Inför V86: Finsk segermaskin på Solvalla

249

image-11

Senast vann hon okörd på nytt finskt rekord med tussarna kvar.
Nu kommer Stoneisle Lilian till Solvalla och jagar sin sjätte raka seger.
– Jag tror att hon blir svårslagen, säger tränaren Jarno Kauhanen.
Kauhanen är amatörtränare i finska Hollola och en del känner kanske igen honom som tränare till Womanizer, som har vunnit i gulddivisionen. Nu har Jarno Kauhanen fått fram en ny segermaskin i Stoneisle Lilian. Det fyraåriga stoet har tagit sex segrar på åtta starter och är något av den nya snackhästen i Finland. Framförallt i senaste starten imponerade hon när hon vann på nytt finskt rekord, 1.15,2 över 2140 meter på Vermo som treåring.
– Det blev ett jättetufft lopp där hon fick göra allt jobb själv i dödens. Första tusen gick efter 1.14,5 men trots det så försvann hon bara ifrån de andra sista femhundra. Det var nytt finskt rekord och Esa Holopainen som körde sa att hon hade krafter kvar i mål och bomullen kvar i öronen, säger Jarno Kauhanen.

Är lat i träningen – gör allt rätt i loppen
Han jobbar som veterinär till vardags men driver en liten tränarrörelse vid sidan tillsammans med sin fru och har sex hästar. Mest känd sedan tidigare är topphästen Womanizer men nu har han alltså plockat fram en ny segermaskin.
– Stoneisle Lilian har gjort det jättebra under hösten och utvecklats väldigt mycket. Hon startade en gång i våras men då var hon inte färdig. Vi tränade hela sommaren och lät henne vänta till hösten och det verkar ha varit ett bra beslut.
– Hemma i träningen känns hon inte alltid så jättebra och är en lite lat häst. Men i tävling är hon helt annorlunda och gör allting rätt. Hon har även visat att hon tål att göra jobbet själv och har vunnit från dödens två gånger. Det är en stark och tålig häst med bra löphuvud, säger Kauhanen.

Passande lopp på Solvalla
Nu gör han resan över Östersjön med sin häst och i onsdagens V86-tävlingar blir det debut på Solvalla och svensk mark. Stoneisle Lilian har lottats till spår tre bakom startbilen och körs av Tommi Kylliäinen.
– Det finns inga lopp i Finland till henne just nu och när hästen är i toppform och det fanns ett passande lopp på Solvalla så åker vi dit. Då får vi samtidigt lite besked om hur hästen är att resa med inför framtiden. Tidigare har det bara varit ett par timmars resa till banorna men nu blir det längre med övernattning då vi åker hemifrån på tisdagskvällen och är framme på Solvalla tidigt på onsdagen.

”Det går bra med dödens också”
Hur ser du på uppgiften i V86-3? Tror du att hon vinner igen?
– Ja, det måste man tro annars är det inte värt att åka dit, säger han med ett skratt.
– Men det är alltid svårt att vinna på Solvalla. Vi har varit där flera gånger tidigare och försökt med andra hästar och även lyckats vinna några gånger. Fast jag vet inte så mycket om motståndet men hästarna har inte så många segrar i resultatraden i alla fall. Är vår häst som hon har varit på slutet så tror jag att hon blir svårslagen.
– Hon är inte så där blixtsnabb ut men ganska snabb ändå och inte långsam i alla fall. Jag vet inte hur snabba de svenska hästarna är men hon har inte varit beroende av några positioner tidigare och det går bra med dödens också, även om jag helst skulle önska att hon slapp gå där även den här gången.

”Det ska inte vara några problem att köra barfota”
Blir det några ändringar i balans och utrustning?
– Det har jag inte bestämt ännu. Senast tävlade hon barfota runt om men innan dess har hon gått både med skor runt om och en gång barfota fram. Just nu har hon järnskor med broddar på sig hemma i träningen och det bästa vore kanske om vi ryckte av dessa till loppet och sedan slog på dem igen efteråt. De har lovat ganska torrt väder och sommarbana så då ska det inte vara några problem att köra barfota.
– I övrigt blir det helstängt huvudlag som vanligt och även jänkarvagn, som hon har gått med tidigare och som passar bra för hennes del, säger Jarno Kauhanen.

Michael Carlsson