Inför V86: Förvandlingsnumret Perfect Gede

76

Inför V86: Förvandlingsnumret Perfect Gede

Inför V86: Förvandlingsnumret Perfect Gede

Två segrar i karriärens första 39 starter.
Fyra segrar i de fem senaste.
På onsdagen startar förvandlingsnumret Perfect Gede i V86 på Solvalla.
– Vill man åt pengarna ska han med på kupongen, säger hästens kusk Micael Stjernström.

Det vinnande upplägget

Att en travhäst går från att vara en okänd medelmåtta till en segerstaplare tillhör inte vanligheterna. Men att Perfect Gede (V86-8) har gjort det är inget som förvånar Micael Stjernström.
– Han är en jättefin häst som jag alltid har trott på men han har haft en del bekymmer och vi var får hårda på honom i början av karriären. Då hade han svårt att gå felfritt och fick gå sådana jäkla upphämtningar flera gånger. Jag tror att det satte sig på psyket, säger Mantorpkusken.
Det vinnande upplägget vid vinterns samtliga segrar har varit att köra hästen i ryggar fram till slutkurvan och där låta honom gå till eget angrepp.
– Vi fick börja om lite med honom och ge honom snälla lopp. Det i kombination med att han har fått vara frisk en längre tid och starta på kontinuerligt har gett honom självförtroendet tillbaka. Tidigare kunde han bromsa till lite före mål men nu går han hela vägen in.

Jobbade sig sjuk

Frisk en längre tid har även Micael Stjernström varit. Han var tidigare proffstränare men för fyra år sedan höll det inte längre. Han lämnade in licensen – och blev sjuk.
– Jag var för billig och fick in för mycket hästar för att det skulle fungera. Hästarna mådde bra men det gjorde inte jag och i efterdyningarna av det, när jag lämnat in licensen, åkte jag på en hjärtmuskelinflammation.
– Nu är jag frisk men det gav perspektiv och jag har lärt mig att tänka efter först och inte vara för snäll och säga ja och hjälpa alla. Snäll är jag väl fortfarande men jag har lärt mig att säga ifrån. Annars gör min sambo det när hon tycker att det blir för mycket, säger Stjernström och skrattar.
Sambon ifråga är Mantorpamatören Annelie Götesson och hon har fem hästar på träningslistan som paret hjälps åt med på gården i Skänninge utanför Linköping. Några närstående planer på att bli proffs igen föreligger inte. Men tanken finns där.
– Det är sådant krångel med licenser och sånt när jag som amatör ska köra lopp åt andra så tankar på proffslicens finns väl någonstans, men det är inte aktuellt som det är just nu.

Motståndet inte det värsta

Perfect Gede är en av de hästar som Micael Stjernström kör åt andra. Sjuåringen tränas av Christer Johansson, också han med amatörlicens på Mantorp.
– Christer är jättenöjd med hästen efter senast, han känns jättefin, säger Micael Stjernström.
Vad tror du om hästens framtid?
– Han är en av de bättre jag har kört. Eftersom han börjar bli lite till åren kanske han inte blir den häst jag trodde att han skulle bli från början men kapacitet finns det och jag tror att han kommer fortsätta att utvecklas när han får starta på.
Hur ser du på onsdagens lopp?
– Motståndet är väl inte det värsta men det var synd att vi fick spår tolv. Han ska helst inte göra för mycket själv ute i spåren än, även det känns som att han skulle klara det, så jag får köra på chans.
Är det att hitta ner på innerspår som gäller?
– Det beror helt på hur många som sitter på innerspår efter start. Är det lika många där som i andraspår kan vi lika gärna sitta i andra. Vi får se lite efter första sväng.
Hur lyder ditt råd till V86-spelarna?
– Jag tror att han matchar hästarna han möter och vid gardering tycker jag att han ska med på kupongen, säger Micael Stjernström innan han i nästa andetag omformulerar sig:
– Vill man åt pengarna ska han med på kupongen.

Föregående artikelDagens stjärna – Makethemark
Nästa artikelSolvalla skrotar förmiddagslopp

KOMMENTERA ARTIKELN

Please enter your comment!
Please enter your name here

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.