Martin P Djuse flyttar hem från Frankrike

194

Martin P Djuse flyttar hem från Frankrike

Nu blir det återigen fyra bröder Djuse i travets Sverige.
Martin P Djuse – den näst äldste brodern – pausar satsningen i Frankrike och flyttar hem till Sverige igen under coronakrisen.
– Vi hoppas kunna söka oss neråt igen när allting är mera åt det normala hållet i Frankrike.

I höstas lämnade 28-årige Martin P Djuse Sundsvall och livet som professionell travtränare på Bergsåker och flyttade söderöver med sambon Frida Lejonclou.
Sedan i september har den näst äldste brodern Djuse haft fransk tränarlicens.
Paret hyrde in sig på en nybyggd gård i Laval, 30 mil väst om Paris, tillsammans med 13 hästar. Men redan nu till helgen går alltså flyttlasset hem igen.
– De som har hästar hos oss vill inte ha kvar de i Frankrike som situationen är nu. Då får vi förhålla oss till det och vi väljer att flytta hem igen. Vi blir i Sverige i sommar i varje fall. Efter det får vi se vad som händer, säger Martin P Djuse.
Boxarna som hyrts på gården i Laval är uppsagda. Martin behåller sex av de 13 hästarna på sin lista och plockar ut licensen på Solvalla.
I Frankrike tränade Martin en del hästar åt storebror Mattias som är tränare på Solvalla. Nu flyttar han in hos brorsan på Hårby Gård, utanför Stockholm.
– Jag kommer att hyra boxar hos Mattias på hans gård. Vi ska dra upp till Sverige nu och kommer att vara på plats i Stockholm redan i helgen om ingenting oförutsett händer.

Hade velat stanna
Som nybliven fransos vann Martin två segrar som tränare i Frankrike under hösten i fjol. I år har stallet bara hunnit med sju starter och ingen seger har ramlat in.
I stallet finns flera franskfödda hästar.
– Det bästa hade varit om vi fått tävla och vara igång här nere. Vi hade planerat att tävla en hel del i mars och april. Det var tråkigt att det inte blev så. Men eftersom läget är som det är blev den här lösningen väldigt bra ändå.
Det var den 17 mars som franska travförbundet tog beslutet attt ställa in samtliga travtävlingar i landet på grund av coronapandemin. Ett nytt beslut om framtiden ska fattas 11 maj.
– Vi har ingenting spikat på något sätt men grundinställningen är att vi ska tillbaka till Frankrike. Det bästa med det här landet är ju travsporten och vädret och vi trivs här. Jag pratar väl hygglig franska också, jag tar mig fram i alla fall, säger Martin.
21-årige Mats Djuse och 19-årige Magnus Djuse tillhör kuskeliten i Sverige. Mattias Djuse är etablerad tränare på Solvalla.
Nu måste publiken hålla reda på en fjärde Djuse i Sverige igen.
– Nej, de där tre kommer fortsatt att få uppmärksamheten i första hand. Det är tänkt att vi ska hålla oss med våra sex hästar här ett tag och jag kommer att hålla en relativt låg profil tror jag.

KOMMENTERA ARTIKELN

Please enter your comment!
Please enter your name here

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.