Inför V86: Finsk segermaskin!

210

segermask

Hon har utvecklats till en segermaskin hos Finlands just nu hetaste tränare. På onsdag kommer Lili Nash till Solvalla och jagar sjätte raka segern. – Hon har styrkan som sitt främsta vapen och tål att göra jobbet själv, säger tränaren Tapio Mäki-Tulokas.

Lili Nash är ännu så länge ett okänt namn för de flesta svenska travspelare. Men på onsdag presenterar sig det femåriga stoet i V86-4 på Solvalla. Hon har hittills tagit nio segrar på 17 starter där merparten har kommit i nya regin hos amatörtränaren Tapio Mäki-Tulokas. Sedan Lili Nash kom till honom i fjol somras har det blivit sex segrar på åtta starter. En som är imponerad är den finske travjournalisten Jari-Pekka Rättye, som arbetar på facktidningen Hevosurheilu. – Lili Nash har kalasform och har varit mycket rejäl vid segrarna. Hon är inte snabb ut utan har vunnit sina lopp den hårda vägen. Det var en vanlig häst tidigare men hon har utvecklats mycket bra hos Tapio Mäki-Tulokas. Det är en tränare som har en fruktansvärd segerprocent och hela hans stall har gått mycket bra senaste åren. Även om han är amatör på papperet så har han en proffslik rörelse. Jag vill påstå att han är Finlands hetaste tränare just nu, säger Jari-Pekka Rättye.

mikaforss

”Ingen tillfällighet med bra segerprocent” En titt i statistiken visar att han har rätt. Tapio Mäki-Tulokas, som är tränare utanför Forssa 30 mil norr om Helsingfors, har 20 hästar i träning och ligger just nu etta i den finska tränarligan. Stallets hästar har gjort 19 starter i år och tagit nio segrar, fyra andra- samt två tredjepris. Segerprocenten är därmed 47 procent och platsprocenten hela 78 procent i år. – Det här är ingen tillfällighet för han hade 32 i segerprocent under hela fjolåret och 41 i platsprocent. När han nu väljer att resa till Solvalla med sin häst så kan man utgå från att han har något att åka med. Även om Lili Nash nu möter tuffare motstånd så blir hon säkert att räkna med, säger Jari-Pekka Rättye.

Brasklapp: Utpräglad vinterhäst – gillar inte regn Vi kollar såklart med tränaren Tapio Mäki-Tulokas vad han tycker om sin segermaskin. Nämnas kan att hästen debuterade för honom i oktober i fjol och har sedan dess tagit sex segrar på åtta starter. I den första och i den tredje starten blev det däremot galopp. – Lili Nash (V86-4) har styrkan som sitt främsta vapen och tål att göra jobbet själv. Hon är ingen blixt ifrån start och vi har aldrig laddat med henne. Den långa distansen passar bra eftersom hon är stark, säger Tapio Mäki-Tulokas. Han slänger samtidigt in en liten brasklapp. – När jag såg startlistan tyckte jag att det skulle bli jättekul att åka till Solvalla. Men när jag har kollat väderprognosen ser det ut som att det ska bli regn och fuktigt på onsdag. Det är jag lite orolig för då hon är en utpräglad vinterhäst som alltid tänder till när det är kyligt. Hon har tidigare gjort sämre insatser när det har varit regn och varför vet jag inte. – Som det ser ut nu ska det bli kyla tisdag och torsdag i Stockholm men mildväder och regn på onsdag. Det är inget som gynnar henne utan jag ser hellre att det blir kall och torr luft och stenhård vinterbana för det älskar hon. Oavsett bana och väder så går hon alltid med aluminiumskor fram och järnskor bak med broddar. Hon är bäst med den balansen.

”Nu spänner vi bågen” Tapio Mäki-Tulokas har lite svensk anknytning då han tidigare har jobbat hos Olle Goop i två år. Han flyttade hem till Finland igen 2003 och har 20 hästar på en gård tio kilometer utanför Forssa. Det här är första gången han har en egentränad häst till start i Sverige. – Man vet att det är stenhårt motstånd när man åker till Solvalla. Den här hästen har vunnit nio lopp och tjänat 120 000 kronor. Samma pengar tjänar man i Sverige om man vinner två lopp. Men nu spänner vi bågen och tar det här lite som ett test, säger Tapio Mäki-Tulokas. Lili Nash körs som vanligt av Mika Forss som i fjol vann 239 lopp på 1684 starter. I år har han tagit 18 segrar på 78 starter. Det är således inget fel på segerprocenten varken hos häst, tränare eller kusk.
Petri Johansson

Michael Carlsson

KOMMENTERA ARTIKELN

Please enter your comment!
Please enter your name here

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.