Inför V75 – Första barfota på Global Undecided

144

Första barfota på Global Undecided

Stjärnorna Readly Express och Villiam är snart redo för start.
Men innan dess har Timo Nurmos heta V75-chanser i lördagens jackpotomgång.
– Första barfota på Global Undecided blir intressant, säger Nurmos.

Elitloppshelgen är över och travet är tillbaka i vardagen igen innan sommarens alla storlopp tar vid. Readly Express hann inte bli optimalt förberedd för Elitloppet på grund av avelsarbete men Prix d’Amerique-vinnaren är starkt på gång meddelar tränare Nurmos.
– Jag körde andra banjobbet i dag (månag) med honom och det var ett lugnt jobb på rundbanan. Hästen har mest tränat styrka i backen annars och känns fin. Han är nära start nu och jag tror att det blir inom några veckor, säger Timo Nurmos.
– Det är många arrangörer som vill ha honom och vi har fått frågan om Kymi Grand Prix, Jämtlands Stora Pris i Östersund, Norrbottens Stora Pris i Boden och Oslo Grand Prix. Även John Campbell som var på plats på Solvalla i helgen var inne i stallet och undrade om vi är intresserade av Breeders Crown i USA i höst.
– Det finns många storlopp att välja på och i dag ringde Jägersro och frågade om Hugo Åbergs Memorial. Vi får se vad det blir men hästen är i alla fall aktuell för att starta inom kort. Det kändes rätt att stå över Elitloppet för det hade inte varit rätt mot hästen att gå ut i två tuffa heat nu när det blev så ont om tid.

”Det var självklart en miss av domarna”
Timo Nurmos följde Elitloppet från banan och fick se allt kaos innan och strul med materialfel och omstarten innan finalen kom iväg. Han tycker också att Ringostarr Treb var en värdig vinnare.
– De två bästa hästarna var etta och tvåa, menar Solvalla-tränaren.
– Sedan när det är stora lopp och stora pengar är det ofta dramatik. Fransmännen ska inte bara säga att det händer här för det var samma sak i Prix d’Amerique i år. Det blir nerv i kuskarna och de är människor de också. Alla vill få ut max men självklart var det något som inte stämde med Bold Eagle. Han var ovanligt het redan innan det började strula och galopperade innan det blev fördröjning med materialfel och omstarten. Hästen var i obalans, säger Timo.
– Sedan var det självklart en miss av startpersonalen och funktionärerna när det blev omstart. Det finns regler men man måste visa lite bollkänsla i så här stora lopp. Jag vet heller inte varför de fällde in vingarna på startbilen. De har ju annars ändrat det där att bilen ska köra lugnt och inte fälla in vingarna när det blir omstart. Det var det största felet och nu sprang flera av hästarna i full fart i femhundra meter.

Första banjobbet med Villiam – ”Mycket fin – nära start”
När vi ändå är inne på stjärnor och storlopp så passar vi på att fråga hur läget är med Villiam. Fjolårets kriterievinnare och världsrekordhållare har inte synts till på tävlingsbanan sedan han vann 1 oktober. Men nu är han på gång igen.
– Villiam har varit i aveln under vintern och våren och betäckt. Det har varit enormt stort intresse och han har betäckt jättemånga ston. Han slutade i april och har sedan tränat kontinuerligt.
– Det har mest varit styrketräning men i dag (måndag) gick han första banjobbet och det blev 1.25 i 2600 meter. Hästen var mycket fin och är nära start nu. Jag har inte kollat på något lopp ännu men det är inte långt kvar, kanske två till tre veckor. Han är en större häst i år än i fjol och som alltid får hästarna mer kropp när de blir fyra år, säger Nurmos.

”Går mycket framåt med loppet i kroppen”
Men innan Readly Express och Villiam kommer till start ska vi avhandla V75 på lördag. Det är Mantorp som står för värdskapet och omgången kryddas med en jackpot där en ensam vinnare kan ta hem 35 miljoner kronor en bart på sju rätt. Timo Nurmos har tre hästar till start och tycker att alla tre har bra chans att vinna. En av dessa är högkapable Araw Hoss som gjorde comeback för några veckor sedan och var då trea på 1.12,8 i årsdebuten.
– Araw Hoss (V75-7) hade bara styrketränat i backen och gått ett lugnt banjobb inför senast. Han var inte alls toppad och med tanke på det tycker jag att han gjorde ett jättebra lopp. Han kommer att gå mycket framåt med loppet i kroppen. Spåret nu är okej men inte helt optimalt. Hästen är snabb ut om kusken vill ladda och han är stark och tål att göra jobbet själv. Det blir samma balans och utrustning som senast, barfota fram.

”Från järnskor till första barfota – intressant”
När det gäller de övriga två V75-hästarna, Global Undecided och Linus Boy berättare tränare Nurmos om en spännande balansändring.
– Global Undecided (V75-4) är en fin häst som har vunnit i hälften av sina starter. Senast blev det galopp när han bröt ut i stallkurvan och kusken körde lite för hårt. Jorma tog på sig galoppen. Allt verkar normalt efteråt och jag körde hästen i jobb i dag (måndag) och han kändes bra. Andraspåret i voltstart är inga problem för det är en lugn häst. Nu kommer han att gå barfota runt om för första gången och det blir intressant eftersom han har gått med järnskor tidigare. Så det blir en rejäl lättning i balansen. I övrigt vanlig vagn och helstängt huvudlag.
– Linus Boy (V75-5) var jättefin som tvåa i V75 senast. Han fick ett tufft lopp hela vägen fram i dödens men kämpade mycket bra och det är ett av hans bästa lopp i karriären. Spåret nu är helt okej och han öppnar snabbt bakom bilen. Hästen är väldigt fint i ordning och måste självklart räknas tidigt. Jag tycker att vi har tre bra chanser på V75, säger Timo Nurmos.

SPELA V75, V86 & V64 MED OSS!
Vår partner SPELGUIDEN AB har levererat tips till Spelbutiker i över 30 år
Alltid flera TRESTJÄRNIGA system som passar alla plånböcker!
https://www.atg.se/cigarrmagasinet

KOMMENTERA ARTIKELN

Please enter your comment!
Please enter your name here

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.