Dagens stjärna – Makethemark

104

Dagens stjärna - Makethemark

Snart börjar allvaret.
Våren närmar sig och travets storloppssäsong står för dörren.
Men hur är statusen på landets elithästar?
I Stjärnkollen ger vi senaste nytt om profilerna som väntas dominera på travbanorna 2019.
Dagens stjärna: Makethemark.


Fakta
Makethemark, hingst, 6 år
Starter: 
44
Segrar: 20
Rekord: 1.10,5/1609a
Intjänat: 4 953 450 kronor
Hemmabana: Boden

Presentation:

Efter flera hedervärda andraplatser i stora lopp som yngre etablerade sig Makethemark i den högsta klassen under 2018. Andraplatsen (!) bakom Propulsion i Norrbottens Stora Pris i juni smakade mer och i augusti fick tränaren Petri Salmela och kusken Ulf Ohlsson äntligen triumfera fullt ut i ett större lopp med femåringen med seger miljonloppet Jubileumspokalen på Solvalla.

Tränaren Petri Salmela svarar:

Hur känns hästen för dagen?

– Jättebra. Bara den senaste månaden är det skillnad och det känns verkligen som att hästen vaknat till. Vi gav honom lite semester i november i ett par veckor innan träningen startade i december. Vi kunde hålla oss nästan exakt till den plan vi lagt upp innan han fick en veckas paus runt jul igen och sedan riktigt hård träning i januari igen. Under januari hade vi riktigt fina vintriga förhållanden i Stockholm, nästan som norrlandsförhållanden. Sedan två veckor tillbaka har vi gått över till intervalljobb och allt känns bra.
Enda bekymret är att vi har haft sjuka hästar i stallet i drygt två veckor. Makethemark har inte varit sjuk men lite oroligt är det med förkylningar och influensor som går. Man kan aldrig vara säker.

När startar han nästa gång?

– Planen har hela tiden varit att årsdebutera i mars. Trots att han står i Stockholm kan det faktiskt bli så att vi väntar ända till 31 mars då V75 körs i Boden och tar ut honom i guldloppet Scandal Plays Minne. Säsongen är lång och alternativet med slutet av mars är inte dumt.
– Hästen är så lugn och cool hemma och det är svårt att få honom att springa under 1.30. Det är just i de sista snabbare jobben inför årsdebuten som han brukar visa sig grymt, grymt fin.

Vilka förhoppningar och mål har ni inför säsongen?

– I fjol visade han ju att han kan möta de riktiga elithästarna när han är som bäst. Så naturligtvis är målet i år att han ska tävla i eliten. Olympiatravet tror jag kommer lite för tidigt för oss. Även om det inte är första tanken så kan man alltid drömma om till exempel Elitloppet i stället – trots att det är det hårdaste loppet av alla. Måste jag hålla mig till bara ett lopp under första delen av året som mål så är det naturligtvis Norrbottens Stora Pris i juni.

SPELA V75 & V86 MED OSS!
SPELGUIDEN AB som har levererat grymma tips till Spelbutiker i över 30 år
samt innehavaren av VINSTREKORDET på V86 (22,6 miljoner):
https://www.atg.se/cigarrmagasinet
Föregående artikelInför V86: I fjol vann hästen nio av elva lopp
Nästa artikelInför V86: Förvandlingsnumret Perfect Gede

KOMMENTERA ARTIKELN

Please enter your comment!
Please enter your name here

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.