Inför V75: Tjejerna mot killarna!

229

tjejkill

Hon ägs av ett 60-tal tjejer, är ensam tjej i loppet och tränas av en tjej. På lördag är det tjejerna mot killarna i V75-4 på Färjestadstravet. – De brukar vara ganska galna mina tjejer. Så det lär bli livat om ”Öjja” är med där framme på upploppet, säger Maria Ottosson, tränare till segervana andelshästen Öjja Scoop.

Maria Ottosson, 31, började med ponnytrav i tolvårsåldern och på den vägen är det. För ett år sedan tog hon, som första kvinna på Örebrotravet, ut proffstränarlicens och redan under sitt första år som proffs lyckades hon ta fram en reklamhäst. ”Tjejhästen” Öjja Scoop och hennes ägare, ett 60-tal tjejer som delar på 50 andelar, har gjort intryck på travbanorna. – Idén med en tjejhäst damp ner eftersom jag är första kvinnliga proffstränare på Örebrotravet och för att det är ett bra sätt att få in hästar att träna, vilket inte är jättelätt när man är ny tränare. Men jag hittade ingen lämplig häst när jag började leta så Öjja blev faktiskt lite av ett panikval. Ett bra panikval, säger Maria Ottosson och skrattar. Ett bra val är det minsta man kan säga om det fyraåriga stoet. Efter lite inledande strul där man fick operera bort ett trasigt griffelben har hon gjort succé. Fyra segrar på fem starter har det blivit såhär långt. Vilket naturligtvis har glatt ägargänget. – Det är en salig blandning av folk. Det är kompisar, jobbarkompisar till min mamma, släktingar och så vidare. En del håller på med trav själva men det allra roligaste är att många som aldrig har hållit på med trav är helt lyriska och tycker att det här är det roligaste som finns.

”De är väldigt stojiga”
På lördag kommer tjejgänget inta Färjestadstravet utanför Karlstad. Då gör Öjja Scoop debut i V75 och en busslast med ägare kommer att göra sitt bästa för att lyfta fram sin häst. – De är väldigt stojiga. När hon startade på Axevalla skrek de högt varje gång hennes namn nämndes i högtalarna så de lär höras nu också. Det är roligt för det livar ju faktiskt upp travet. Det är inte bara för egen del utan jag tycker att hela svenska travsporten behöver mer sånt här. Det ska vara folk på plats som visar hur kul det är. Snart kan också tjejerna få ett gäng grabbar till hjälp för att höja stämningen på landets banor. Framgångarna med Öjja Scoop har fått Maria Ottosson att även satsa på en ”grabbhäst”. – Den står hemma i stallet. Jag har hämtat honom hos Stefan Melandet och han heter Digital Box. Vi drar igång första februari och det finns ungefär tio andelar kvar. Det är bara att höra av sig om man vill vara med.

Hoppas på ledningen
Men först väntar alltså V75-start för tjejernas häst och som för att understryka att det är tjejerna mot killarna som gäller är Öjja Scoop ensamt sto i loppet. En kille är emellertid med i tjejlaget. Carl-Erik Lindblom sitter som vanligt i sulkyn och ekipaget startar från innerspår. – Det är första gången som jag är med i V75 som tränare och det är jättestort. V75 är ju elitserien och där bör man vara med om man ska synas ordentligt. Vi har satt ribban högt eftersom hon bara har gjort fem starter men vi var bara tvungna att testa nu när hon står så bra inne i loppet. Om hon startat mer hade hon sprungit ur klassen, säger Ottosson.

Hur passar spår ett? – Hon har visat att hon kan öppna lite från start och det skulle vara jättespännande att få se henne i ledningen. Kommer hon dit och får sitta ifred en bit tror jag att det kan bli svårt för de andra. Hon har aldrig blivit bottnad så vi vet inte hur bra hon är och det klart att jag är förhoppningsfull när hon har gått så bra som hon har gjort.

Men hon har inte startat på ett tag. Vad tror du om formen? – Det känns inte som att formen ska vara sämre. Hon har varit jättefin när vi tränat lite tyngre i ett par veckor och hon var smällfin i ett banjobb i förra veckan. Maria Ottosson tog sin första ponnykuskseger på Färjestad som tolvåring. Sedan dess är banan hennes favorit. Den saken lär inte förändras om tjejhästen vinner på lördag.

Ola Johansson

2 KOMMENTARER

  1. Tänk om hon lyckas på lördag då blir det livat i vinnarcirkeln Öjja har ju aldrig behöft bruka sina krafter tidigare , vi åker dit med en busslast ägarrepresentanter och håller tummarna. Gör de ni också så går det nog bra.Tack på förhand.
    stolt pappa till tränaren.

KOMMENTERA ARTIKELN

Please enter your comment!
Please enter your name here

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.