Inför V86 – Formkurvan tycks aldrig plana ut

90

Inför V86 - Formkurvan tycks aldrig plana ut

Beau Mec och tränaren Lars Wikström tävlar hemma på Bergsåker i onsdagens V86. Foto: Bilden är ett montage – TR Bild

Sommartid byter V86 skepnad.
Bergsåker i Sundsvall bli första bana ut i sommar att arrangera en hel omgång.
I loppet för den högsta klassen kan hemmahjälten med en av landets längsta formkurvor slå till igen – elvaårige Beau Mec hos Lars Wikström.

Att det blir tävlingspension efter nästa säsong går inte att se i Beau Mecs fall. Åldermannen sprang ett nytt rekord i förra starten i Gävle då han i Prins Daniels lopp tog sig under tiogränsen över sprinterdistansen som trea på kilometertiden 1.09,9.
Hästen vann derbyt som fyraåring och har haft lite olika tränare under åren. Sedan 2016 är han hos Lars Wikström på Bergsåker och trivs som fisken skulle man kunna säga.
Formkurvan tycks aldrig plana ut.
Lars Wikström skrattar.
– Han har väl nästan haft full form i ett år!
Beau Mec spurtade bra som trea i Prins Daniels lopp veckan före Elitloppet där en elitloppsplats stod på spel. Wikström hade gärna testat det stora loppet på Solvalla.
– Om han hade vunnit i Gävle skulle vi ha tackat ja till Elitloppet så klart. Hästen räcker inte mot de bästa i världseliten så frågan är hur det hade gått – men strax under de bästa är han absolut.

Rundar av V86
Spelet V86 är inte ”express” från och med onsdagen till en bit in i augusti. Bergsåker i Sundsvall tar hand om V86:an i sin helhet och kör samtliga lopp. Starten av V86-1 går redan 19.20.
Sundsvallsnestorn Beau Mec går ut i V86:ans sista avdelning. 2140 meter med bilstart är vad som gäller i Gösta Bergengrens Minneslopp med 100 000 kronor till vinnaren.
Carl Johan Jepson körde till seger i uttagningarna till Olympiatravet på Umåker i april, i finalen av Olympiatravet (femma) och senast i Gävle. Jepson kör igen och brottas med ett bakspår på onsdagen med elvaåringen.
– Ja, det är väldigt ofta han har de här dåliga spåren. Det är många gånger han hamna något hack för långt bak för att kunna vinna men rent allmänt är han ju inte känslig för lite spår på vägen, säger Lars Wikström.

”…så sitter han där”
Onsdagens motstånd utgörs kanske i första hand av Stefan Melanders Cruzado Dela Noche och Robert Berghs Digital Ink.
– Lite synd på spåret är det, för nästan ingen klarar ju av att bara gå runt och vinna i loppen hur som helst. Annars har han ju slagit de han möter på onsdag, och även fått stryk av dem. Men med lite flax så sitter han där. På Umåker i olympiauttagningen gör han ju det fantastiskt ute i spåren exempelvis. Det var fast bana där, precis ett sådant underlag han blir några meter bättre av. Så vi får hoppas på något liknande nu. Det får absolut inte vara löst, säger Wikström.
Viljan och segerglöden är intakt hos Beau Mec som känns som vanligt – fin – i de vanliga rutinerna stallet har tagit fram för hästen som trots allt kommit upp i åren.
Med rätt förutsättningar slår Beau Mec nästan vilken häst som helst menar tränaren.
– Har han bara sin dag och det stämmer något så när spelar det nästan ingen roll. Då ska han bara ta´rom! Lång formkurva eller inte – det här höga är väl hans nivå helt enkelt. Han öppnade väldigt bra från spår ett i Gävle med bakskor och vi ska väl fundera på om det blir den balansen igen eller barfota runt om.
Vad har du för planer med honom i sommar?
– Vi siktar på Östersund och Jämtlands Stora pris efter det här (9 juni). Någon start i Boden helgen efter blir det i så fall inte. Vi brukar göra en tre-fyra starter och sedan får vi göra en rundsmörjning igen och ta det lugnare, så har vi gjort hela tiden och det har funkat bra.
Men täta starter – en eller ett par – brukar väl ha en välgörande effekt på elvaårigen?
– Ja, om allt är rätt blir han bara ”värre”, det vill säga bättre, av täta starter.

Fotnot. Från och med på onsdag till in i augusti körs V86 på en arrangörsbana i stället för två,  med första start 19.20. Omgångar i juni är Kalmar (6 juni), Vaggeryd (13 juni), Jägersro (20 juni) och Åmål (27 juni). TV: V86 Direkt sänds i TV12 från klockan 19.00.

SPELA V75 & V86 MED OSS!
SPELGUIDEN AB som har levererat grymma tips till Spelbutiker i över 30 år
samt innehavaren av VINSTREKORDET på V86 (22,6 miljoner):
https://www.atg.se/cigarrmagasinet
Föregående artikelInför V75 – Första barfota på Global Undecided
Nästa artikelSnabbaste treåringen i USA i år

KOMMENTERA ARTIKELN

Please enter your comment!
Please enter your name here

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.