Inför V86: I fjol vann hästen nio av elva lopp

61

I fjol vann hästen nio av elva lopp

Att låta Highspirit vintertränas i Danmark visade sig vara ett genidrag.
I fjol vann hästen nio av elva lopp och efter att på nytt ha tillbringat några vintermånader på andra sidan sundet kan han inleda en ny segersvit i onsdagens V86-omgång.
– Flemming har aldrig torskat med hästen och vi får hoppas att det håller i sig något lopp till, säger Highspirits ägare och ordinarie tränare Troels Andersen.

För andra vintern i rad har Gävletränaren Troels Andersen skickat sitt största affischnamn söderut, till sin landsman Flemming Jensen.
– Flemming tränar ungefär likadant som jag och hästen är bäst när han får hålla igång hela tiden. Han blir för pigg av att vila och jag vill helt enkelt inte ställa av honom på vintern, förklarar Troels Andersen.
Upplägget slog ut på bästa sätt förra året. Visserligen galopperade hästen när han gjorde första starten efter vinteruppehållet men sedan var han i det närmaste prickfri. Bortsett från två galopper gick han obesegrad genom 2018.
– Han kom hem från Flemming i jättebra skick och tävlade sedan väldigt fint hela året.

”Bättre än någonsin”

Så här långt har historien upprepat sig i år. Precis som förra vintern galopperade nämligen Highspirit (V86-2) när han i slutet av januari gjorde första starten efter uppehåll.
– Han startade långt ut på vingen och blev för pigg där mellan hästar och slog ihop och hoppade. Jag skulle ha tryckt till ordentligt och kommit förbi de andra istället, men jag ville försöka köra snyggt och snällt och det är ofta då det skiter sig, säger Troels Andersen.
Hur kändes hästen annars, om du bortser från galoppen?
– Han kändes nästan bättre än någonsin tidigare, han var verkligen jättefin.

Upplagt för ledning från start till mål

Highspirit gör onsdagens start i regi Flemming Jensen och den här gången är det också han som sitter i sulkyn. Från spår två bakom startbilens vingar blir hästen stor favorit och Troels Andersen andas optimism.
– Nu har han ett bättre spår och det är mycket mindre risk för strul jämfört med senast. Jag tror att han tar ledningen utan att behöva ta i för mycket. Vi har provat honom liter bakifrån också och det fungerar men ledningen är hans bästa position.
Hur är det att stå på sidan och titta istället för att köra själv?
– Det är helt klart mer nervöst än att köra själv. Men Flemming är rutinerad så det blir säkert kanon det där.

Hem till gården efter loppet

Det finns ont om lopp söderöver för Highspirit den närmaste tiden och därför ska han följa med Troels Andersen hem efter Solvallastarten.
– Det hade varit fint om det hade funnits bättre lopp åt honom på Åby och Jägersro, men det finns fina lopp häromkring och eftersom det ser ut att bli en tidig vår tror jag att vi kan gnugga på direkt här hemma.

I fjol vann hästen nio av elva lopp

– Han är elva år och gjorde det kanon i fjol när han vann nio av elva lopp, så han är inte skyldig mig något. Men jag tror att han kan fortsätta en bit till och få en fin säsong om han får vara frisk och fräsch och inget konstigt händer.

SPELA V75 & V86 MED OSS!
250.000 i nettovinst för TIPSAREN 2020!
Inbjudan till andelslaget hittar du HÄR:
https://www.atg.se/cigarrmagasinet
Föregående artikelKusk-VM avgörs i Sverige
Nästa artikelDagens stjärna – Makethemark

Kommentera artikeln

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.