för två veckor sedan – då Ferrari B.R. visade att han är tillbaka på allvar.
– Han var väldigt positiv senast och har gått framåt med loppet, säger hästens tränare Per Oleg Midtfjeld inför onsdagens V86-start.

Trav-världen tappade hakan när Ferrari B.R. (V86-8) i maj 2017 lämnade konkurrenterna med ett hav av hästlängder på Jarlsberg hemma i Norge och dundrade undan på världsrekord – 1.09,9 över 2 140 meter med bilstart. Rekordet står sig fortfarande (Readly Express tangerade det som femåring) men Ferrari B.R. blommade inte ut till den stjärntravare han spåddes att bli.
– Det har varit så mycket småproblem med den här hästen sedan han var fyra år. Nu har han kommit tillbaka på ett väldigt bra sätt, så bara det inte blir några skadeproblem hoppas och tror jag att han kan vara med och visa vilken bra häst han egentligen är, säger Per Oleg Midtfjeld.
Som femåring gjorde Ferrari B.R. endast fem starter, varav han vann tre, och förra året blev det två segrar och två andraplatser på nio lopp. Inget dåligt facit för en vanlig häst. Men ett skralt resultat för en potentiell världsartist. Än är emellertid inte karriären över och kanske är det som sjuåring han kommer leva upp till vad han lovade som unghäst. När han efter ett halvårs tävlingsuppehåll årsdebuterade på Solvalla var det en pånyttfödd häst som visade upp sig. Från fjärde par utvändigt levererade han en imponerande långspurt. Utan draghjälp i tredjespår gick han 1.08,5 sista 600 meterna och i mål var endast etablerade topphästen Perfect Spirit före.
– Jag var överraskad över att han gjorde ett så pass bra lopp som han gjorde. Han hade tränat bra inför loppet men han var i överkant av vad jag hade förväntat mig så det var väldigt positivt, säger Midtfjeld.

”Kommer vara mycket bättre nu”
När Ferrari B.R. på nytt gästar Solvalla, för start i The Onions lopp över 1 640 meter, har han ett betydligt bättre utgångsläge än förra gången. Då hade han spår sju bakom bilen. Nu startar han från spår tre.
– Jag tror att han kommer vara mycket bättre nu. Tidigare har han alltid varit väldigt positiv med ett lopp i kroppen och det känns så i träningen. Han gick intervaller här i fredags och kändes riktigt fin. Jag är förväntansfull inför onsdag. Han kommer göra ett väldigt bra lopp.
Ferrari B.R. ska precis som senast gå i amerikansk sulky och utan skor på framhovarna. Den här gången kan även det helstängda huvudlaget åka på för att få hästen att maximera sin startsnabbhet.
– Torbjörn (Jansson) får bestämma taktiken men hästen gick med öppet huvudlag senast och det är möjligt att vi sätter på honom helstängt nu. Vi får se och jag får snacka lite med Torbjörn om det. Det lilla minuset med helstängt huvudlag är att han kan bli för pigg bakom bilen med det och eventuellt slå ihop. Men om han sköter sig kan han också trampa iväg jäkligt bra med helstängt så det kan vara intressant att prova med det.
Per Oleg Midtfjeld vann Elitloppet med Steinlager 2005 och han hade chansen att starta Ferrari B.R. efter världsrekordet som fyraåring. Den gången tackade han nej. Det lär han inte göra om han får en inbjudan i år igen.
– Jag kände att hästen var för grön i det läget för att ta ut honom i Elitloppet. Men nu är han ju på gång så vi får se vad som kan ske framöver. Det kan bli spännande…

Föregående artikelMartin P Djuse flyttar hem från Frankrike
Nästa artikelV86 analys avd 1-3 från Tipsaren/Spelguiden

KOMMENTERA ARTIKELN

Please enter your comment!
Please enter your name here

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.