Inför V86: ”Han är den bästa häst jag har tränat – siktar på spets och slut”

107

Inför V86®: ”Han är den bästa häst jag har tränat – siktar på spets och slut”

Zolder As är ett spännande nyförvärv från Italien.
På onsdag gör hästen debut på svensk mark och första starten för nya tränaren Niklas Robertsson.
Det låter onekligen väldigt bra på förhand.
– Det är en grymt fin häst och vi siktar på spets och slut. Det känns som den bästa häst jag har tränat, säger Robertsson.

Onsdagens V86® delas mellan Jägersro och Solvalla. Niklas Robertsson reser till huvudstadsbanan med sitt italienska nyförvärv för att starta i ett försök till lärlingarnas guldklocka. Zolder As heter den sexårige hingsten från Italien som i fjol vann sex lopp på tolv starter och som i år har inlett med seger i sitt hemland. Han har en segerprocent på 24 procent och en platsprocent på 47 procent, vilket vittnar om att det inte är någon dussinhäst. Niklas Robertsson låter smått lyrisk över sitt nyförvärv och öser superlativer över honom.
– 3 Zolder As (V86-4) har jag haft i två och en halv månad och det är en grymt fin häst. Han är otroligt trevlig och det är ett jäkla driv i steget hos honom. Trots att han inte har startat för mig så känns det som den bästa häst jag har tränat. Nu är jag ingen Svante Båth men några bra hästar har jag haft i alla fall, säger Niklas Robertsson med ett skratt.

Toppjobb med sträckta linor – ”Otroligt bra”
– Jag körde honom mycket i sanden från början och i onsdags förra veckan testade jag av honom i ett banjobb. Då körde jag 1.16 full väg med 1.12 sista varvet och 1.10 sista 500 metrarna. Det var med sträckta linor genom mål och hästen kändes otroligt bra. Han kändes bara bättre och bättre ju snabbare det gick. Jag hade varken något körspö med eller tussar i öronen på honom, säger Kalmar-tränaren.
Hur kom ni över hästen från Italien?
– Vi fick lite tips om den och när vi såg den på videon slog vi till direkt. Det är alltid en chansning men han såg så fin ut och han kom i ett jäkligt fint skick direkt. Det har inte varit några problem alls med honom.

”Då kör vi 1.10 hela vägen”
Debuten i den nya regin sker i den fjärde V86-avdelningen. Zolder As har spår tre bakom startbilen över kort distans och körs av Markus Niklasson. Om man får tro tränare Robertsson så låter det som en väldigt bra vinstchans.
– Tävlar han som han tränar så är han riktigt bra. Då kör vi 1.10 hela vägen om det är bra förutsättningar, säger Niklas.
– Det känns som en startsnabb häst och vi kommer att testa honom bakom bilen innan tävlingarna. Vi siktar på spets och slut. Sedan får vi se vad som händer. Jag kanske får gå hem med dumhatten på mig när han har blivit sjua på 1.14,8 och inte vill tävla. Men den smällen får man ta i så fall. Jag måste bara säga vad jag känner innan, menar Robertsson.
– Jag kommer att köra lite halv-safe med öppet huvudlag, skor runt om och utan käkrem. Jag körde barfota runt om i jobbet förra veckan men han har haft lite problem med sina karleder och det blir skor precis som han har gått med i Italien. Det här ska bli enormt spännande.

Lounge för hästägarna med sportbar i stallet
Niklas Robertsson har nya projekt på gång och håller bland annat på att bygga och inreda en lounge för hästägarna med en egen bar i stallet på Kalmartravet.
– Det blir en riktig hästägarepub med en balkong ut mot banan. Vi är ett jäkla gott team som kan samlas där framöver och kolla på trav och Champions League-fotboll. Det blir som en riktig sportbar, säger Niklas.
– Eftersom man inte får ha någon bar på stallbacken så har vi döpt baren efter en av mina medarbetare, Inge N Karlsson. Därför kommer baren att heta Ingen bar, haha.
– Man måste satsa nu i coronatider och vi har mycket på gång med nya fina unghästar och fler italienare. Det är kul att det händer lite och jag ser framtiden an med stor tillförsikt.

KOMMENTERA ARTIKELN

Please enter your comment!
Please enter your name here

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.