Svenska mästarinnan är tillbaka på V86

53

Svenska mästarinnan är tillbaka på V86

Svenska mästarinnan är tillbaka.
Kennet Häggströms Super Ariel gör på onsdag en högintressant årsdebut och utmanar som ensamt sto grabbarna i Gösta Bergengrens Minneslopp.
– Hon har tränat på i vinter och känns fin för dagen, det blev lite väl tufft motstånd men min häst är också bra, säger tränaren inför V86-starten på Bergsåker.

Super Ariel (V86-8) har tagit flera stora segrar i Frankrike och 2015 vann hon finalen av Diamantstoet under elitloppshelgen. Karriärens största triumf bärgades i oktober när hon spurtade ner konkurrenterna och tog hem Sto-SM med en halv miljon kronor i förstapris.
– Det var så stort att allt bara snurrade i huvudet när man var där, det är knappt man minns. Det var helt ofattbart egentligen, berättar tränaren Kennet Häggström som också är både ägare och uppfödare till hästen.
Solängettränaren firade många fina framgångar i fjol, bland annat tog kallblodet Lisa Mollyn sex segrar varav en i Norrlands Stoelit. Bokslutet för 2017 noterade ett nytt rekordår och på hemmabanans travgala prisades stallet rejält.
– Förra året var fruktansvärt bra, hästarna levererade nästan allihop. Lisa blev utnämnd till årets äldre kallblod och Super Ariel blev årets äldre varmblod. Och jag blev årets tränare. Det var tre av tre möjliga, konstaterar Kennet Häggström.

Gick på bete före SM-segern
Super Ariel har hittills tagit 17 segrar, lika många andra- och tredjeplatser och tjänat 3,8 miljoner kronor. Det är sällan nioåringen underpresterat.
– Hon har tävlat och varit bra hela tiden. Det är få gånger hon har gjort dåliga lopp. Jag startade henne på Bergsåker efter segern i Sto-SM men då var hon förkyld och hostade efteråt. Hon var visserligen fyra i mål men var inte alls igenkänningsbar, förklarar Kennet Häggström som därefter gav stoet tävlingsledigt.
– Hon har inte vilat något utan har tränat hela tiden sedan dess. Hon har gått ett par-tre snabbjobb på slutet och det har känts bra.
Efter sex månaders tävlingsuppehåll är det på onsdag dags för Super Ariel att äntra tävlingsovalen igen.
– Hon brukar ofta vara bra i årsdebuten och efter uppehåll. Innan Sto-SM hade hon gått på bete en månad, vi tog hem och tränade henne bara ett par-tre veckor före.

”Tjugo meter bättre barfota”
Även om Super Ariel har bra meriter sedan tidigare är det milt uttryckt inget dåligt motstånd hon ställs emot i comebacken på Bergsåker. Bland konkurrenterna finns hästar som Makethemark, Digital Ink, Cruzado dela Noche med flera.
– Jag tror att det blir ganska tufft. De som har startat på är väl lite hårdare så det blir svårt att vinna. Tar hon pengar och är med där framme och gör ett bra lopp får man var nöjd. Mot stona är hon väldigt bra men när det bara är hingstar och valacker bli det ju tuffare, resonerar Kennet Häggström och fortsätter:
– Det är bra om hon får komma ner andra eller tredje ytter och bara följa med då har hon bra speed till slut. Om det blir körning i täten blir de andra kanske mörare och då har hon allt kvar.
Hur loppet läggs upp från femtespår bestämmer i slutänden Micael Melander som åter svingar sig upp i sulkyn.
Sig likt är även utrustning och balans som är densamma som vid SM-segern.
– Hon går med jänkarvagn, open eye-huvudlag och barfota runt om. Super Ariel har tränat på med tunga järnskor så det blir bra att rycka skorna nu – hon är nästan tjugo meter bättre barfota, meddelar tränaren som i år har Sto-SM som det stora målet för sin titelförsvarare.

Fotnot. Från och med på onsdag körs V86 på en bana, istället för två, och startar redan klockan 19.20.

SPELA V75 & V86 MED OSS!
250.000 i nettovinst för TIPSAREN 2020!
Inbjudan till andelslaget hittar du HÄR:
https://www.atg.se/cigarrmagasinet

Kommentera artikeln

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.