Inför V86: Från moppepeng till eliten

195

moppepeng

Som 14-åring köpte han en häst för moppepengarna och på den vägen är det.
Nu spelar Berne Gustafsson i travets elitserie och den här veckan är hans hästar att räkna med både på V86 och V75.
– On Hold måste ha bra chans och Oozing tror jag också är med på linjen, säger han.
Berne Gustafsson fick upp ögonen för travet 1972. Det året skulle han ”fylla moppe” och pengar för att införskaffa det tvåhjuliga fortskaffningsmedlet hade han fått. Men någon moppe blev det inte. Under en utflykt till släktingar i Västergötland väcktes nämligen ett nytt intresse hos den värmländske ynglingen.
– De hade uppfödning av travhästar där och en häst hade fastnat i ett staket och skadat sig i ett bakben. Jag tyckte synd om hästen och tog mina moppepengar och köpte henne, berättar Gustafsson och fortsätter:
– Jag fick ordning på henne och första gången hon startade vann hon ett tvååringslopp med hela upploppet. Sedan tog hon ytterligare tre, fyra raka segrar.
Hästägandet fortsatte och i början av 90-talet blev Gustafsson känd i hela trav-Sverige när han köpte det amerikanska stoet Park Avenue Kathy. Hon tillhörde världseliten i flera år och slutade bland annat trea i Elitloppet 1993 innan hon senare samma år så tragiskt dog när hästtransporten hon färdades i fattade eld.
– Då var det inget roligt att hålla på med trav längre. Jag kommer väldigt nära mina hästar och det där var väldigt jobbigt för mig, usch!
Förlusten av Park Avenue Kathy satte sina spår men med tiden kom travsuget tillbaka.
– Det var egentligen Perfect Hornline som gjorde att jag hittade intresset igen. Honom köpte jag 2000. Han var ju riktigt bra och sprang in över 700 000 kronor.

Tvåa i tränarligan
Vikten av att vara nära sina hästar är något som Berne Gustafsson ofta återkommer till. Det är också en av anledningarna till att han i år har tagit ut egen amatörtränarlicens.
– Jag har alltid haft hästarna på min gård. De har stått hemma även när Magnus Jakobsson har ansvarat för träningen. Men jag har alltid tyckt att jag vill vara ännu närmare hästarna. Jag vill vara med och träna, planera, anmäla och starta. Och jag har ett fint samarbete med Magnus. Vi tränar på samma banor så där träffs vi, säger Gustafsson på klingande värmländska.
Det finns 18 hästar på träningslistan och man kan undra hur allt hinns med. Vid sidan av hästarna sitter Gustafsson också på vd-stolen i egna företaget Karlstad Redskap.
– Det gäller att ha bra människor runt omkring sig och det har jag verkligen. Jag försöker vara i stallet varje morgon för att stämma av. Och så är jag med och kör fort. Men det tunga lasset drar Lena Johansson och Mire Petrovic. De har ett otroligt engagemang och har stor del i framgången.
Och framgång har det blivit. Stallets hästar har vunnit var femte start så här långt i år och 1,4 miljoner kronor inkört placerar Gustafsson på andra plats bland landets amatörtränare. Det är bara ”proffsamatören” Daniel Redéns hästar som har sprungit in mer sedan årsskiftet.
– Det har gått fantastiskt bra. Jag har målsättningen att det ska gå runt ekonomiskt och vara roligt. Det är inte det lättaste att få det att gå runt men det har det gjort nu.

Första gången utan skor
De två senaste veckorna har inbringat sex segrar och den här veckan är det upplagt för nya triumfer. Onsdagens V86-omgång körs i Eskilstuna och dit åker Gustafsson med On Hold (V86-7). Hästen har vunnit sex av nio lopp i år, vara två på V75, och från ett perfekt andraspår bakom startbilen ser han ut att ha en bra uppgift framför sig.
– Han har gjort det jättebra. Han är en stark och rejäl häst som nog kan duga en bra bit i klasserna. Men han springer och hackar lite i travet och jag tror att det är därför han har galopperat några gånger. Nu är det tänkt att vi ska prova honom barfota runt om för första gången. Det tror vi kommer göra att han travar bättre. Han har ett bra utgångsläge och jag tycker att han måste ha bra chans.

Skönt tvåla till norrmännen
Inte nog med en het segerchans på V86. På lördag blir det mer av det goda. Då körs det årliga Unionstravet på Gustafssons hemmabana Färjestad. Norrmännen kommer för att tampas på V75 och de norska spelarna beräknas peta in 20 extra miljoner i potten.
– Det är lite som finnkampen på norska och när man bor i gränstrakten är det extra skönt att tvåla till norrmännen. Men jag ska inte vara allt för stor i truten. Jag kan ju få stryk, säger Gustafsson och skrattar.
V75-omgångens avslutande avdelning utgörs av kraftprovet Unionsstayern över grunddistansen 3 140 meter. Från 20 meters tillägg startar Gustafssons Oozing. Han kommer från seger och har visat sig trivas bra över längre distanser.
– Han är inte så snabb men han är enormt stark. Senast fick han ett bra lopp i högt tempo och blir det högt tempo på lördag igen skulle det passa honom perfekt. Jag tror att han är med på linjen.

Ola Johansson

SPELA V75 & V86 MED OSS!
250.000 i nettovinst för TIPSAREN 2020!
Inbjudan till andelslaget hittar du HÄR:
https://www.atg.se/cigarrmagasinet
Föregående artikelCommander Crowe missar Trotting Masters
Nästa artikelVärldsrekord av Tekno Odin